Redaksjonssjef Ingjerd Østrem Omland poserer foran to av sine viktige arbeidsoppgaver fremover.Erik Waatland
FREDAGSPRATEN:
Før hørte du «Moi» på radio. Nå er Ingjerd Østrem Omland (33) selv blitt sjef for flaggskipene på P1 og P3
(TRONDHEIM): Ingjerd Østrem Omland forlot VGTV i Oslo til fordel for lederjobb i NRK i Trondheim. Nå skal hun lede alt fra 20-åringer til folk i 70-årene.
Første arbeidsuke er over for den sprudlende 33-åringen som denne uken begynte som redaksjonssjef for riksradio.
Der har hun ansvaret for flaggskipet Her og Nå på P1, P3nyheter og NRK Trafikk.
– Det er en utrolig morsom kombinasjon da!
Gårdsjenta fra Rogaland skulle egentlig fortsette å være musiker på heltid, men ble lei av å reise rundt alene.
For mange er hun kjent som artisten Moi, som vant Kaizers Orchestra sin «Hjerteknuser»-konkurranse. Den låta ble spilt i lang tid både på P3 og P1.
Skulle egentlig ikke bytte jobb
33-åringen tok hun journalistikkstudier i Bergen og havnet etter hvert som praktikant i TV 2.
– Plutselig hadde det gått syv år, ler hun.
Omland ble etter hvert vaktsjef på TV 2 Nyhetskanalen i Oslo, men tok steget over til VGTV i 2014 for å bygge opp deres satsing på levende bilder digitalt.
Så dukket muligheten opp i Trondheim.
– Jeg hadde egentlig ingen tanker om å bytte jobb, for VGTV er en gullplass å være, men så ble jeg mer og mer nysgjerrig. I VG var det kort tid fra ide til gjennomføring og i NRK er det divisjoner og linjer, så jeg var litt skeptisk, men så ble jeg solgt da, smiler hun.
For en stund siden sto hun i resepsjonen i NRK Trøndelag – for første gang. Mediehuset lager flere riksprogrammer – både på radio, TV og har flere satsinger i digitale kanaler.
Og det føltes godt å møte opp på Tyholt, mener hun:
– Huset har en god vibb. Det er viktig!
Sjokkert over organisasjonskartet
Etter årevis i Bergen og Oslo, var det duket for Trondheim og Trøndelag. De få gangene hun hadde satt sine føtter her, var når hun reiste rundt som artist. Det ble ofte hoteller og utesteder og sjelden noen anledning til å bli kjent med byen.
Men nå har hun egen leilighet og innrømmer at hun kjører seg vill i byen – ofte.
– Hvordan blir det å komme fra kjappe VG til det store systemet i NRK?
– Den første arbeidsdagen var jeg veldig spent og fikk presentert organisasjonskartet i første sesjon. For en som aldri har jobbet i NRK før får man litt sånn «OKEI??? Hva er det egentlig som skjer her», ler hun og fortsetter:
– Jeg har brukt første uka nå på å forsøke å forstå hvordan produksjonsflyten er.
– Hva blir den største forskjellen?
– Likheten er at det er utrolig mange dyktige folk begge plassene, men ulikheten er tydelig i NRKs store linjer med divisjoner, forkortelser, bestillere og en enorm organisasjon. Jeg tror det største hodebryet i starten blir å ikke ha full kontroll. Folk som har jobbet her i årevis forteller meg at det er vanskelig ennå.
– Men du er vant til korte linjer. Du frykter ikke å bli litt kvalt i det store NRK-systemet?
– Kanskje må vi møtes litt på halvveien. Jeg har fått streng beskjed av min sjef om å stille spørsmål ved hvordan ting blir gjort og hvordan jobben blir utført. Når man har vært i systemet en stund, så tenker man ikke over arbeidsmetoden i så stor grad. Kanskje er det en fordel med noen utenfra, som kan se på jobben med friske øyne. Det skal jeg gjøre.
Lettbeint til faglig tung
Til Medier24 forklarer hun at uken har for det meste gått med til å bli kjent med folkene og forsøke å forstå hvordan ting fungerer. Og hun legger ikke skjul på at det er en ganske allsidig jobb:
– Det jeg liker med Her og Nå, er at jeg blir litt klokere og litt mer opplyst etter å ha hørt programmet. Dette formatet er jeg vant med fra tiden som vaktsjef i TV 2 Nyhetskanalen. Det er seriøst og faglig veldig sterkt.
– Så har jeg ansvaret for P3Nyheter, som skal være lettbeint, kreativ og innovative. Det synes jeg er kjempegøy. Den gjengen har markert seg internt som lekende og med fokus på utvikling, så noe av jobben min blir å sørge for at det fortsetter å smitte over på andre avdelinger.
– Også har du ansvaret for Trafikkradioen. Er det litt rart eller?
– Haha, det er så flott. Tenk hvor viktig de er for samfunnet rundt seg. Jeg er veldig glad i tjenestene de utfører og denne uka har jeg sannelig blitt ganske glad i folkene også.
– Hva kan du lære av dem da?
– Først og fremst radio, for det har jeg aldri jobbet med før. Men det er utrolig mye kunnskap her, så det gleder jeg meg til. Her jobber det folk fra 20-årene til 70-årene og mange er mye smartere enn meg.
– Hva kan de lære av deg da?
– Presentasjon! I VG ble jeg ganske drillet på hvordan man driver effektiv historiefortelling, samt at man har det digitale fokuset. Det tror jeg er litt av grunnen til at jeg fikk jobben. Det handler om å gjøre stoffet mer tilgjengelig i for eksempel sosiale medier – mer tydelig, effektivt og tilgjengelig.
Tydelig som leder
– Det er ikke så ofte at de ansetter folk utenfra i NRK. Hvordan blir det å komme som ung og fremadstormende i en avdeling med mange gamle travere?
– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Man blir jo litt usikker når man kommer på intervju, men de har jo undersøkt meg grundig før de ansatte meg, så det må jo være noe de er nysgjerrig på som jeg kan bidra med.
– Jeg skal virkelig ikke gjøre denne jobben alene. Jeg har med meg et lag som er innovative, digitale og mye mer frempå enn meg til de som sitter med tung kompetanse på radio, journalistikk og historiefortelling. Min jobb blir å få til samspillet. Å tenke at nå skal jeg endre på alt – slik funker det ikke.
– Hvordan er du som leder?
– Jeg var veldig usikker på det selv - helt til jeg begynte i VGTV. Etter to uker fikk jeg beskjed om at jeg er veldig tydelig.
– Hvordan var det å forlate VGTV?
– Veldig trist. Akkurat like trist som jeg var da jeg forlot TV 2, for man blir så glad i de kjempeflinke folkene. Det er jo en litt spesiell jobb når man er sammen på store deler av dagen. Man opplever breaking news, kjefter og krangler, er sulten og lei seg - og opplever oppturer og nedturer. Man er gjennom så mye sammen, så man blir tett knyttet til dem.
«Voksenjobb»
Ingjerd Østrem Omland er for mange kjent som artisten Moi, som har blitt spilt flere ganger på nettopp P1 og P3. I 2010 vant hun en nasjonal konkurranse om å lage den beste versjonen av Kaizer Orchestra sin «Hjerteknuser».
Og hun har ingen planer om å slutte med musikken helt ennå:
– Jeg jobber med en ny plate nå, men har det ikke travelt. Før fungerte det greit å kombinere turnuslivet med artistlivet.
– Nå har jeg virkelig fått en voksenjobb, for nå har jeg helgefri. Det blir rart!