Heldal forteller at KK har fått kyndig hjelp fra hennes venninne, Ellen Anna Gaup, til å oversette tittelen til samisk.
– En av tingene jeg gjorde da jeg starta som redaktør, var at jeg lagde meg ei liste over ting jeg hadde lyst til å gjøre, og folk jeg hadde lyst til å ha på coveret. Blant dem, var et ønske om å lage et samisk cover, med ei samisk jente i kofte.
– Den gangen visste jeg ikke hvem Ella Marie var, men så begynte Stjernekamp i høst, og da forsto vi at det var noe. Hun fronta sin samiske arv på en utrolig fin måte, dermed huka vi tak i henne før hun vant. Vi skjønte litt hvor det gikk, sier Heldal.
– Vil du utfordre andre magasiner og aviser til å bruke samiske elementer fram mot samefolkets dag?
– Ja! Se hvor fantastisk det blir, og hvor visuell den kofta er, svarer Heldal.
Varmer hjertet
Liv Inger Somby, høyskolelektor i journalistikk ved Samisk høgskole i Kautokeino, er imponert over den ferske KK-forsiden.
– Ligge mu váimmu ja nanne álbmogan giela ja dili, sier hun.
Oversatt til norsk betyr det:
– Det varmer mitt samiske hjerte og styrker mitt folk, språk og situasjon.
Somby forteller at hun vet at både Ole Henrik Magga og Mari Boine tidligere har vært på glansa forsider.
– Det er veldig bra at Ella Marie er så tydelig på sin samiske identitet. Hun har blitt en rollemodell for samisk og norsk ungdom. Hun fronter det vakreste vi har – gákti – altså kofta, sier Somby.
Høyskolelektoren forteller at det alltid har vært en drøm for henne at norske magasiner og aviser bruker «sámegiella» – samisk språk – sine spalter.
Somby er også positiv til Heldals utfordring til andre magasiner og aviser.
– Jeg vil at norsk presse skal bruke mer tid på å dokumentere Sápmi, og at de også våger å bruke samisk språk i tekst og video, sier hun.
Det har ifølge Somby vært utfordringer ved bruk av samiske kofter på bilder – spesielt i forbindelse med bruken av kopi-kofter produsert i andre land.
– Samisk ungdom, som Ella Marie kommer fram og viser at de er stolte samiske ungdommer, som viser samisk identitet og språk. Hennes formidling er gull verdt for det samiske folket.
– Samisk ungdom tar i bruk helt nye metoder for å framme det samiske. De er stolte av sin gákti og er ikke redde for å joike, sier hun.