Under følger juryens begrunnelser, og mer om vinnerne:
Årets nyhetssak:
«Tvangsbruk i psykiatrien» av Ina Gundersen, Stavanger Aftenblad
Juryen bemerker at saken om tvangsmiddelbruk ved psykiatrisk divisjon, Stavanger universitetssjukehus er resultat av solid og grundig journalistisk hverdagsarbeid.
Det vil si at journalisten har god kunnskap om et felt, har drevet aktivt kildearbeid og en målbevisst leiting etter avsløringer som kan gjømme seg i noe så prosaisk og grunnleggende som postlister, sakspapirer og dokumenter. Og hun har ikke gitt seg.
Årets sak avslører bruk av behandlingsmetoder der tvangsmidler er dagligdags og dramatisk mye høyere i vårt sjukehus enn ellers i helseforetaket. Avsløringen av behandlingsmetodene og mulige brudd på menneskerettigheter til noen av de mest sårbare pasientgruppene, dokumenteres både med tall og fakta og med enkeltmennesket som har vært utsatt for behandlingen.
Det er dessuten en varslersak, der kulturen blant fagfolk vises fram ved at en av kildene blir utsatt for underskriftskampanje fra kollegene fordi hun har uttalt seg kritisk i pressen. I tillegg viser saken at også enkeltjournalister på egenhånd kan skape avsløringer og få til endringer og debatt på viktige områder med stor betydning for utsatte grupper i lokalsamfunnet.
Juryen bemerker at Serien #yummymummy griper rett inn i en pågående debatt. Hva er drømmekroppen? Hvordan skal mødre oppnå fotballfrues flate mage dagen etter fødselen og i tillegg få flest mulig likes for det?
Dette er en reportasjeserie med en klar undertekst og agenda. Men den er ikke minst en sjarmbombe - personlig, humørfylt, pinlig, rørende, men aldri lettvint. Journalisten har overskudd og vilje til å bruke seg sjøl i en av livets mest sårbare situasjoner.
Hun viser den (nesten) nakne sannhet om sin egen kvinnekropp bare noen timer etter at den har født en nydelig jente. Hun fører den videre inn i beinhard trening og i møte med fagfolk, med unge og eldre kvinners ulike erfaringer, før hun til slutt ender opp i sofaen med et svar med to streker under.
Før det svaret kommer, har vi blitt med på en reise som er et forfriskende og frekt oppgjør både med mammabloggere og kroppspress fortalt på en helt særegen måte.
Journalistprisen i Sør-Rogaland ble opprettet i 2005, med det formål å oppmuntre til og belønne godt journalistisk håndverk i sørfylket. Det gis nå en pris for Årets nyhet og en pris for Årets reportasje.
Vinnerne får 10.000 kroner, diplom og en kunstgjenstand laget av Lise Birkeland. Prisene finansieres av mediehusene i regionen.
Statuttene for disse prisene er utarbeidet i samarbeid og samråd med Stavanger Journalistlag, Universitetet i Stavanger og Norsk Redaktørforening. UiS er sekretariat for arbeidet, med bistand fra SJ.