Hanne Skartveit (t.v.) og Karianne Solbrække (t.h). Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Derfor identifiserer TV 2 kommune­overlegen – igjen

TV 2 ble felt i PFU for tidlig identifisering. Nå er mannen tiltalt for over 80 voldtekter, og flere medier identifiserer ham. TV 2 og VG forklarer hvorfor de identifiserer, og NRK utdyper hvorfor de holder igjen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener totalt sett at sakens omfang og alvorlighetsgrad tilsier at offentligheten må få vite hvem han er, sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.

Mannens rolle som kommuneoverlege, makten han har hatt i rollen og at han har mistet legeautorisasjonen er avgjørende, mener Solbrække.

TV 2 identifiserte mannen med navn og bilde i februar 2023, noen måneder etter at saken ble offentlig. De var da det eneste mediehuset som identifiserte legen. 

Ble felt forrige gang

Allerede da mente Solbrække at de satt på nok kunnskap og informasjon om saken til at det var riktig å fortelle hvem mannen er.

I august samme år ble de felt i PFU for identifiseringen

PFU mente det ikke forelå et berettiget informasjonsbehov for å identifisere siktede med fullt navn og bilde på det aktuelle tidspunktet.

Den gangen var Solbrække redd for at fellelsen ville få konsekvenser for hvordan men dekker krimsaker. Hun fikk støtte fra blant annet VG og Dagbladet.

Solbrække mener fortsatt identifisering den gangen var riktig beslutning. Nå som tiltalen kom var det naturlig å vurdere det på ny.

– Vi har hatt løpende diskusjoner om dette. Når vi nå har sett tiltalen, og ser det store omfanget, mener vi det er en helt åpenbar beslutning å identifisere.

Tenker på fellelsen

Hun sier alle som føler seg dårlig behandlet av pressen skal kunne klage til PFU. 

– Hvis det skjer nå, så vil vi argumentere for vår beslutning som vi gjør i tilsvarende saker. 

– Er dere blitt mer forsiktige i identifisering nå?

– Det er ikke tvil om at fellelsen den gangen har direkte konsekvenser for dekningen av krimjournalistikk i Norge. Vi forholder oss jo til den fellelsen, og tar med argumentene i den hver gang vi diskuterer identifisering i straffesaker.

I TV 2-programmet «Norge bak fasaden» kommer det på nyåret en egen episode om kommuneoverlegen. Solbrække vil ikke si noe om vurderingene som gjøres i innhold som ennå ikke er publisert.

– Men nå er linja til TV 2 at vi identifiserer i denne saken fremover.

– Ikke i tvil

Ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG synes det er rimelig at offentligheten for vite hvem som er tiltalt på dette tidspunktet.

– Her var vi ikke i tvil om at han skulle identifiseres. Dette er en svært, svært alvorlig sak, sier Steiro og viser til at tiltalen dreier seg om 96 fornærmede og 88 voldtekter.

Han peker på at den tiltalte er en person i en betrodd stilling.

– Etter min mening er det åpenbart at offentligheten har et berettiget informasjonsbehov, og at det er viktig at mediene belyser denne saken fra alle sider.

TV 2 identifiserte mannen med navn og bilde tidlig i 2023, og ble felt i PFU for identifisering.

– TV 2 var de eneste som identifiserte da vedkommende var siktet. Er det tiltalen som snur til at identifiseringen blir så klar?

– For VGs del så var det tiltalen, svarer Steiro.

Steiro er klar på at han var usikker på beslutningen til PFU den gangen, noe han også tidligere har ytret

– Grunnen til at VG ikke publiserte den gangen var at vi ikke hadde gjort de samme undersøkelsene rundt saken som TV 2. Jeg mener TV 2 den gangen hadde gjort en veldig god research. Jeg mener det var gode argumenter for å identifisere den gangen med det materiale TV 2 hadde hentet inn.

– En belastning å bli identifisert

På fronten av VG har man bilde av den tiltalte.

– Hvordan vurderte dere den totale identifisering med bilde?

– Det er klart det er en belastning å bli identifisert i en sak som dette. Det er en belastning både for ham og andre at det brukes bilde av ham. Men den belastningen må veies mot sakens svært alvorlige karakter.

VGs vurderinger er at situasjonen med så mange fornærmede, samt den tiltaltes stilling, veier offentlighetens behov for å vite hvem som er tiltalt tyngre med tanke på bildet, forklarer Steiro.

VG-sjefen påpeker at saken vil bli omtale en rekke ganger fremover i flere medier.

– Da må man tenke på belastningen etter hvert. Hvor ofte skal man bruke bilde av han? Hvordan skal man bruke det? Slik at man ikke gjør belastningen for stor. Men først og fremst er dette en så stor og alvorlig sak, at det er nødvendig å identifisere.

NRK identifiserer indirekte

NRK har så langt ikke identifisert den tiltalte med verken navn eller bilde. Det er NRK Trøndelag som har holdt i saken siden starten for allmennkringkasteren.

Nyhetsredaktør Nareas Sae-Khow på Tyholt forklarer at de lenge har operert med stillingsbeskrivelsen, samt hvilke kommune han arbeidet i, til den nå tiltalte mannen. Det er en stilling som det kun finnes en av i den gjeldende kommunen.

– Det er en indirekte identifisering, og derfor det har aldri vært mistanke mot noen andre, sier Sae-Khow til Medier24.

Han er klar på at informasjonsbehovet for offentligheten er tydelig.

– Det er en alvorlig tiltale som berører mange. Vi mener informasjonsbehov er dekket med at vi identifiserer indirekte.

Nyhetsredaktøren viser til mannen frem til tiltalen har nektet straffeskyld, men at advokaten nå har uttalt at dette vil bli et nytt tema når skal inn i avhør.

Også hensynet til familie og tredjeparter har vært en del av vurderingen, forklarer Sae-Khow.

Han påpeker at de hele tiden gjør løpende vurderinger, og har senest diskutert dette i dag (tirsdag).

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS