Razziaer mot journalister og aktivister i Hviterussland

Hviterussisk politi har gjennomført razziaer mot boligene og kontorene til 22 journalister, menneskerettighetsaktivister og fagforeningsmedlemmer.

Publisert Sist oppdatert

Razziaene fant sted flere steder i landet, ifølge menneskerettighetshuset Vjasna og Det hviterussiske journalistforbundet (BAJ).

BAJs leder Andrej Bastunets, samt ledere for flere fagforeninger og medlemmer av Vjasna var blant de 22 som var mål for tirsdagens aksjoner.

Ytringsfrihetsorganisasjonen PEN reagerer sterkt på pågripelsene.

– Regimet fortsetter med full styrke å skremme og stilne de kritiske stemmene i Hviterussland, heter det i en uttalelse fra Norsk PEN.

– Vi fordømmer president Aleksandr Lukasjenkos undertrykkelse av forfattere, journalister og frie ytrere. Vi krever at menneskerettighetene blir respektert, og at sivilsamfunnet kan fortsette sitt arbeid for et mer demokratisk Hviterussland, heter det videre.

Tirsdagens politiaksjon var ledd i påtalemyndighetens etterforskning av organisering av massedemonstrasjoner, opplyser landets etterforskningskomité, et organ som håndterer større krimsaker.

– Som del av den innledende etterforskningen for å kunne slå fast omstendigheter rundt finansiering av protestene, innledet etterforskere søk i organisasjoner som fremstiller seg selv som menneskerettighetsforsvarere, heter det i en uttalelse fra komiteen.

Hviterussland har vært preget av flere måneder med demonstrasjoner etter at president Aleksandr Lukasjenko påberopte seg en overveldende valgseier i august-valget, et valg opposisjonen mener Svetlana Tikhanovskaja vant.

Powered by Labrador CMS