NRK-journalist nektes innreise til Hviterussland for å dekke skøyte-EM

- Vi får ingen god forklaring. Dette er en helt uholdbar situasjon, sier NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent i NRK at journalist og utenrikskorrespondent Morten Jentoft ikke får innreisetillatelse og visum til Hviterussland.

Han skulle opprinnelig til landet for å dekke helgens skøyte-EM. NRKs plan var å primært dekke mesterskapet fra Oslo, men med Jentoft som tilstedeværende reporter.

Men det blir det altså ikke noe av:

- Han får ikke visum. Vi får ikke noen god forklaring. Vi mener det er en helt uholdbar situasjon, sier NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge til Medier24.

- Vi prøver nå å ta opp dette med myndighetene i Hviterussland, for å få endret på den beslutningen, legger han til.

Berge kan ikke se hvilken begrunnelse som skulle ligge bak en slik avgjørelse, og sier slike hendelser er svært sjelden, især når vi snakker om Europa.

- Vi kan ikke se at det skulle være noe som helst grunnlag for å nekte oss innreisevisum. Vi stiller oss veldig undrende til dette. Vi har av og til visumproblemer, men jeg kan ikke huske på stående fot å ha opplevd en slik situasjon. Og det er veldig uvanlig, sier Berge.

Medier24 har sendt en skriftlig henvendelse til den hviterussiske ambassaden (i Finland) om saken, så langt uten respons.

VG har også omtalt saken, og de har fått en kommentar fra en pressetalsmann i hviterussisk UD som sier at avslaget må ha kommet fra andre enn Utenriksdepartementet.

– Vi gjør alt for å få klarhet i dette, men det er altså vanskelig på grunn av høytiden, sier Dmitry Mironchik til VG.

Saken er også omtalt på NRK.no.

Powered by Labrador CMS