Foto: NTB

Frp-representanter varsler kamp mot egen regjering: – Helt feil å ta fra HRS støtte

Jon Helgheim, Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug knallhardt ut mot sine egne. – Vi gir oss ikke så lett, sier Helgheim til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Regjeringen foreslår å redusere støtten til stiftelsen Human Rights Service (HRS) fra 1.835.000 til 1.350.000 kroner.

– Vi vet ikke hva det betyr for oss helt ennå. Vi skal ta et møte og se i hvilken grad vi skal legge om kursen, sier Rita Karlsen, daglig leder i HRS til Medier24. 

Karlsen er ikke imponert over regjeringas forslag om å kutte 500.000 kroner til hennes organisasjon. Eller at den totale potten øker fra 28.445.000 til 33.945.000 kroner.

 

– Dette er først og fremst flaut for FrP. Det er vi i HRS som har lagt grunnlaget for deres politikk. De har oppnådd for lite, og selger seg for billig. Men det hadde antagelig vært verre uten dem. Det er åpenbart at Venstre innkasserer seiere i denne regjeringa. 

– Krever svar fra ministeren

Peter Kvinge Tvedt (Frp), statssekretær i finansdepartementet og pressekontakt for partileder og finansminister Siv Jensen (Frp) opplyser til Medier24 at verken han eller Siv Jensen har anledning til å svare på kritikken fra Karlsen mandag ettermiddag. Kvinge Tvedt viser heller til Frps stortingsgruppe om saken. 

Jon Helgheim i Frps stortingsgruppe mener Karlsen langt på vei har rett. 

– Dette kuttet kom overraskende på meg. Det finnes et hav av statsstøtta organisasjoner som kjemper for en liberal og ansvarsløs innvadringspolitikk. Det finnes kun én som jobber for å balansere det hele. Det er helt feil å ta fra deres støtte, dette var vi ikke informert om på forhånd. Men vi gir oss ikke så lett, og jeg vil kreve et svar fra ministeren med begrunnelse på hvorfor det foreslås å fjerne denne støtta, sier han til Medier24. 

På Facebook skriver representant og tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) om saken: 

«Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS) som har vært den eneste organisasjonen som har løftet frem problematiske sider ved integreringen. FrPs stortingsgruppe kommer til å kjempe for at Human Rights Service (HRS) får mer støtte.»

Også representant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) er kritisk. Han aksepterer ikke kuttet til HRS, og skriver videre:

«Regjeringen kaster penger etter venstresidens naive innvandrerorganisasjoner, mens de kutter i HRS. Det er et skremmende og smålig forsøk på å undertrykke kritiske stemmer. Gjennom tiår har HRS vist frem alt som ikke fungerer på innvandrings- og integreringsfeltet. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ser ut til å mislike slik ubehagelig kunnskap, da er det kanskje enklest å sensurere den? Det er en metode som ikke får min støtte.»

  • Pressevakta i Kunnskapsdepartementet opplyser til Medier24 at kunnskapsminister Jan Tore Sanner ikke har anledning til å kommentere saken mandag ettermiddag

– Skeivfordelt støtte

Støtteordningen HRS i dag mottar penger under er øremerket «nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet». Andre mottakere er blant andre Antirasistisk senter (2.175.000 kroner i forslag til budsjett) og Norsk organisasjon for asylssøkere (2.630.000 kroner). 

– Det som er viktig med at vi mottar støtte er at den i dag er skeivfordelt. Bortsett fra oss er det bare innvandringsliberale organisasjoner som får støtte. Dette handler om balanse, sier Karlsen.

Hun, og HRS, mener forøvrig at hele støtteordningen bør legges ned. 

– Det er ikke noen motsetning, så lenge vi snakker om likebehandling. Organisasjoner innenfor samme felt, men er innvandringsliberale, får støtte. Da må vi også det, sier hun. 

Karlsen i HRS mener det er spesielt at en regjering med Venstre gir tre millioner kroner til Minotenk - Minoritetspolitisk tenketank, en organisasjon som venstrerepresentant Abid Raja var med og stiftet i 2010.

– Det er bare å le av, sier hun.  

– Kunne sjøl ha takka nei

Abid Raja sier til Medier24 at han er helt uenig med HRS om at disse budsjettpostene ikke skal eksistere. 

– Dersom de virkelig mener dét, kunne de sjøl ha takka nei til å ta imot støtte. Heldigvis blir støtten til HRS redusert, sier han. 

Om kritikken på at Minotenk får støtte, svarer Raja: 

Visepresident Abid Raja (V) på Stortinget.

– Jeg tar stor glede og ære i at jeg stiftet Minotenk som førte til kraftige dialogmøter med vesentlige spørsmål. Før ordningen havnet på statsbudsjettet, trakk jeg meg ut av organisasjonen. Jeg er ikke daglig leder, ikke ansatt, og har ingen formelle oppgaver i den organisasjonen, sier han.

Han påpeker også at det står på Stortingets egne nettsider at han stiftet organisasjonen,. 

– Jeg har null dårlig samvittighet. De fikk tre millioner i støtte i fjor, og fikk det samme i år. De gjøre en fantastisk innsats, sier han. 

Vil bli nettavis

Daglig leder i HRS, Rita Karlsen, forteller videre at de er klare på at HRS ikke er en nettavis i dag. Men hun utelukker ikke at det kan endre seg. 

– Det er ikke journalistikk det vi driver med nå. Vi driver med faktainnsamling og analyse innenfor feltet. Før publiserte vi notater, men vi har nå merka at informasjonsformidlinga har endra seg veldig. Vi må bruke Rights.no på en mer aktiv og annen måte. 

På spørsmål om de kommer til å legge om, og melde seg inn i en presseorganisasjon, svarer hun: 

– Det må jo bli Fagpressen i så fall. Men nå skal vi bruke de neste dagene på å tenke. Så får vi se om det skjer noe, sier hun. 

Powered by Labrador CMS