I sju år har Sigbjørn Aanes (37) levd i gode og onde dager - side om side med norske journalister.
Livet som spinndoktor for partileder og statsminister Erna Solberg (H) har vært intenst. Nylig meldte han overgang til PR-bransjen og First House.
- Lyver aldri
På Nordiske mediedager snakket han ut om sine «utspekulerte triks» i møte med mediene.
- Hvor ofte har du løyet til en journalist, spurte ordstyrer og VG-kommentator Frithjof Jacobsen?
- Aldri. Hvis jeg lyver til journalister, så slutter dere å tro på meg.
- Likte du møkkasakene og kaoset - eller planleggingen best?
- Jeg synes kaos er gøy. Jeg er en rastløs sjel som snakker og tenker mye, men det er noe fascinerende med at i krise og kaos føler jeg roen. Men jeg liker også å vinne.
- Hvem er de farligste og beste politiske journalistene i Norge?
- Lars Joakim Skarvøy (VG) og Sigrid Sollund (NRK). Mange har mye å lære av de. Politikere oppfatter nok Skarvøy som «farlig», men han er bare faglig flink. Det som gjør han så god er at han gjør det vanskelig for intervjuobjektene, fordi han tør å stille åpne spørsmål, sier Aanes og fortsetter:
- Alt for ofte har dere journalister for mange premisser i spørsmålene. Oss spinndoktorer kaller det en gavepakke, for det gir oss en mulighet til å snakke om premisset i stedet for dere egentlig spør om.
- Leter dere etter andre ting å svare på enn det faktiske spørsmålet, spør vi Aanes.
- Ja, jeg tenker hvert fall slik. Hvis det er en sak vi ikke vil snakke om, eller kan så mye om, så er det enkelt å lete etter en vei ut.
- Få bort oppmerksomheten
I dialogen med Jacobsen snakket de om flere konkrete saker i norsk offentlighet og hvordan han har vært med på å håndtere det.
Der mange tror at «spinn» handler om raske og smarte triks, så mener Aanes at det heller handler om å sørge for at den offentlige samtalen går ut fra dine ord og dine perspektiver.
- Utgangspunktet for en diskusjon er så avgjørende for hvordan man lander en konklusjon. Også handler det om å få bort oppmerksomheten fra en sak som du vil ha oppmerksomheten bort fra. Det kan enten være en dårlig sak, eller en dårlig håndtering.
Aanes uttalte at det var mellom 50-50 og 50-70 prosent at de snakket om egne versus andre partiers saker.
Og han brukte mye tid på å analysere situasjoner - og sørge for å vite hvor de skulle sette inn støtet.
- Ikke min beste ide
Den tidligere spinndoktoren ble også utfordret på når hans egne løsninger og spinn - heller ble en del av problemet.
- Huff, ja. Navnet «nærpolitireformen» var min ide, men jeg er ikke så sikker på at det var mindre beste ide. Den har jeg fått mye kjeft for, sa han til latter fra salen.
- Av Erna også? spurte Jacobsen.
- Nei. Men av andre. Jeg insisterte nemlig, lo han.
Aanes ble utfordret på om det ofte var hans ord som ble presentert av Erna Solberg, noe han avviste. Hun formulerte seg på sin egen måte, men fikk hjelp til selve budskapet.
- Hva er ditt beste spinntriks?
- Det handler ikke om å ha smarte triks, men om å gjøre det som er rett. #MeToo-håndteringen viser jo at alle smarte triks har heller skapt større problemer - enn det har gitt gode løsninger. Når jeg likevel skal si et triks, så handler det om å tenke langsiktig - også i det som kjennes kortsiktig ut.
Spinndoktoren var også ærlig på at det beste er, hvis man havner i en skikkelig krise, å ta smellen med en eneste gang. Og:
- Hvis du har dummet deg ut, så bør du gå live, for da har du kontrollen og slipper den klippinga. Det du sier, det kommer rett ut.
37-åringen sa fra scenen at han synes, bortsett fra Erna, at de beste kommunikative politikerne i Norge var en kombinasjon mellom Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken.
- De har skjønt hvem som er kundene sine. Audun er den jeg har skrytt mest av etter partilederdebatter.
Synes Sylvi Listhaugs stil er litt for banal
- Hvem er dårligst? spurte Jacobsen.
- Hvis du spør retorikkeksperter, vil de være opptatt av hvilke ord som kommer ut - og flyt og slike ting. Her er ikke Støre så god. Men hans største utfordring er at folk ikke tror på det han sier, for det oppleves ikke ekte nok. Det er kjernen av Arbeiderpartiets problem akkurat nå, mente Aanes.
- Hva synes du om Sylvi Listhaug sin stil og kommunikasjon da?
- Noen ganger blir det litt for banalt for min smak, men det er sannsynligvis en stil som treffer. Så mener jeg at hun er godt hjulpet av både pressen og en aggressiv venstreside.
- Er hun årsaken til at Frp er på 15 prosent og ikke 11?
- Nei, jeg tror ikke det. Innvandringssaken har mye å si for Frp, men når du diskuterer tall og valg, så er det jo enten Frp eller gjerdet, hvis du er opptatt av det temaet. Dette handler om å mobilisere sine egne velgere og der tror jeg ikke Sylvi er så avgjørende.
Tjener bra i First House
I juni starter Aanes i sin nye jobb som rådgiver i First House. Ordstyrer Jacobsen lurte på om det var pengene som dro han dit.
- Jeg hadde tre kriterier. Det måtte være norsk, for jeg orker ikke en sjef i Houston, London eller Haag. Så ville jeg jobbe med de flinkeste folkene, for du bruker like mye tid på kolleger som på ungene. Så ville jeg ha en stor fleksibilitet, for jeg får så mange rare ideer som jeg ønsker å følge opp.
- Hva med pengene?
- Jeg fikk så mange flere tilbud som kunne gitt meg mye mer penger.
- Hva tjener du?
- Nok.
- Statssekretærer tjener rundt en million. Snakker vi det dobbelte?
- Ja.
- Trippelt?
- Nei. Men jeg kunne fått trippelt om jeg valgte noe annet enn First House, sa han til latter fra salen.