Høyre-politiker Stefan Heggelund.
Høyre-politiker Stefan Heggelund.

Heggelund mener LO-Aktuelt bryter god presseskikk med Høyre-kritikk, men fikk ikke medhold. Meninger utløser ikke samtidig imøtegåelse, slår PFU fast

Pressens Faglige Utvalg understreker at Høyre og regjeringen kunne hatt krav på tilsvar, men kan ikke se at klageren har gjort forsøk på det.

Publisert

Pressens Faglige Utvalg behandlet i dag en klage fra Stefan Heggelund (H) mot LO-Aktuelt. Der slo utvalget fast at fagbladet ikke har brutt god presseskikk. 

Stortingspolitikeren mente at avisen hadde brutt Vær varsom-plakatens punkter om kildebredde og faktasjekk (3.2), samt samtidig imøtegåelse (4.14) og tilsvar (4.15). Heggelund hevdet blant annet i sin klage: 

LO-Aktuelt er en publikasjon som skiller seg fra praksisen om at begge sider i politikken skal komme til orde, og som dermed ikke tilstreber bredde og relevans i valg av kilder. Publikasjonen ser bort fra begreper som tilsvar og unnlater å kontakte Høyre slik at vi kan imøtegå faktiske opplysninger fra venstresiden.

Heggelund har sett på flere av utgavene og mener å se et mønster der avisen unngår å hente inn samtidig imøtegåelse og tilsvar fra regjeringen.

Men under PFUs behandling slo utvalget fast at de innklagede sakene inneholder sterke meninger, men ikke «sterke påstander av faktisk art», som ville utløst samtidig imøtegåelse. 

Har Høyre forsøkt å få tilsvar?

Utvalget er enig i at LO-Aktuelt hadde gjort journalistikken bedre med flere kilder, noe fagbladet også erkjenner i sitt tilsvar. Men dette innebærer heller ikke noe brudd på god presseskikk. 

Samtidig slår PFU fast at Høyre, regjeringen og andre parter kunne hatt krav på tilsvar, som altså ikke er det samme som samtidig imøtegåelse. Det vil si at det ikke er noe krav om å svare samtidig. 

Og i uttalelsen tar utvalget nærmest Heggelund i presseetisk lære:

- Utvalget kan imidlertid ikke se at klageren her har gjort noe forsøk i slik retning, heter det. 

Powered by Labrador CMS