Politiets Kristian G. Johansen (til høyre) mener honoreringen av tipsbilder bidrar til uønskede situasjoner i deres møte med publikum på skadesteder.

Politisjef ut mot medienes tips­honorering: Mener det skaper ukultur på skade­steder

– Vi ser en økende tendens til at folk er mer opptatt av å filme og sende inn video til media enn å hjelpe, sier Kristian G. Johansen i Sør-Vest politidistrikt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kristian G. Johansen er seksjonsleder for forebyggende og patruljeseksjonen i Sør-Vest politidistrikt og reagerer på en utvikling han ikke liker.

Bakgrunnen er en hendelse i Stavanger sentrum natt til torsdag forrige uke, der flere mennesker valgte å filme fremfor å hjelpe til da en kvinne lå skadet på bakken.

Politiet i Stavanger ble lite imponert og publiserte dagen etter et ramsalt innlegg på Facebook med tittelen «Skadde personer er ikke underholdning», der publikum fikk refs for oppførselen. Saken ble sitert og omtalt i en rekke medier, som på NRK P1, Aftenbladet og Dagbladet.

– En skal hjelpe først, og ta bilde etterpå

Overfor TV 2 kom også Johansen med en dose mediekritikk, og påpekte at medias honorering av tipsbilder er én av grunnene til at slike hendelser skjer.

Johansen utdyper kritikken overfor Medier24:

– Det er ikke medienes skyld at dette skjer, men mediehusene kunne hatt mer fokus på dette og informert bedre. De kunne bidratt til en løsning på problemet. For eksempel en bevisstgjøring på hva man som publikum skal prioritere i slike situasjoner. Skal man hjelpe eller filme, sier han.

Dette er også Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, helt enig i.

– Det beste er om mediene er tydelige om hva man ber om. En skal hjelpe først, og ta bilde etterpå, sier hun til TV 2.

Floberghagen understreker likevel hvor viktig det er at mediene fortsetter å ha tilgang til tipsbilder, men at redaksjonene selvsagt må gjøre løpende etiske vurderinger.

– Videosnutter kan være til god hjelp for politiet

Johansen forstår godt hvorfor det er nødvendig at mediene fortsatt får beholde tilgangen.

– Av og til er det veldig bra at bilder og videoer kommer ut i media. Noen ganger kan for eksempel videosnutter være til god hjelp for politiet også. Men vi må ha en balanse, påpeker han. 

– Vi har ikke noe imot at folk filmer, men det går en grense. Vi opplever at enkelte prøver å komme veldig nære. Politiet har da en plikt å opprettholde de berørtes personlige sfære og anonymitet.  I utgangspunktet kan folk filme på offentlig sted, men politiet har også et ansvar - og man må følge politiets pålegg i slike situasjoner, sier Johansen.

Han refererer til en dom i Stavanger fra 2018, der en person ble dømt fordi vedkommende ikke fulgte politiets pålegg om å slutte å filme i forbindelse med en hendelse i 2016. Der var det ikke filmingen som var problemet, men at vedkommende ikke fulgte politiets instrukser.

– Retten var veldig tydelig i dommen. På det punktet var det ingen diskusjon, sier Johansen.  

Han understreker for øvrig at hans oppfordring ikke gjelder de profesjonelle fotografene og journalistene som politiet ofte også møter ved ulike skadesteder.

– Jeg opplever at vi har et godt forhold til dem, så de er ikke problemet. Dette dreier seg om privatpersoner, sier Johansen.

– Vi ser også at de seriøse mediene er forsiktige med å bruke det de får tilsendt. Det er bra, legger Johansen til. 

Powered by Labrador CMS