Fra studentenes avslutningsfest nylig.

Volda-student Sarah (28) landet drømmejobben rett etter siste eksamen. Det var hun ikke alene om

90 prosent av studentene gikk rett fra studier og til jobb, viser en statusrapport fra Høgskulen i Volda.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Forrige uke hadde sisteårsstudentene eksamensfest, og nå venter arbeidslivet. En undersøkelse fra Høgskulen i Volda viser at fremtiden kanskje kan se litt lysere ut for unge som drømmer om en vei inn i mediebransjen:

Den viser at 90 prosent av avis/nett-studentene som i disse dager går ut fra Høgskulen i Volda med et vitnemål i hånda, går fra rett studier og inn i en eller annen form for jobb i bransjen. 

Det inkluderer vikariater og sommerjobber - altså på langt nær fast jobb til alle.

Og de siste ti prosentene fikk tilbud om jobb, men takket av ulike årsaker nei.

Altså fikk alle studentene tilbud om en eller annen form for relevant jobb etter studiene, skal vi tro høgskolens egne tall. 

Landa drømmejobben rett etter studier

Aller best har det kanskje gått for Sarah McDonald Gerhardsen (28). I vår hadde hun ekstern praksis i Digi.no og Teknisk Ukeblad - og nå har hun takket ja til fast stilling samme sted. 

 

- Det er kjempegøy. Jeg var der i ekstern praksis i mars til april, og var en av få på mitt kull som valgte praksis i fagpressen. Det er jeg veldig glad for nå, sier hun til Medier24. 

Hun føler seg privilegert som får den muligheten så tidlig i karrieren. 

- Jeg er veldig stolt og synes det er skikkelig stas å få bli en del av TU Media, som jeg personlig mener er den viktigste fagpresseaktøren i landet. Per i dag er det definitivt drømmearbeidsplassen, så jeg føler meg veldig privilegert, sier hun. 

Får en fot innenfor en redaksjon

Hun mener hun nok hadde litt flaks, ved at det ble en ledig stilling i digi.no rett etter at hun hadde vært der i praksis. 

- Jeg hadde kjempeflaks med at det åpnet seg en stilling hos dem og at de valgte å utvide akkurat da. Også hadde jeg nok en fordel ved at jeg hadde vært der allerede og at de kjente meg fra før, sier Gerhardsen. 

Hun tror det å ha ekstern praksis i en redaksjon rett før man leverer avsluttende eksamen er lurt. 

- Jeg tror absolutt at det er lurt. Det er ingen bedre måte å lære på enn å faktisk være ute i arbeidslivet og teste hvordan det er i en redaksjon. I tillegg får man en fot innenfor i en redaksjon, sier hun. 

- Veldig positive tall 

Høgskolelektor ved journalistutdanningen i Volda, Tormod Utne, forteller at Gerhardsen ikke er alene om å gå rett fra utdanning og ut i jobb. 

Ifølge en undersøkelse de har gjort blant sine avgangsstudenter viser det seg av 17 av 19 avisstudenter og 13 av 15 radiostudenter har fått seg jobb i bransjen - enten det er snakk om sommervikariater, tilkallingsvikariater, lengre vikariater eller fastes stillinger. 

 

- Det er veldig positive tall, og svært interessant å se denne utviklingen, sier Utne til Medier24. 

Han mener at plasseringen av praksisen i studieløpet - altså at studentene er ute i praksis i redaksjonene siste semester av bachelorstudiet - er en av årsakene til at studentene får seg jobb. 

- Det er en suksessfaktor for oss at studentene er ute i ekstern praksis så seint. Jeg ser at flere av mine studenter har gått inn i vikariater i de redaksjonene der de var i praksis, sier han. 

Studentene skal kunne levere fra dag én i praksis

Høgskulen i Volda har ikke bare gjort en undersøkelse blant studentene, men de har også spurt redaksjonene om hvordan studentene har fungert mens de var i praksis. Den viser at praksisstudentene fra Volda har klart seg godt i redaksjonene. 

15 av 18 redaksjonene som har hatt Volda-studenter i ekstern praksis har rangert studentene til en firer eller femmer - på en skala fra en til fem. 

- Målet vårt er at studentene våre skal kunne jobbe og produsere egne saker fra dag en, og at redaksjonene skal gi dem minste mulig opplæring.

Praktisk undervisning ved Høgskulen i Volda, tatt i forbindelse med en tidligere sak.

- Derfor forsøker vi å ha en realistisk internpraksis, hvor studentene jobber som om de er en del av en redaksjon. Så jobber vi mye med å forberede dem før de går ut i ekstern praksis, sier Utne. 

Han mener det å spørre redaksjonene om tilbakemeldinger på hvordan studentene har gjort det, gjør at de kan tilpasse utdanningen bedre til bransjens behov. 

- Det gir oss en pekepinn på hva bransjen trenger, og så kan vi rette oss mot det som er behovene der ute. Nå handler det om å være flermedial, ha et høyt tempo, være god på idéutvikling og kunne jobbe i en digital virkelighet, sier han. 

  • For ordens skyld: Teknisk Ukeblad Media AS, som Digi.no er en del av, eier 15 prosent av Medier24 AS.
Powered by Labrador CMS