Hilde Kristin Røsvik er blitt sjef for lokalavisa hvor våpenskapet følger med jobben

Svalbardpostens nye redaktør fikk rifle med i stillingen. Nå skal hun bruke sommeren på å bli kjent med midnattssola, mens hun tenker på lokalavisas videre utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

1. juni overtok Hilde Kristin Røsvik (52) jobben som redaktør og daglig leder i verdens nordligste avis, Svalbardposten. Tidligere redaktør Eirik Palm sa i vinter takk for seg, for å begynne med kommunikasjon og samfunnskontakt i Finnmarkeseiendommen.

Med i stillingen følger det med en egen rifle, som står i et våpenskap i leiligheta som redaktøren disponerer.

Svalbard er det nemlig ikke lov til å bevege seg utenfor Longyearbyen uten beskyttelse mot isbjørn

– Jeg har vært og skutt med den, for det må jeg jo lære meg. Det gir en viss frihet å slippe å ha med seg noen andre som har våpen.

- Det er sikkert ikke så veldig mange andre redaktører som har egen rifle fordi det er nødvendig for å kunne bevege seg ut av byen, sier Røsvik. 

I tillegg til rifla er leiligheta allerede godt utstyrt med møbler. 

– Jeg fikk sendt en konteiner med innbo, men de store tingene som seng og sofa slapp jeg å ta med, forteller hun. 

Røsvik har tidligere bodd to år på Nordkapp og er ikke bekymret for mørketida som kommer til vinteren. 

– Men jeg merker at man ikke blir trøtt på den samme måten nå som det er sol hele døgnet. Det er litt uvant å ha så mye sol, men det er deilig også, sier Røsvik. 

HILDE KRISTIN RØSVIK

  • Andre kvinnelige redaktør i Svalbardposten (2016-)
  • Kommunikasjonsrådgiver i  I&M Kommunikasjon (2015-2016)
  • Redaksjonssjef i NRK Møre og Romsdal (2012-2015)
  • Redaktør og daglig leder i Øy-Blikk (2000-2012)
  • Har vært nestleder av Landslaget for lokalaviser i seks år
  • Har i to perioder sittet i pressens offentlighetsutvalg
  • Cand.mag med mellomfag i film/fjernsyn fra Høgskulen i Volda
  • Storfag i kinesisk fra Universitet i Oslo og Shanghai 

Uten sikkerhetsnett

Redaktørstillinga i Svalbardposten er satt opp som et åremål på to år, med mulighet for forlengelse til fire år. 

– Hvis du spør meg i dag, kan jeg godt tenke meg å være her i fire år. To år er nok tid til å legge planer og strategier, men for å få dem gjennomført er det litt kort, sier redaktøren. 

Røsvik har ingen jobb å komme tilbake til på fastlandet, etter hun tok sluttpakke i NRK Møre og Romsdal, hvor hun var redaksjonssjef.

I mellom NRK og Svalbardposten hadde hun et vikariat som kommunikasjonsrådigver i I&M Kommunikasjon.

– Jeg har tatt sjansen uten et sikkerhetsnett, og for meg var det rett. Jeg liker å gå på nye utfordringer, uten å vite helt sikkert hvor det ender. Så spiller jeg også litt med åpne kort - det beste for meg er frihet til å tenke på å være her en stund, sier hun. 

Blir kjent med byen og avisa

De første ukene i Longyearbyen har gått med på å skaffe seg oversikt over produksjon og rutiner, slik de er i dag. 

Både redaktør og journalister i Svalbardposten legger inn saker på nettsiden og redigerer saker til papiravisa i InDesign selv. 

– Jeg har ikke begynt å jobbe med planer for hvordan avisa skal endre seg ennå. Men får inderlig håpe at jeg får gjort ting som bidrar til fornying av avisa. Det handler blant annet om hvilke platformer vi skal være på og hva leserne er vant med å få fra oss. Til høsten kan vi begynne å legge nye planer, forteller Røsvik. 

I mellomtiden har redaktøren meldt seg på sitt første kurs gjennom Landslaget for lokalaviser, for å orientere seg om hva som er nytt i bransjen. 

– Og selvfølgelig for å møte både nye og kjente fjes i lokalavisfamilien. Det gleder jeg meg til. Vi er jo ikke et stort konsern, men en selvstendig avis som bruker egne systemer og rutiner.

- Det blir spennende å se hva som har skjedd siden sist jeg jobbet i lokalavis for fire og et halvt år siden, sier hun. 

SVALBARDPOSTEN har flere ganger blitt kåret til «Årets lokalavis» i Landslaget for lokalaviser, og er en av få norske lokalaviser som trykkes i A4-produksjon. Les mer om produksjonen hos Lundblad Media, som trykker avisa.

  • Verdens nordligste avis
  • Opplag: 2544 aviser (2015)
  • Ukeavis som kommer ut på fredager
  • Trykkes i Tromsø og sendes med fly til Longyearbyen
  • Redaktørstillingen tilsettes med åremål
  • Svalbardposten AS er heleid av Stiftelsen Svalbardposten
  • Startet som veggavis i 1948

Internasjonal lokalavis

Longyearbyen har stor utskifting av dem som bor der, om mange som flytter tar med seg avisa når de drar hjem til fastlandet.

Byen har et innbyggertall på 2.075 mennesker, mens Svalbardposten hadde i 2015 et opplag2.544 aviser. 

– Det er mange forskjellige folk som leser avisa, og da må en tenke annerledes. Noen artikler er veldig typisk lokalavis, så er det artikler som egentlig handler om storpolitikk. Det gjør at spennet i journalistikken er stort, sier Røsvik.

I midten av juni var USAs utenriksminister John Kerry på besøk på øya sammen med utenriksminister Børge Brende, og i høst kommer Venstre-leder Trine Skei Grande. 

– Svalbard er interessant for mange, og betyr mye, slår Røsvik fast. 

I et kompakt samfunn som Longyearbyen, hvor det er gåavstand til alt, er det lett å møte på kildene sine.

– Jeg har jo vært i en lignende situasjon før, som redaktør for Øy-Blikk. Men det er jo tross alt forskjell på 7.000 innbyggere og 2.000.

- Samfunnet er veldig mye tettere her. Det er viktig å beholde både integritet og journalistisk vurderingsevne til en hver tid. En er alltid på jobb som journalist her, konstaterer redaktøren. 

En annen unik side ved livet på Svalbard er at avisa må forholde seg til både Sysselmann og Lokalstyret, som er det folkevalgte organet i Longyearbyen. 

– Nå i begynnelsen er jeg ganske nøye på at folk får innsyn i hva jeg skriver, fordi det er mange nye begrep og områder jeg ikke har jobbet med tidligere. Men vi journalister er jo vant med å sette oss inn i nye ting hele tida. Så jeg ser ikke på det som noe problem, avslutter den nye redaktøren. 

Powered by Labrador CMS