NRK-Rønneberg kritisk til politiets manglende informasjon: – Det er oppsiktsvekkende
NRKs krimkommentator Olav Rønneberg reagerer på at et knivangrep på Oslo S ikke ble informert ut fra politiet. – Informasjonsflyten kan bli bedre, erkjenner Politidirektoratet.
Oslo-politiet får nok en gang kritikk for manglende informering i forbindelse med en alvorlig hendelse i hovedstaden.
Tirsdag ble en kvinne siktet for drapsforsøk etter et knivoverfall inne på Oslo S. Kvinnen ble seinere også siktet for drap etter et likfunn på hennes hjemmeadresse.
Men knivoverfallet ble det ikke informert om fra politiet før to dager seinere.
– Åpenbart dramatisk
Vaktsjef og krimkommentator i NRK Nyheter, Olav Rønneberg, er blant dem som reagerer.
«Midt på dagen tirsdag skjedde det et alvorlig knivoverfall på Oslo S. Men det fikk hverken befolkningen eller pressen vite om før to dager senere - når enkelte medier ble klar over fengslingsmøtet. Nå er samme kvinne også drapssiktet», skriver han på Twitter.
Rønneberg utdyper kritikken overfor Medier24:
– Dette er ganske oppsiktsvekkende. Hendelsen skjedde på Norges største kollektivknutepunkt, og var åpenbart ganske dramatisk. Hvorfor velger da politiet å ikke melde om dette til offentligheten? Spør han.
– Det var åpenbart en stor uttrykning med mange ambulanser og politibilder ute. Det kan folk bli urolige av. Det er ikke lenge siden hendelsen på Torshov, så politiet burde gått ut tidlig for å berolige folk. Og for pressen har det åpenbar offentlig interesse, sier Rønneberg.
Det samme skjedde i fjor
Dette er for øvrig ikke første gangen Rønneberg er kritisk til politiets manglende informering i Oslo.
– Etter den debatten som var i fjor, så synes jeg det har vært en bedring. Men under hendelsen på Torshov var det helt taust fra politiet helt til en av våre reportere kom forbi stedet. Først da meldte de om det, forteller Rønneberg.
– Så kom denne hendelsen på Oslo S, og da er vi tilbake der vi var, sier han.
Rønneberg vil ikke spekulere i hva som er årsaken til at politiet nok en gang unnlot å informere.
– Noen vil mene at politiet velger å ikke twitre for å få arbeidsro. Det var nok en travel dag for politiet, men jeg vil ikke spekulere selv. Jeg er likevel veldig interessert i å høre hva de selv sier, sier Rønneberg.
Oslo-politiet er blitt forelagt kritikken fra Rønneberg, men sier de ikke kan kommentere saken på nåværende tidspunkt.
– Vi må undersøke bakgrunnen for dette nærmere, og får ikke svart ut dette i dag, skriver fungerende kommunikasjonssjef i Oslo politidistrikt, Unni T. Grøndal, i en e-post fredag ettermiddag.
– Informasjonsflyten kan bli bedre
Kommunikasjonsdirektør i Politidirektoratet, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, ønsker ikke å kommentere Oslo-hendelsen spesifikt.
Men hun skriver i en uttalelse til Medier24 at politiets - på generelt grunnlag - har utfordringer i sin kommunikasjon ut mot pressen.
– Vi erkjenner at informasjonsflyten mellom politiet og mediene kan bli bedre, og vi tar dette på største alvor. Twitter som informasjonskanal ut mot pressen er ikke godt nok, og vi jobber nå med å finne mer egnede og spissede kanaler, skriver hun.
– Så vil jeg legge til at slik kriminalitetsbildet er, er åpenhet viktig for å bygge tillit mellom politi og presse. Det opplever jeg at begge parter egentlig er enig om, skriver Ebeltoft-Skaurud.