Pål Hovengen Plassen og Mari Walther Svenning leder populære Norgesglasset på NRK P1. Fra neste år er det imidlertid slutt.

NRK P1 legger ned «Norgesglasset» etter 25 år på lufta. Flytter «Her og nå» tilbake til fredag

– For å klare å opprettholde den posisjonen, så må vi videreutvikle oss, forklarer P1-sjef Bjørn Tore Grøtte.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK P1 gjør store endringer på sitt sendeskjema til neste år. 

For flaggskipet «Norgesglasset» – som i år feirer 25 år – vil bli fjernet fra lufta fra januar 2020, og erstattes av et foreløpig ukjent program.

I tillegg vil også programmet «Utakt» legges ned, mens «Her og nå« flyttes fra sin sedvanlige sendetid fra 17.00 til 18.30 til tidsrommet mellom 13.00 og 14.00. Samtidig gjør «Her og nå» comeback på fredagene, etter et års fravær.

– Gjøres for å samle og engasjere flest mulig lyttere

Norgesglasset promoteres som «underholdende folkeopplysning fra hele Norge til hele Norge», og har vært ett av de mest hørte radioprogrammene siden oppstarten i 1994. 

Pål Hovengen Plassen har vært programlederen for programmet siden 2007, og fikk tidligere i år Mari W. Svenning med som sin medprogramleder.

P1-sjef Bjørn Tore Grøtte sier til Medier24 at det er et ønske om videreutvikling av kanalen som ligger bak beslutningen.

– P1 er en fantastisk suksess, og er landets største og viktigste radiokanal med 1,2 millioner lyttere. For at vi skal klare å opprettholde den posisjonen, så må vi videreutvikle oss og forstå hva lytteren ønsker seg, forteller han.

P1-sjef Bjørn Tore Grøtte i NRK.

– Det er ingen program som har gjort noe galt eller feil. Det er ikke derfor vi gjør endringer. Dette gjøres for å samle og engasjere flest mulig lyttere. Da må vi kontinuerlig utvikle kanalen og gjøre endringer. Akkurat nå var behovet for endring større enn programtitlene, sier Grøtte. 

Forstår og forventer reaksjoner

Samtidig forstår han veldig godt at reaksjonene vil komme. Både eksternt og internt. Men Grøtte påpeker at NRK P1-ledelsen har gjort hjemmeleksen med grundig forarbeid.

– Vi har gjort flere omfattende undersøkelser. Vi har sett på daglytting, vi har sett på månedstall og vi har gjort en stor omdømmeundersøkelse. I tillegg har vi gjennomført dybdeintervjuer og gjort undersøkelser fra samtlige av våre distriktskontorer, forteller Grøtte. 

– Det vil alltid komme reaksjoner på store endringer som dette. Det har jeg både en forståelse for en forventning om. Og det er bra, for det er viktige ting man pusler med her, erkjenner Grøtte. 

Hva «Norgesglasset» skal erstattes med er foreløpig ikke bestemt.

– Nå skjer ikke endringen før i januar 2020. Over sommeren nå begynner programmiljøet med å utvikle et nytt program, og det arbeidet vil fortsette utover høsten. Det er for tidlig å si noe mer om det nå, men det blir et nytt og litt annerledes direktesendt program med profilerte stemmer. Og det skal sendes fra Tyholt, og kanskje med litt høyere tempo og mer underholdning, forteller Grøtte.

Følger opp helgeendringene fra i fjor

NRK P1 gjorde også store endringer i sendeskjemaet i fjor, da «Her og nå» blant annet ble fjernet fra fredagen. Det skapte sterke reaksjoner

I tillegg ble det gjort endringer i helgene for å gjøre sendeflaten der mer direkte, med flere livesendinger og færre programmer i opptak.

– Det var store omstillinger og et vanskelig arbeid, men det var viktig og riktig – og noe lytterne satte pris på. Nå blir det gjort den samme endringen på hverdagene, forteller Grøtte.

Han tror også endringene til «Her og nå», med tidligere sendetidspunkt og comeback på fredagen, vil bli tatt godt imot og gi gode resultater.

– Vi tror at et nyutviklet aktualitetsprogram tidligere på dagen i større grad vil treffe lytterens behov. Programmet vil fra nyttår gå klokken 13.00 fem dager i uken. Og ikke fire som i dag, sier Grøtte. 

Hva «Her og nå»s ledige sendetidspunkt mellom klokken 17.00 og 19.00 er heller ikke bestemt ennå. Også her skal det jobbes videre med konseptet utover høsten.

– Det er flere programmiljøer over hele landet som er interesserte i å få utvikle dette, forteller Grøtte.

Powered by Labrador CMS