Etter to døgn med forhandlinger, endte årets lokale oppgjør mellom TV 2 og de NJ-ansatte med et lønnsdiktat klokka 3 natt til torsdag.
Da ga ansatte opp - og signerte en protokoll som konkluderte med såkalt «diktat», altså at bedriften setter resultatet av forhandlingene.
Etter en lang dag med frustrasjoner samlet ansatte seg til store allmøter torsdag ettermiddag.
Klubbleder Henrikke Helland sier at lønnsdiktatet var «det som fikk begeret til å renne over».
- Jeg har aldri kjent en sånn kraft i et allmøte noensinne, sier hun til Medier24.
Se hele intervjuet med Helland:
Ville kutte lunsjpausen
For en uke siden var det 25-årsdag for 600 tidligere og nåværende ansatte og profiler, med både Ronan Keating og Morten Abel på scena.
I lønnsforhandlingene denne uka ble klubben møtt med krav om å kutte i avtalte rettigheter som betalt spisepause, ferie og lisens.
Dette sa klubben nei til, og dermed ble de ikke noen endringer i avtalen.
Den samme klubben aksepterte 0 kroner i lønnstillegg for 2017. Og det er derfor de hadde forventninger om «noe mer» enn det som ble resultatet av årets oppgjør.
Ifølge en e-post til ansatte fra klubben endte oppgjøret med en ramme på 2,42 prosent, et lokalt tillegg på 6000 kroner til alle og noen justeringer for lavtlønte og andre. I tillegg kommer det sentrale oppgjøret og stigetillett på 7311 kroner.
- Oppgjøret er på nivå med samfunnet for øvrig, men vi hadde en forventning etter fjorårets plussresultat at vi skulle få noe tilbake, sier klubbleder Henrikke Helland.
- Og dette er det første diktatet vi har hatt på 25 år i TV 2, sier hun.
«Skjønner at det oppleves som tøft»
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 sier dette til kritikken fra tillitsvalgte og ansatte etter lønnsdiktatet natt til torsdag:
- Jeg skjønner at dette har vært et krevende år for ansatte i TV 2 - vi har vært gjennom det tøffeste året i mediehusets historie. Og jeg skjønner at en uenighet om lønn på toppen av det oppleves som tøft og urettferdig.
- Men det dette handler om for oss er å drive en ansvarlig ledelse. De høye, langsiktige kostnadene, som ikke betales av enkeltstående gode måneder, det er der vi har utfordringer og stor usikkerhet framover, sier Willand.
Hun mener også at tilbudet er «på nivå med oppgjøret i andre mediehus», og ellers i tråd med rammene fra sentrale forhandlinger mellom MBL og NJ.
- Men når ansatte sier de hadde en forventing etter at de gikk med på et nulloppgjør i fjor - er det en forventning dere har bidratt til å skape?
- Vi har ikke gitt noen lovnader inn i årets forhandlinger, på bakgrunn av fjorårets oppgjør, sier Willand.
- Og det ville vært oppsiktsvekkende om TV 2, med de utfordringene vi står i, skulle hatt mye bedre lønnsoppgjør enn resten av bransjen, mener hun, og understreker:
- Selv om vi har enkeltstående måneder som har vært bra, så vil ikke 2017 bli et spesielt godt år økonomisk, når vi sammenligner med tidligere år
Vil søke dialog
- TV 2 har hatt flere gode prestasjoner, seertall og god etterspørsel etter reklame i høst. Har dere skrytt litt for mye av dette og slik skapt forventninger?
- Det er en vanskelig balansegang. Vi kan ikke slutte å feire de enkelte seirene vi gjør, og når vi leverer godt.
- Og vi er ikke en bransje som går mot en sakte død. Men vi er midt i en tøff omstilling og skal kutte kostnader på 350 millioner kroner fram mot 2020. Det er det langsiktige perspektivet vårt.
- Hvor stor var avstand?
- Den var stor nok til at vi ikke kom til enighet. Så er det nok ulike oppfatninger av hvordan prosessen var. Men vi forsøkte også å legge fram et tilbud om såkalte «korte penger». Men klubben ønsket ikke noen engangsutbetaling i år.
- Klubblederen sier at dette har skapt dype sår. Flere skal ha snakket om å slutte. Hvordan vil dere jobbe fremover for å bygge opp tillit og stemning igjen - eller går det av seg selv?
- Ting går ikke av seg selv, det må vi jobbe med. Det er heller ikke slik at attraktive jobber bare handler om høye lønnstillegg. Men det viktigste for oss i denne runden var å sikre de lavest lønte, sier Sarah Willand.
- Nå tror jeg det er viktig at vi er i dialog, og det er selvsagt en invitasjon til klubben, ansatte og alle avdelinger. Og så må vi vise at vi har rom framover til fortsatt å satse på kompetanse og utvikling for å møte framtida.