Klubbleder Henrikke Helland i TV 2.
Klubbleder Henrikke Helland i TV 2.

- Det viktigste her er ikke summen, men at bedriften anerkjenner verdien av samarbeidet vi må ha i TV 2, sier klubbleder Henrikke Helland

Ledelsen snudde på flisa fredag og ga de ansatte 3000 kroner mer i lønnstillegg. - Når vi gjør en feil, må vi erkjenne det, sier Olav Sandnes.

Publisert

Denne uka ble det for første gang i TV 2s 25-årige historie brudd i det lokale oppgjøret, og lønnsdiktat fra ledelsen. 

Det skapte kraftige reaksjoner torsdag - særlig fordi ansatte i fjor gikk med på nulloppgjør i forbindelse med de store nedskjæringene i mediehuset. 

Men fredag snudde ledelsen helt om og gikk til nye forhandlinger med tillitsvalgte om årets lokaloppgjør. Og allerede samme dag er resultatet klart: 

Alle som omfattes av NJ-avtalen får 3000 kroner ekstra i generelt tillegg. Det vil si at tillegget blir 50 prosent større enn det var i går. 

Det opplyser TV 2-sjef Olav Sandnes i en melding på selskapets intranett fredag ettermiddag. Der beskrives det endelige oppgjøret nå slik: 

I meldingen redegjør også Sandnes for hvorfor man valgte å snu, og hvordan man opplevde de sterke reaksjonene fra ansatte torsdag: 

Ved bruddet lå det generelle tillegget på 6000 kroner, det er nå hevet med 3000 kroner - til totalt 9000. Dette gjelder flatt til alle NJ-medlemmer. Den samlede rammen for lønnsutviklingen blir da totalt på 18.798 kroner. Inkludert i dette er det som kjent gjennomført vesentlige lavtlønnsjusteringer, og enkelte individuelle justeringer.

- Det viktigste er ikke summen

Dere opplever at jeg og ledelsen ikke anerkjenner den fantastiske jobben dere gjør under krevende forhold, og det er en sterk følelse av urettferdighet. Dette tar jeg på stort alvor og jeg er enig i at dette ikke kom tydelig nok til uttrykk med et brudd i lønnsforhandlingene. Det har vært et ekstraordinært år, det var nulloppgjør i fjor, dere har stått på for TV 2 – og det må anerkjennes i større grad enn det ble gjort. Vi fikk en situasjon som ikke burde oppstått. Avstanden mellom partene var ikke veldig stor. Og ansvaret for bruddet ligger til syvende og sist hos meg og ikke hos forhandlingsutvalgene.

NJs klubbleder Henrikke Helland sier til Medier24 at man allerede torsdag gjenopptok innledende dialog og nye forhandlinger - som fredag ga et nytt resultat.

- Det var en sterk misnøye med at ledelsen hadde brukt diktatretten. Et kraftig signal som skapte reaksjoner. Det skjønte heldigvis ledelsen også, sier hun.

- Nå har vi fått en ramme på 2,9 prosent, og det viktigste her er ikke summen. Men at bedriften har anerkjent verdien av det samarbeidet ledelsen og ansatte skal ha. Det er viktig at vi har gode rammer for samarbeid i TV 2.

- Etter en urolig dag i går med mange skarpe ord - betyr dette at samarbeidet er på rett kurs igjen?

- Vi har fortsatt mange utfordringer, baller i luften og skal jobbe videre med alle disse framover. Men det blir enklere nå som vi har en konstruktiv tone igjen, sier Helland.

- Har ledelsen fått en «lærepenge»?

- Jeg vil ikke kommentere det. Men måten de har løst dette på nå, var fornuftig.

- Må erkjenne det når vi gjør feil

Overfor Medier24 fredag ettermiddag beskriver Olav Sandnes det som har skjedd slik:

- Begge parter gikk til forhandlingene med et klart ønske om å komme til enighet. Når vi ikke klarte det, så ble det brudd. Før vi kom dit, tror jeg ikke vi utfordret muligheten for enighet godt nok.

Sjefredaktør og direktør Olav Sandnes i TV 2.
Sjefredaktør og direktør Olav Sandnes i TV 2.

- Det er mitt ansvar. Og når vi gjør feil, så må vi være «store nok» til å erkjenne det. Derfor henvendte vi oss til ansattes forhandlingsutvalg med et nytt tilbud, sier Sandnes.

- Vil det si at den rammen du hadde gitt bedriftens forhandlingsutvalg var for liten?

- Jeg vil ikke kommentere på det, men min opplevelse var at vi brøt for tidlig. Så må vi gjøre det beste ut av det nå.

- Hadde man undervurdert reaksjonene fra ansatte?

- Det var en reell opplevelse av urettferdighet, og den tar jeg på alvor. Jeg vet hvilken jobb våre ansatte legger ned, og jeg er enig i at det ikke kom tydelig nok til uttrykk da dette gikk til brudd. Derfor har vi blitt enige om et nytt resultat i dag, sier Sandnes.

- 3000 kroner ekstra til noen hundre ansatte - dette koster ikke bedriften veldig mye?

- Utfordringene vi vet kommer fremover må balanseres mot å anerkjenne innsatsen våre flinke medarbeidere legger ned. Nå opplever jeg at vi har fått til begge deler.

 

 

Slik kommenterte Henrikke Helland situasjonen torsdag ettermiddag:

 

Powered by Labrador CMS