Henrik Evertsson
Henrik Evertsson

Henrik Evertsson kåret til Årets frilanser

Journalisten får prisen for sin granskning av Den nordiske motstandsbevegelsen. Juryen gir også honnør til gruppen av streikende frilansfotografer.

Publisert

Fredag kveld fikk Evertsson den gjeve prisen, som i fjor ble vunnet av podkastkongen Sindre Leganger.

I alt ble det  delt ut to diplomer på NJ Frilans sin åresmøtefest.

HEDERSBEMERKNING:

fv. Adrian Nilsen, Maria Gossé, Siv Dolmen og Brian Cliff Olguin.
fv. Adrian Nilsen, Maria Gossé, Siv Dolmen og Brian Cliff Olguin.
Utmerkelsen Årets frilanser går til en journalist som har vist stor utholdenhet og pågangsmot i sitt arbeid med å avdekke og informere om en av vår tids voksende og faretruende politiske understrømninger.

Gjennom flere års arbeid har vinneren som en av ytterst få journalister evnet å få tilgang til de innerste kretsene av et journalist-fiendtlig miljø, og hans arbeid viser betydningen av det journalistiske prinsippet om å snakke med de det gjelder, ikke bare om dem.

Vinneren har også vist at frilansere kan starte større dokumentararbeid alene, for så å samarbeide videre på det med et etablert mediehus med økonomiske og redaksjonelle ressurser - noe juryen ser på som et tegn på at samfunnsviktig journalistikk stadig oftere starter også utenfor redaksjonene selv. Vinneren viser også at det er mulig å lykkes med å sjonglere flere journalistiske roller, og er både researcher, fotograf og intervjuer i sine prosjekter.

Arbeidet årets frilanser gjorde i samarbeid med NRK-kollega Jørn Norstrøm resulterte i dokumentarfilmen "Rasekrigerne" på NRK Brennpunkt - som ble nominert for beste regi, foto og klipp under Gullrutens Fagpris. Hans granskning av den Nordiske Motstandsbevegelsen nådde ut til nærmere 800 000 nordmenn gjennom NRK, og har også vært innslag i historieundervisningen i norske skoler.

Vinneren har reist rundt landet med dokumentaren og bidratt i diskusjoner rundt temaet.

Årets frilanser er Henrik Evertsson.
Juryen vil gjerne gi en ekstra hedersbemerkelse i år, i tillegg til prisen til Årets frilanser. Den går til noen som har inspirert og løftet utallige frilansjournalister, både nasjonalt og utenfor landets grenser.

Mottakerne har vist det som alle fagforeninger, også NJ Frilans, er tuftet på: At ved å stå sammen og kreve sine rettigheter, så kan man vinne frem. Når flere norske frilansfotografer våren 2018 sa nei til oppdrag fra etablerte mediehus, begrunnet i alt for lave satser i forhold til de veiledende prisene fagforeningen har satt, skapte de et press på oppdragsgiverne. Frilansfotografene gikk i dialog, og bidro samtidig til større offentlig oppmerksomhet og kunnskap rundt vilkårene for mange frilansjournalister i dag.

Alle de medvirkende fotojournalistene tapte personlig penger på å si nei til oppdrag, men satte frilanskampen for bedre lønn og rettigheter foran seg selv og egen lommebok. Resultatet ble at samtlige mediehus som ble utfordret har i dag økt satsene sine for foto-vakter, om enn i varierende grad.

Det er muligens litt ironisk at denne hedersbemerkelsen vi gir i kveld heller ikke følges med av noen penger. Men vi håper en hedersbemerkelse kan løfte fram betydningen av det som mottakerne har vist: At å stå sammen og stå på krava gir resultater, og kanskje kan inspirere flere til å gjøre det samme.

Hedersbemerkelsen går til sammenslutningen av frilansfotografer.
Powered by Labrador CMS