Henriette Frøysland Thorkildsen (fra venstre), Tora Carlsen Haaland, Ylva Schwenke og Kristina Haugen Moe utgjør denne høsten redaktørkvartetten i Studvest i Bergen.
Henriette Frøysland Thorkildsen (fra venstre), Tora Carlsen Haaland, Ylva Schwenke og Kristina Haugen Moe utgjør denne høsten redaktørkvartetten i Studvest i Bergen.

Dette redaktørkollegiet er historisk: – Vi er et bra lag

Studvest har sitt første kvinnelige redaktørlag i studentavisens 75 år lange historie.

Publisert

Denne høsten skriver Vestlandets største studentavis, Studvest, historie. 

For ansvarlig redaktør Ylva Schwenke, nyhetsredaktør Kristina Haugen Moe, kulturredaktør Tora Carlsen Haaland og fotoredaktør Henriette Frøysland Thorkildsen utgjør avisens første faste kvinnelige redaktørkollegium siden den ble startet opp i 1945.

Det er imidlertid ikke redaktør Schwenke veldig opptatt av.

– Jeg tenker ærlig talt ikke på det historiske aspektet. Vi er ansatt fordi vi er flinke folk, helt uavhengig av kjønn, sier hun til Medier24.

– Men jeg er veldig glad for å ha dyktige kollegaer som Kristina, Tora og Henriette i teamet. Vi er et bra lag, legger Schwenke til. 

– Ekstremt utfordrende

Hun har hatt redaktørjobben i Bergen siden januar sammen med Moe, og fikk Haaland og Thorkildsen inn på laget nå i august. 

Det har vært en svært krevende halvår, forteller Schwenke.

– Forrige semester var rett og slett ekstremt utfordrende. Vi måtte stenge ned kontoret som følge av koronakrisen. Kristina og jeg hadde bare vært i jobben et par måneder før koronaen kom over oss, sier hun.

– Arbeidsmessig ble det krevende, og vi måtte jobbe mye mer enn det vi egentlig er satt til. Det handlet ikke bare om å produsere nyheter, men også personalansvaret vi har. Det er en utfordring når man ikke kan se journalistene sine, forteller Schwenke. 

Studvest måtte kutte sine papirutgaver som følge av pandemien, men leverte likevel på journalistikken.

For både brukere og sidevisninger på nettavisen mer enn doblet seg i løpet av våren.

– Vi har gått fra gjennomsnittlig 60.000 sidevisninger og 19.000 brukere i måneden i studieåret 2018/2019, til over 110.000 sidevisninger og litt mer enn 41.000 brukere mellom januar og juni i år, forteller Schwenke.

– Toppen var i mars med rundt 191.000 sidevisninger, som er mye for oss. Det er veldig gledelig, og viser at informasjonsbehovet var stort blant studentene, sier hun.

– Vi er viktige for studentene

Ansvarlig redaktør i Studvest, Ylva Schwenke.
Ansvarlig redaktør i Studvest, Ylva Schwenke.

Studvest oppdaget også hvor stor rolle de har som en informasjonskilde for studentene i Bergen, forteller Schwenke.

– Vi jobbet hardt for å informere studentene. Det lærte vi mye av. Blant annet hvor viktige vi er for studentmassen, sier hun.

– Det ble tidlig klart for oss i vår at studentene manglet en tydelig informasjonskanal og det var mye forvirring der ute. Det føltes - og føles - veldig meningsfullt å bidra til informasjon til studentene, sier Schwenke. 

Med en økende koronasmitte i Norge, der det blant annet er påvist smitte i studentmiljøet i Bergen, øker også risikoen for en ny nedstengning. 

– Denne høsten føler vi oss godt forberedt på at det meste kan skje. For øyeblikket rekrutterer vi nye journalister og er klare for å gjøre en god jobb. Men jeg håper inderlig vi slipper å forlate kontoret igjen, sier Schwenke. 

Måtte kutte i lønn

Studvest ble hardt rammet av kutt i støtten fra studentpolitikerne i fjor, og daværende redaktør Johanne Espeland fryktet for konsekvensene for 2020.

Det endte med redusert lønn for alle ansatte, og dropping av den engelskspråklige utgaven som avisen normalt sett gir ut to ganger i året.

Schwenke sier kuttene «var synd», men at avisens økonomi nå er ok foran den kommende høsten.

– Økonomien er grei. Vi måtte avbryte produksjonen av papiravisa i vår, for vi kunne ikke fortsette med den uten annonseinntekter. Det sparte vi litt inn på. Vi har også spart mye på at vi ikke har hatt arrangementer. Det gjør at vi holder oss i vater enn så lenge, sier hun.

Powered by Labrador CMS