Schibsted kjøper svensk konkurrent: Byr 1,5 milliard SEK for et selskap med 162 millioner i omsetning

Vil ta kontroll over eiendomsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Schibsted Media Group legger inn et bud på 1,5 milliarder svenske kroner for den svenske markedsplassen Hemnet, som har nærmere hele boligsalgsmarkedet i Sverige. Det kommer fram i en børsmelding fredag morgen.

Konsernet har gjort det til vane enten å kjøpe konkurrenter, eller samarbeide med dem, for å få mest mulig kontroll over rubrikkmarkeder i en rekke land både i Europa og Asia.

I Sverige tjener «svenske Finn», Blocket, godt på online rubrikk - med en omsetning i 2014 på 857 millioner og en EBITDA-margin på hele 59 prosent.

Men eiendomsmarkedet har Hemnet stort sett kontroll over. Nå vil Schibsted ha kontroll over disse pengene. Og det betaler de godt for:

Hemnet omsatte i 2014 for 162 millioner svenske kroner, opp fra 119 millioner i 2013. I budet på selskapet, verdsetter Schibsted Hemnet til hele 1,5 milliarder svenske kroner.

Konsernet har imidlertid stor tro på vekst i samfunnet. Dette sier Schibsted i børsmeldingen om selskapet de nå kjøper:

- Det er ventet god vekst og synergier med Blocket Bostad. Finn Eiendom i Norge har dobbelt så store inntekter som Hemnet i et marked med halvparten av befolkningen.

I meldingen fra Schibsted kan vi lese følgende om det varslede kjøpet:

Hemnet eies i dag av Swedbank Fastighetsbyrå (34 %) ("Fastighetsbyrån"), Mäklarsamfundet (25 %), Fastighetsmäklarförbundet FMF (25 %) ("FMF") og Svensk Fastighetsförmedling (16 %).

Fastighetsbyrån og Svensk Fastighetsförmedling har akseptert budet, noe som gir Schibsted 50 prosent av aksjene i Hemnet. Budet er kommunisert til øvrige eiere. Et vilkår for budet er blant annet at Schibsted får kjøpe alle aksjer i Hemnet og at Konkurrensverket godkjenner oppkjøpet. Budet verdsetter Hemnet til en selskapsverdi (EV) på SEK 1 500 millioner på 100 prosent basis.

Powered by Labrador CMS