TREHUS: Det er langt fra trehusbebyggelsen i Kragerø til maktbyggene i den svært politiske byen Washington D.C. Veronica Westhrin gleder seg til å ta fatt på jobben som NRKs kvinne i den amerikanske hovedstaden.Bjørn Harry Schønhaug
Helgepraten:
Hun valgte bort Oslo og Marienlyst for Kragerø og NRK Telemark. Nå er Washington neste stopp for Veronica
I 2006 skrev Veronica Westhrin om vill båttrafikk i skjærgården. Snart blir 35-åringen NRKs stemme fra USAs hovedstad. Målet er å lage saker folk husker.
Bjørn Harry Schønhaug
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
I juli den sommeren for tolv år siden hadde Veronica Westhrin (35) sommervikariat i lokalavisa Kragerø Blad Vestmar.
En dag ble ei jolle påkjørt av en cabincruiser, og Veronica skrev saken med tittelen «Vill båttrafikk». Dette var sommeren etter at hun skrev masteroppgave i statsvitenskap. Hun så for seg en jobb innenfor forskning eller i byråkratiet, men så gikk hun inn dørene i lokalavisa, og journalisten i henne ble vekket.
- Jeg følte at det var det jeg passet til å bli.
I august går turen til Washington D.C. som NRKs nye korrespondent. Hun følger i fotsporene til blant andre telemarkingene Jahn Otto Johansen, Anders Tvegård og en annen slektning, Tore Westhrin, som fra 1994-1995 var NRKs mann i København.
- Jeg håper NRK har valgt meg fordi de tror at jeg kan levere saker som engasjerer, sier Westhrin.
Ingenting er spikret, men 35-åringen har tanker om hva slags korrespondent hun ønsker å være.
Først og fremst skal hun være tydelig. Hun vil dypdykke, og heller lage få, store saker, enn mange små.
- Jeg vil lage saker folk husker, men er også fullstendig klar over at det vil bli en utfordring fordi arbeidspresset og forventninger til leveranser fra korrespondentene er stort, sier hun.
Forklare og formidle
Nå for tida går Westhrin utenriksvakter på Marienlyst, og har en mengde kurs hun skal gjennom for å forberede seg på den nye arbeidshverdagen i USAs hovedstad og maktsentrum.
Når hun er på plass med samboeren Gunnar og to barn etter sommerferien, er det mye hun ønsker å gjøre. Westhrin vil møte folk, og forklare det amerikanske samfunnet for alle som ser på, hører og leser NRK.
Som NRK-journalist i Telemark og Oslo er tilgangen på kilder god. I Washington starter hun på bar bakke. Hun håper imidlertid å raskt opparbeide seg kilder der borte, men kanskje også her hjemme.
- Jeg har lett for å komme i kontakt med folk, og jeg er uredd. Det gjelder å være trygg på seg selv, sier hun om den utfordringen.
Fra Washington D.C. og resten av det store og mangfoldige landet, skal Westhrin forklare, fortelle og formidle.
Softis med strø
Sammen med kollegaene Line Tomter og Thor Øistein Eriksen avslørte Veronica i 2015 pengebruken til Telemark fylkeskommune i forbindelse med at fylkeskommunen leide inn konsulentselskapet First House for at de skulle skape arbeidsplasser i Telemark.
- Vi gikk inn og så på faktureringen, pengebruken og en rekke andre forhold knyttet til avtalen, sier hun.
Blant annet avslørte de at First House fakturerte fylkeskommunen for softis med strø.
For denne saken har Westhrin, Tomter og Eriksen mottatt flere priser.
- Det er klart det er hyggelig med priser, men det er jo ikke det som egentlig betyr noe. Det som betyr noe er at sakene mine engasjerer og får konsekvenser.
Journalistikk som får beslutningstakere til å se konsekvensene av valgene de tar, er noe Westhrin brenner for som journalist.
- Saker som viser frem virkeligheten for folk, sier hun.
Lektor og leder
Vi skrur tida 13 år tilbake. Parallelt med at Veronica Westhrin skrev på masteren, arbeidet hun som produksjonsmedarbeider i TV 2-nyhetene. Samtidig studerte hun praktisk pedagogikk, og er ferdig utdannet lektor. I en periode jobbet hun som lektor ved medielinjen på Porsgrunn videregående skole.
- Jeg sluttet da jeg fikk nok å gjøre i NRK Telemark.
Der ble hun. Hun gjorde alt. Eller det aller meste. Fotograf var hun ikke. Opp gjennom årene har det blitt mange vikariater i NRK, en arbeidsplass Westhrin sier har gitt henne mange og gode muligheter.
Lenge var hun i politisk redaksjon, en plass hun virkelig føler seg hjemme. Hun har gått sine skritt i gangene på Stortinget.
For tre år siden flyttet hun hjem til Kragerø - mer om det litt seinere og begynte i NRK Telemark på Borgeåsen i Porsgrunn. Under stortingsvalget i 2017 ble hun hentet fra Borgeåsen til Marienlyst. Da var jobben hennes å være redaksjonsleder i økonomi- og politikkredaksjonen.
Skal tilbake
For tre år siden flyttet hun altså tilbake til Kragerø. Det at hun nå har fått den ettertraktede jobben som korrespondent i Washington D.C. for NRK, beviser at det å flytte bort og ut av Oslo ikke trenger å være et skritt tilbake på karrierestigen.
Westhrin fikk barn nummer to, og ville at barna skulle ha de samme oppvekstvilkårene hun selv hadde.
- Jeg følte et veldig behov for å komme hjem etter at jeg fikk barn.
Hun har både venner og kollegaer som rynket på nesa da hun valgte å flytte ut av Oslo og hjem til den lekre kystbyen i Telemark.
- Jeg mener det er viktig å sette dagsorden nasjonalt også fra andre steder enn Oslo, og det har vært en ambisjon siden jeg flyttet hjem, sier hun.
Nå står tre år - med mulig forlengelse for et fjerde år, for tur et helt annet sted enn langs solkysten i Kragerø. Men Westhrin er fast bestemt på at hun en gang skal bo i byen sin igjen.
Samboer Gunnar er også fra Kragerø. Nå renoverer de et gammelt hus på Øya i hjembyen.
- Det er fint for familien å være i Kragerø, men jeg utelukker ikke at det blir noen Oslo-turer igjen også i fremtiden, sier hun.
Selv om hun trives som måka på skjæret i Kragerøfjorden, tar hun ofte turen inn til Oslo. Hun savner også livet på Kampen.
Hun savner et større tilbud og pulsen i hovedstaden.
- Kragerø er en litt sovende by på vinteren, innrømmer hun.
Bra for alle
I NRK Telemark var jobben som redaktør ledig. Westhrin søkte, men fikk den ikke. Det er hun glad for nå.
Hun hadde nok ikke søkt korrespondentjobben om hun hadde fått redaktørjobben i hjemfylket.
Selv om august nærmer seg fortere enn Westhrin liker å tenke på, er det ennå mye som gjenstår av forberedelser.
Datteren på fem skal blant annet begynne på skole i den amerikanske hovedstaden, og ennå har de ikke funnet et sted der de skal bo. Dette er to av veldig mange ting som må på plass før de setter seg på flyet over Atlanterhavet.
For samboer Gunnar ser de på mulighetene for å studere.
- Fokuset nå er at det skal bli bra for de tre jeg skal ha med meg, sier hun.
Skal dypdykke
En ny arbeidshverdag står altså snart for tur. I USA, et land de aller fleste har en mening om og et forhold til, skal Westhrin lete etter de gode sakene.
De store politiske avsløringene har hun ingen forventning om at hun kommer til å avdekke, selv om det selvsagt er et mål å komme tett på politikken.
Men når Washington Post og New York Times har gjort grunnjobben, skal Westhrin forklare og formidle. Sammen med Anders Magnus skal kragerøkvinnen rapportere fra verdens mektigste land.
- Det blir veldig mye jobb, men jeg håper på tid til å dypdykke. Det blir en utfordring å prioritere hva som er viktig når det smeller, og i hvilke plattformer sakene skal ut. Men jeg gleder meg stort til å ta fatt på denne utfordringen, avslutter hun.