Sommerpraten

Mener Dagsavisen-redaktør står for årets flause så langt: – Pinlig lesning

Nordlys-redaktør Helge Nitteberg deler sine tanker om medieåret så langt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer. Nestemann ut er Helge Nitteberg i avisa Nordlys. 

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2019?

– I farta er det én sak vi ikke kommer utenom, og det er VGs dekning av den famøse Giske-videoen, med all støyen og debatten om pølsefest og samrøre som kom i etterkant. Vi får håpe oppmerksomheten saken(e) fikk, både internt i pressekretser, men også blant folk flest, bidrar til at vi lærer og blir bedre i hele bransjen. På den mer positive siden setter norske redaksjoner - små, mellomstore og store - til stadighet dagsorden med kritisk og samfunnsnyttig journalistikk. Det er mye som lover bra i bransjen vår, selv om de neste fire-fem årene blir ulidelig spennende med tanke på hvordan vi skal finansiere mest mulig god journalistikk.

– Hva er årets flause til nå?

– Den første jeg kommer på, er innlegget til nyhetsredaktøren i Dagsavisen som var indignert fordi avisa hans hadde laget saker som andre (større) medier fant så interessante at de valgte å lage egne versjoner av dem. Det var pinlig lesning.

– Hvilken bransjeperson har inspirert deg i år?

– Hvis hun ble regnet som en bransjeperson, ville jeg svart Sofie. For et mot hun har vist. Siden hun kanskje ikke er en bransjeperson, svarer jeg Ove Mellingen (Amedia-kollega, journ. anm.). Han har, sammen med resten av gjengen, gjort en imponerende jobb med å bygge stein på stein med TA. Dessuten skriver Ove usedvanlig godt, ofte med spennende perspektiver.

– Hva gjør du i sommer?

– Sommeren står i fotballens tegn. Den starter med fotballturnering i Piteå og avsluttes med Norway Cup. Midt i mellom blir det et par uker sør i Sverige, hvor slekta til dama mi holder til.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Stort sett de samme som i hverdagen. Det betyr mobilutgavene til Nordlys, iTromsø, Folkebladet, VG, NRK, TV 2, Dagbladet, Klassekampen, Nettavisen og DN. Det blir mindre papir, men forhåpentligvis mer tid til å lese ei bok, samt følge intenst med på overgangsmarkedet i Premier League.

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? 

– Jeg var ikke sommervikar, men for elleve år siden vikarierte jeg som desksjef i Nordlys, blant annet med ansvar for å legge opp papiravisa. Jeg valgte en tallkombinasjon på del 1 og 2 som ikke eksisterte. Det endte med at åtte sider om Buktafestivalen manglet i lørdagsutgaven og at det var dobbelt opp med de andre åtte sidene fra festivaldekninga vår. Tabben ble oppdaget på trykkeriet, fordi vaktsjef Stian Saur og en ung sommervikar skulle dele ut avisa til festivaldeltakere på vei ut fra festivalområdet. Skuffelsen var stor over at de 16 sidene med festivalstoff var ødelagt, men sommervikaren viste et øyeblikks handlekraft, da han oppdaget tabben. Han ropte: «Stopp pressa». Og det gjorde sommervikarene på trykkeriet. Dessverre var det for sent å gjøre noe med saken. Pressa ble satt i gang igjen, og vi fikk oss ei god historie, da vi kom over den første skuffelsen.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Lag nyheter, ikke temajournalistikk. Finn gjerne nyheter som er særlig relevant for folk på din alder. De er som regel underrepresentert i avisa.

Powered by Labrador CMS