Jenny Rolness i Dyrenes Rett (nederst til høyre) er ikke fornøyd med hvordan mediene fremstiller måker. Helge Nitteberg (øverst til høyre) i Nordlys mener dette er en debatt uten krystallklare svar.

«Måkedebatten»

– Mediene må slutte å fremstille måker som «terrorister»

– Media nærmest inviterer til et hat mot dyr, sier Jenny Rolness fra Dyrenes Rett.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I et innlegg i Trønderdebatt går Jenny Rolness i organisasjonen Dyrenes Rett hardt ut og skriver at «mediene må slutte å fremstille måker som «terrorister».

Bakteppet er en pågående «måkedebatt» i Presse-Norge for tiden, som har særlig blusset opp i Tromsø. Blant annet har VG, Nidaros og Aftenbladet omtalt saken. 

Rolness forteller til Medier24 at hun synes debatten er ensidig fremstilt fra menneskenes synspunkt og opplevelse av situasjonen.

– Det er viktig at man prøver å belyse den andre partens sin side, og få frem den bakomliggende grunnen til at måsen har flyttet seg nærmere oss mennesker. Det er viktig å skape forståelse for at dette er en menneskeskapt situasjon, sier hun til Medier24. 

Det hele startet da en turist i Tromsø skrev et leserinnlegg i Nordnorsk debatt. Turisten beskrev det han omtalte som et «nærmere bestemt måse-helvete».

«Er det innbyggerne eller måsene som bestemmer i Tromsø? Fuglene får jo tilsynelatende gjøre akkurat som de vil», spør turisten.

Rolness skriver i sin kommentar at «i flere mediesaker i sommer har måkene blitt fremstilt som «terrorister» fordi de beskytter ungene sine, og «tyver» fordi de prøver å skaffe mat til seg og ungene». 

Jenny Rolness i Dyrenes Rett er ikke fornøyd med mediene dekning av måker.

 

Hun mener at denne saken er viktig fordi den bidrar til å skape negative holdninger til dyr. 

– Media nærmest inviterer til å legitimere et hat mot dyr, sier Rolness.

– Hva tror du er grunnen til at mediene omtaler måker på denne måten?

– Det kan skyldes en generell lav respekt og forståelse for naturen slik den fungerer. Vi forventer at naturen skal tilpasse seg oss og ikke omvendt, sier hun, og fortsetter:

– Så snart media begynner å trekke inn årsak, kan man styre debatten i en mer konstruktiv retning og skape mer forståelse og toleranse. Det er viktig at media er med på å forklare situasjonen for folk. Det er ikke alle som er klar over at det er lite mat for måkene  i havet. 

Rolness understreker at hun ikke har oversikt over alle medienes dekning av denne saken. Men generelt synes hun at mange medier har hatt en negativ vinkling.

– Er det noen medier du vil trekke frem, som har fremstilt debatten ensidig?

– Jeg synes debatten i Nordlys og Nidaros kunne vært mer balansert. Den er preget av en negativ debatt og vinkling, men samtidig er de også åpne for forsvar av måkene, sier Rolness.

Hun trekker frem én avis som ikke har skrevet noe negativ om måkene i denne debatten.

– Jeg vil trekke frem Firdaposten som et spesielt godt eksempel. De har hatt flere artikler som fokuserer på at måkene sliter som følge av dårlig næringstilgang i havet, klimaendring, predasjon fra mink og forstyrrelser, avslutter hun. 

Rolness har i etterkant av intervjuet gjort Medier24 oppmerksom på at både Nordlys og Nidaros har viet saken oppmerksomhet på det hun mener er en mer balansert måte. Likevel opprettholder hun kritikken overfor mediene generelt.

 

– Merker måsen på kroppen

Redaktør Helge Nitteberg i Nordlys forteller at dette er en debatt som stort sett kommer tilbake hvert år.

– I år har måkene i Tromsø by vært ekstra synlig og tilstedeværende sammenlignet med tidligere år. Det skaper noen utfordringer, som om hvordan man skal møte dette med tanke på dyrevelferd, sier han til Medier24. 

Nordlys-redaktøren forteller videre at dette er en debatt som skaper engasjement. 

Han sier at både nå, og tidligere når de har omtalt måker, enten det er nyhetssaker eller debattinnlegg, så innebærer det god lesning.

– Folk får bokstavelig talt merke måsen på kroppen. Dette er en debatt uten krystallklare svar på hva som er rett å gjøre for å bedre situasjonen for gjester og næringsdrivende, sier han.

 Nitteberg synes ikke Nordlys er med på å skape en ensidig debatt.

– Nei, både Jenny Rolness og andre som deler lignende syn har fått sluppet til i debatten. Jeg opplever også at de næringsdrivende har et balansert syn på dette. De færreste mener at måsen i seg selv er en uting, sier han.

– Debatten, slik jeg oppfatter det, handler om hvordan man, på en skånsom måte, kan forhindre at måsen tar overhånd i det tykkeste bybildet, legger Nitteberg til.

Han påpeker også at det er en mulig grunn til at dette er ekstra tydelig i år ettersom det på grunn av reisebegrensningene er flere som holder seg i byen. 

 

Redaktør Helge Nitteberg i Nordlys er ikke enig i at de skaper en ensidig debatt.
Powered by Labrador CMS