En Resett-journalist har endret profilbildet sitt til et bilde av det påståtte nettverket Knights Templar, som Anders Behring Breivik hevdet å være en del av. Resett-redaktør Helge Lurås sier det hele dreier seg om en misforståelse.
En Resett-journalist har endret profilbildet sitt til et bilde av det påståtte nettverket Knights Templar, som Anders Behring Breivik hevdet å være en del av. Resett-redaktør Helge Lurås sier det hele dreier seg om en misforståelse.

Resett bryter med journalist som brukte profilbilde fra Breiviks påståtte terrorgruppe

Bildet ble lagt til på journalisten Erling Marthinsens Facebook-profil 22.juli, ni år etter terrorhandlingene i 2011.

Publisert

Søndag ettermiddag kunngjorde Resett at de avslutter samarbeidet med  journalist Erling Marthinsen etter at han byttet profilbildet sitt på Facebook til et bilde av en ridder med påskriften «Knights Templar». 

Det er nettverket massemorderen Anders Behring Breivik påsto å være en del av da han utførte terrorangrepene på Utøya og i Oslo sentrum i 2011.

I en pressemelding oppgir redaktør Helge Lurås følgende begrunnelse for beslutningen.

– Jeg kjenner Erling og vil gjerne tro ham på at det hele var en tilfeldighet. Men tvilen vil bestå hos mange, og det er svært viktig for Resett å ta fullstendig avstand Breiviks terroraksjon og alle andre ekstremister, skriver Lurås og fortsetter:

– For å rydde enhver tvil av veien om hvordan Resett stiller seg 22. juli, har jeg etter samtale med Erling Marthinsen kommet frem til at vi avslutter samarbeidet med umiddelbar effekt.

– Forstår ikke hvordan man kan være så ussel

Bruken av bildet har vekket sterke reaksjoner på sosiale medier.   

Blant annet omtales bildebruken som  hinsides, utrolig drøyt og usselt. 

Avslutter samarbeidet umiddelbart

Søndag ettermiddag kunngjorde Resett at de avslutter samarbeidet med Marthinssen.

I en pressemelding oppgir redaktør Helge Lurås følgende begrunnelse for beslutningen.

– Jeg kjenner Erling og vil gjerne tro ham på at det hele var en tilfeldighet. Men tvilen vil bestå hos mange, og det er svært viktig for Resett å ta fullstendig avstand fra Breiviks terroraksjon og alle andre ekstremister, skriver Lurås og fortsetter:

– For å rydde enhver tvil av veien om hvordan Resett stiller seg til 22. juli, har jeg etter samtale med Erling Marthinsen kommet frem til at vi avslutter samarbeidet med umiddelbar effekt.

– En misforståelse

 Til TV 2, som omtalte denne saken først, hevder redaktør Helge Lurås at publiseringen ikke var ment å skulle knyttes opp til Breiviks terrorhandlinger, fra Marthinsens side.

 – Det er en misforståelse i den forstand at Facebook-bildet til Marthinsen ikke hadde noe med Breiviks terroraksjon å gjøre, skriver redaktøren i en e-post.

Han forteller også at journalisten nå har fjernet profilbildet.

– Marthinsen erkjenner at det var tonedøvt å endre profilbildet til Knights Templar omkring 22. juli og har derfor fjernet symbolet. Det var på ingen måte relatert til terroraksjonene til Breivik, men relaterte seg til Knights Templar rolle i europeisk middelalderhistorie. Marthinsen hadde nettopp lest ferdig en bok om Knights Templar da han endret profilbildet.

 

Helge Lurås, redaktør i nettstedet Resett.
Helge Lurås, redaktør i nettstedet Resett.

Ble nektet medlemsskap i Redaktørforeningen

Lurås og Resett har over lengre tid forsøkt å bli medlemmer av Norsk Redaktørforening, uten å lykkes med det.

I februar i år fikk nettstedet, ved redaktør Lurås, avslag på søknaden sin om medlemskap i foreningen.

Styreleder Hanna mente da at Lurås ikke oppfylte kravene for medlemskap og kommenterte bakgrunnen for avslaget slik, overfor Medier24

– Det me først og fremst har sett på er måten anonyme kommentatorar kjem med sterke personangrep. Det er eit vanleg prinsipp i all journalistikk at dersom nokon skal blir kritisert, så skal òg den som kritiserer stå fram med namn. 

Powered by Labrador CMS