Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB forteller at de ikke har en policy mot å sitere Resett. Til høyre: Helge Lurås.
Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB forteller at de ikke har en policy mot å sitere Resett. Til høyre: Helge Lurås.

NTB har sitert Resett to ganger på en uke: – Vi er kilde­kritiske til alt

Nyhetsbyrået forteller til Medier24 at de går ekstra nøye gjennom sakene til det kontroversielle nettstedet.

Publisert

Nettstedet Resett.no har den siste uken skrevet to saker som har blitt plukket opp av NTB.

De to sakene «Norge vurderer å sende asylsøkere tilbake til Syria» og «Organisasjon som skulle forebygge ekstremisme legges ned» ble publisert henholdsvis 3. og 9. oktober, og inneholder begge en referanse til Resett.no.

– Vi har ikke en spesiell policy på Resett, men mange krav til hva vi skal sitere generelt. Når NTB siterer, sprer vi informasjon til et stort publikum. Da er det viktig at vi gjør egne undersøkelser, er kildekritiske og at vi er åpne rundt hvor vi har informasjonen fra, sier nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB til Medier24.

– Vi er glad for det

En rask gjennomgang utført av Medier24 viser at Resett kun har blitt sitert av NTB én gang tidligere, uten at saken har handlet om nettstedet. Det var 9. januar i saken «Lysglimt Johansen risikerer søksmål fra Antirasistisk Senter».

Den gang ble saken kun publisert av Utrop.no, viser et søk i mediearkivet Retriever.

Resett-redaktør Helge Lurås er fornøyd med at de nå har blitt sitert to ganger på kort tid, selv om han mener det også kunne skjedd tidligere.

– Vi har tenkt tidligere at de kanskje burde ha gjort det ved andre anledninger. Disse sakene er ikke de eneste der vi har vært tidlig ute, men bedre sent enn aldri, sier han til Medier24, og legger til:

–Vi er glad for det, og håper de finner fremtidige artikler interessante og kjører de ut.

Han mener imidlertid ikke at dette er første gang Resett har satt dagsorden.

– Vi har jo satt dagsorden før også, men det er oftere når det er en øredøvende taushet fra de andre. Jeg vet ikke hvor mange som har publisert NTB-sakene, men vi ser absolutt positivt på at andre refererer saker fra Resett. 

Ikke en egen policy

Til tross for at NTB har omtalt Resett flere titalls ganger, men kun sitert dem ved tre anledninger, avviser Sørheim at de har en policy på ikke å sitere nettstedet. 

– Hvis vi skulle hatt en egen policy knyttet til Resett, så ville vi tatt en stilling til Resett som vi ikke har til andre kilder, sier hun.

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB forteller at de ikke har en policy mot å sitere Resett.
Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB forteller at de ikke har en policy mot å sitere Resett.

– Er det sånn at NTB er nøyere med å ettergå saker fra Resett enn med saker fra mer etablerte medier?

– Det kan stemme. Det skyldes at vi er kildekritiske til alt. Vi vurderer alltid troverdigheten til en kilde, men medier som er medlem av redaktørforeningen og som forholder seg til VVP vil ha mer troverdighet som kilde. 

Et søk i Retriever viser at den siste saken ble plukket opp av Document.no, Fremover.no og Stavanger Aftenblad (Bak betalingsmur), mens saken fra 3. oktober ikke har blitt publisert av andre medier.

Powered by Labrador CMS