- Saken blir oppdatert og Medier24 kommer tilbake med mer
Nylig ble det kjent at Resett-redaktør Helge Lurås har søkt om medlemskap i Norsk Redaktørforening (NR).
I dag ble det klart at styret har avslått at Helge Lurås tas som medlem.
Norsk Redaktørforening gir oppsummert følgende begrunnelse i en pressemelding:
- Gjentatte og klare brudd på Vær varsom-plakatens intensjoner
- Tilbudet om formidling av et stort pengebeløp til et ønsket intervjuobjekt
- Oppfordring til boikott av andre medier
– Får velge selv
Helge Lurås selv skriver følgende i en sms til Medier24:
– De står fritt til å velge hvem de vil ha som medlemmer, skriver han.
Utover det skriver han at han ikke har noen kommentar til at Redaktørforeningen tidligere i år slapp inn Hans Rustad, redaktør i Document.no som medlem og hva forskjellen mellom Document.no og Resett er når det kommer til presseetikken.
– Det må redaktørforeningen svare på, skriver han.
LES OGSÅ: Medieprofessor reagerer på Lurås-avslag: – Synd at de kommer med den konklusjonen (for abonnenter)
– Ingen presseetisk domstol, men...
Avtroppende leder av Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle, sier i en pressemelding at det er flere årsaker til avgjørelsen.
- Redaktørforeningens styre er ingen presseetisk domstol, men når et av vilkårene for medlemskap er at man er forpliktet på Vær varsom-plakaten, er det naturlig å se på en søkers praksis med tanke på denne etikkplakatens intensjoner. Spesielt når vi får en søknad fra en fersk redaktør uten journalistisk eller redaktørfaglig bakgrunn i et relativt nyetablert medium.
- Det har vi gjort når det gjelder Resett, og vi ser at både når det gjelder kommentarfeltene og i omtalen av dagsaktuelle hendelser, er det gjentatte klare brudd på den saklighet som Vær varsom-plakaten forplikter oss til, sier leder av redaktørforeningen, Harald Stanghelle i en pressemelding.
Til Medier24 sier Stanghelle at de hadde en god diskusjon om redaktørens søknad.
- Dette var et enstemmig vedtak.
- Kan Lurås bli medlem senere?
- Dersom Helge Lurås, på bakgrunn av en forandret praksis, søker på ny om 1-3 år, så står han fritt til det. Men det er helt umulig å si hvordan resultatet blir av en ny behandling.
Ifølge pressemeldingen har én sak vært viktig for avgjørelsen.- Resett-redaktørens formidling av tilbudet om et stort pengebeløp til et ønsket intervjuobjekt for at vedkommende skulle fortelle en ufordelaktig historie av privat karakter om en norsk politiker, bryter fundamentalt med norsk presseetikk. NR kjenner ikke noe tilsvarende eksempel fra medienes etikkhistorie på at en redaktør har påtatt seg et slikt formidlingsoppdrag, påpeker Harald Stanghelle i meldingen.
Videre skriver de: «NR-styret er kjent med eksempler på betalingsjournalistikk som er blitt felt i Pressens Faglige Utvalg, men ikke en slik formidlingsrolle som Resett-redaktøren aksepterte».
Ville selv bli medlem
Lurås har tidligere uttalt at han ønsket å bli medlem fordi han ønsket å påvirke redaktørforeningen og de 700 medlemmene «i riktig retning».
Leder i Redaktørforeningen Harald Stanghelle har tidligere sagt at han ikke vil kommentere Lurås' søknad, men sier på generelt grunnlag at foreningen ikke vurderer den enkelte redaktørs meninger, men hvordan redaktørgjerningen utøves, altså at den bygger på VVP og Redaktørplakaten.
Tidligere i sommer godkjente Norsk Redaktørforening Document-redaktør Hans Rustad som medlem. Da uttalte styreleder Harald Stanghelle i Redaktørforeningen at de ikke skal ta stilling til hva folk måtte mene på meningsplass.
I februar slo Pressens faglige utvalgfast at det alternative nettstedet Resett brøt god presseskikk da nettstedet i fjor høst publiserte en tekst fra et høyreekstremt nettsted.
- Dette er et lærebokeksempel på grunnkurs i Redaktørplakaten, og kravene presseetikken stiller til et redaktørstyrt medie - i motsetning til nettstedene som ikke følger denne, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen i møtet.