Helge Lurås, redaktør i iNyheter.

Politiet henlegger sak mot iNyheter

Helge Lurås' avis iNyheter ble tirsdag anmeldt av politiet for å ha publisert drapsvideo fra Karmøy. Dagen etter henlegger politiet saken. 

Publisert Sist oppdatert

Det melder politiet i en pressemelding. 

– Etter en konkret vurdering av innholdet i videoen, holdt opp mot pressens særlig vern i medhold av ytringsfriheten, er saken henlagt, sier politiadvokat Sondre Johannesen Hauge.

Politiet gjentar sin oppfordring om å ikke se eller spre videoen.

Kritisk

I en kommentar til Medier24 skriver Lurås at henleggelsen er som forventet.

– Men jeg er kritisk til politiets fremgangsmåte. Her har de henlagt sin egen anmeldelse. De burde gjort grundigere vurderinger selv før de først truet oss med anmeldelse og så faktisk gikk til et slikt skritt, sier han, og fortsetter:

– Vi håper de tenker seg om to ganger før de neste gang tar kontakt med en mediaktør for å påvirke redaksjonelle avgjørelser gjennom trusler om anmeldelse.

Medier24 har presentert kritikken fra Lurås for politiet.

Politiadvokat og fungerende avsnittsleder, Sondre Johannesen Hauge, skriver at politiets nettpatrulje gjør en viktig jobb med forebygging og bevisstgjøring om deling av bilder og filmer på nett. 

– I dette tilfellet mente politiet det var grunn til å opprette sak for å vurdere om det konkrete tilfellet kunne være straffbart. Når påtalemyndigheten så vurderer at forholdet ikke er straffbart, er det viktig å legge saken bort med riktig henleggelseskode, skriver Hauge.

Vil ikke avpublisere

Sent søndag kveld publiserte iNyheter videoen som også har blitt spredt i sosiale medier. Politiet har tidligere gått ut med oppfordring om å ikke spre videoen.

En person er siktet i saken. Den siktedes forsvarer reagerte på publiseringen av videoen, mens Lurås forsvarte publiseringen.

– Vi ventet lenge med å publisere for å gi politiet tid til å gjøre bruk av det i etterforskningen. Med bakgrunn i at den allerede var mye spredt og omtalt, og sett i lys av voldsutviklingen i Norge og økt antall drap, så mener vi det har offentlighetens interesse å sette fokus på det, sa Lurås til Medier24 mandag.

Etter at anmeldelsen ble kjent fredag uttalte Lurås til Medier24 at de ikke har planer om å avpublisere videoen.

– Det er oppsiktsvekkende at politiet går til anmeldelse. Vi mener videoen har legitim nyhetsverdi spesielt gitt kriminalitetsutviklingen i Norge samt at videoen var godt kjent. Ingen kan identifiseres ut fra det materialet vi har publisert, sa han.

Tirsdag ble det kjent at Lurås hadde hyret inn Jon Wessel-Aas som advokat.

– Dersom det skulle tas ut tiltale etter den aktuelle bestemmelsen mot en redaktør som har publisert en slik ikke-identifiserende video av en alvorlig voldshendelse som har skjedd i offentligheten, som ledd i en alminnelig redaksjonell nyhetssak om hendelsen og politiets oppfølgning, reiser det store prinsipielle spørsmål om forholdet til pressefriheten, skrev Wessel-Aas i en SMS til Medier24.

– Det har betydning for hele pressen, la han til.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS