NRK
Debatt
Ove Mellingen bommer totalt når han hevder at NRK sviktet det lokale folkestyret
«Han trekker konklusjonen (..) og nevner ikke et ord om det som var distriktskontorene sin hovedsatsing valgnatta, nemlig nett og mobil», skriver Stig Bolme, distriktsredaktør i NRK Telemark og Heidi Pleym, regionredaktør i NRK region sør.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Redaktør i Telemarksavisa, Ove Mellingen velger å gå til angrep på NRK ut fra en vurdering av hva NRK Telemark sine journalister hadde av sendetid på lineær tv (NRK1) valgnatta. Han trekker konklusjonen «Da NRK sviktet det lokale folkestyret» ut fra hva NRK produserte lokalt på lineær tv, og nevner ikke et ord om det som var distriktskontorene sin hovedsatsing valgnatta, nemlig nett og mobil. NRK Telemark hadde blant annet rekordstor bemanning valgnatta for å kunne gi rask og presis oppdatering på mobil og nett. Her ble resultater og kommentarer fra samtlige kommuner fortløpende presentert. Redaksjonen brukte også i stor utstrekning sosiale medier for å nå så bredt ut til befolkningen som mulig, også til de unge som ikke sitter klistret og ser på lineær tv.
For distriktssendingen NRK Østafjells på tv er det krevende å gå i dybden på valgresultater fra hver enkelt kommune når tre fylker og nær 50 kommuner skal dele sendetid. Derfor var nett og mobil den plattformen som best kunne ivareta en fullstendig resultatservice med reaksjoner fra alle kommuner i både Vestfold, Telemark og Buskerud. Vi har forståelse for at ivrige politiske journalister og kommentatorer har lyst til å være «på» hele tiden for å formidle resultater og analyser, og dette ble også gjort, men på en annen plattform enn akkurat på tv valgnatta. En rekke distriktskontor hadde omfattende direktesendinger på nett og mobil hele valgkvelden med journalister spredt rundt på en rekke valgvaker i landet. Ove Mellingen bommer derfor totalt når han hevder at NRK sviktet det lokale folkestyret denne kvelden.
NRK har hatt tidenes valgdekning med om lag 200 folkemøter, debatter og arrangement rundt om i hele landet. Flere i samarbeid med lokale mediehus. NRK Telemark arrangerte blant annet et stort folkemøte om det nye fylket sammen med NRK Vestfold, Varden og Tønsbergs Blad. Folkemøtet ble strømmet på nett og mobil. NRK Telemark har samarbeidet om en rekke lokale meningsmålinger med Telemarksavisa, og det har vært laget reportasjer med analyser fra hver eneste kommune i beste sendetid på radio om morgenen gjennom hele valgkampen.
Det er likevel lett å være enig med Ove Mellingen i at det ble mye fokus på rikspolitikerne i denne valgkampen, og det skyldes nok at det var én sak som overskygget det meste, og som kunne gitt en regjeringskrise midt under den lokale valgkampen. Samtidig ville det jo være en unnlatelsessynd for NRK og vårt demokratioppdrag å ikke dekke dramatikken som utspilte seg mellom regjeringspartiene, selv om alle kan være enige i at dette gikk ut over fokus på det lokale valget i de nasjonale sendeflatene. NRK har ansvar for å sette det som skjer lokalt i en større kontekst, løfte blikket og binde landet sammen. Det å balansere riktig i vektingen mellom det nasjonale og det lokale i en valgkamp er noe vi tar på største alvor, og hvordan vi lyktes med det i år er noe vi naturligvis skal evaluere. Samtidig har den lokale valgdekningen samlet sett aldri vært større, og her har NRK samarbeidet svært godt med lokale medier landet rundt. Å bidra til mediemangfold er også en viktig del av NRKs oppdrag. Dette fungerer godt når NRK og de lokale mediene kan utfylle hverandre i dekningen, slik at vi til sammen treffer enda bredere og bedre på publikum sitt behov.