NRK-journalist og programleder Lilla Sølhusvik reagerer på en kommentar som Human Rights Service (HRS) har publisert om henne. I et innlegg på Facebook går Politisk kvarter-programlederen ut mot HRSs informasjonsleder Hege Storhaug.
Sølhusvik er oppgitt over at hun ikke får anledning til å «oppklare en del misforståelser» om hva hun har sagt og tenkt.
Det refereres til episoden av Politisk kvarter onsdag 26.august, der tema var om ekteskap mellom søskenbarn bør forbys eller ikke. Gjester var Monica Five Aarset, Sandra Bruflot og Yasir Ahmed.
Storhaug skriver i kommentaren at hun reagerer på følgende spørsmål fra Sølhusvik:
«Men tvangsekteskap da, som jeg skjønner du (Bruflot, red.) er bekymret for, det kan jo like godt skje med forretningsforbindelsen til faren din eller en nabo av familien, for den del».
Mener Storhaug har misforstått
Sølhusvik mener Storhaug har misforstått henne.
«Spørsmålet i Politisk kvarter var om ikke folk som er villig til å tvinge sønner eller døtre til å gifte seg med et søskenbarn vel så gjerne kan tvinge dem til å velge en forretningsforbindelse eller en tremenning. Jeg fikk en god forklaring i programmet på at søskenbarnekteskap er mer vanlig. Av alle som har kommentert programmet etterpå er det ingen som har misforstått meg slik Storhaug har gjort», skriver Sølhusvik en e-post til Medier24.
Videre skriver hun:
«Hun slår fast at jeg snakker om forretningsfolk på Smestad og folk på Toten, selv om jeg aldri snakket om dem. Hun skriver også at programlederen i Politisk kvarter 'i fullt alvor (sier) at tvangsekteskap er et problem blant forretningsfolk og vanlige nordmenn'. Det har jeg faktisk ikke sagt. Jeg har ikke ment det heller. Søskenbarnekteskap forekommer blant kun 1 prosent av det Storhaug kaller «vanlige nordmenn», det sjekket jeg ut dagen før. Derfor var det heller ikke tema i Politisk kvarter».
Sølhusvik understreker at dette kunne hun forklart til Storhaug «om hun hadde tatt en telefon eller skrevet en mail til meg».
«Storhaug gjør et poeng av at hun er journalist, men dette er heldigvis ikke en fremgangsmåte som er vanlig blant journalister. Vanlig journalistisk praksis er å kontrollere fakta og gi kilder mulighet til å svare for seg», avslutter Sølhusvik.
Hun forteller at hun en rekke ganger har forsøkt å logge seg inn på rights.no for å svare på kritikken.
«Siden hele artikkelen hennes bygger på en misforståelse, prøvde jeg også et titalls ganger å logge meg inn på nettforumet rights.no. I kommentarfeltet lå flere angrep – hvorav flere anonyme - både på meg og NRK. Men jeg fikk aldri en bekreftelse fra rights.no med tilgang. Etter hvert som artikkelen dalte nedover på siden deres, ga jeg opp», skriver Sølhusvik.
– Fremstår som særdeles kunnskapsløs
Storhaug sier hun skrev kommentaren fordi hun ble opprørt over Sølhusviks uttalelser.
– Jeg har jobbet som journalist innenfor dette feltet siden 1992. Jeg blir svært opprørt over at man tilsynelatende tar så lett på et så alvorlig tema, og jeg er fortvilet over at journalister i 2020 ikke tar dette innover seg. Sølhusvik fremstår som særdeles kunnskapsløs på feltet, sier Storhaug til Medier24.
– Du skriver at «programlederen i Politisk kvarter sier i fullt alvor at tvangsekteskap er et problem blant bemidlede forretningsfolk og vanlige nordmenn». Tror du virkelig at det er dette Sølhusvik mener?
– Det er sånn det fremstår når man sier «at man likeså godt kan bli giftet til naboen», svarer Storhaug, og fortsetter:
– Hvorfor i all verden nevnte hun forretningsfolk og naboer? Hvordan fikk hun ideen til en slik parallellføring? Hva har dette med søskenbarnekteskap, oftest transkontinentale, gjennom tiårene å gjøre, der vi svært ofte snakker om alvorlige overgrep som massivt seksuelt misbruk av den kvinnelige parten, og et 100 % krav om å være lydig og underdanig med mer?, spør Storhaug.
Storhaug understreker at siden dette er en kommentarartikkel har hun ikke tilbudt samtidig imøtegåelse i dette tilfellet.
Når det gjelder Sølhusviks manglende tilgang til kommentarfeltet på rights.no, sier Storhaug «det er merkelig», men at NRK-journalisten ikke er slettet eller nektet tilgang.