I et ekstraordinært arbeidsutvalgsmøte i Norsk Journalistlag onsdag morgen ble Hege Iren Frantzen stilt til veggs for sitt intervju i Medier24.
Dette er for øvrig det første åpne AU-møtet i Norsk Journalistlags historie.
I intervjuet med Medier24 sa Frantzen at hun ønsket å ta et oppgjør med en ukultur som hun mente hadde fått utfolde seg for lenge i organisasjonen.
Leder Thomas Spence i NJ åpnet møte med å si at han har innkalt til ekstraordinært møte i arbeidsutvalget om hvordan de skal bevare samarbeidet i valgkampen - og understrekte at det var en demokratisk rett å stille til valg.
– Jeg ble ikke såret, men jeg ble litt provosert over intervjuet du gjorde i Medier24 der du sier at det er en ukultur når det gjelder åpenhet. Det er retorikken din jeg reagerer på. Jeg er enig i at åpenheten kan bli bedre, men ikke at det er en ukultur, fortalte AU-medlem Stein Sneve - som til daglig jobber i Avisa Nordland.
Sneve er bekymret for samarbeidet under lederstrid
Forrige uke ble det kjent at NJ-nestleder Hege Iren Frantzen (42) utfordrer Thomas Spence (58) til ledervervet i Norsk Journalistlag.
– Det er ikke noe problem i det hele tatt at vi har to kandidater, det er en styrke for organisasjonen. Utfordringen er at leder og nestleder er inne i en valgkamp og jeg har møtt mange medlemmer som er bekymret for samarbeidsmuligheten, fortsatte Sneve.
Også AU-medlem Finn Vågå, som til daglig jobber i Stavanger Aftenblad, uttalte:
– Jeg ble en smule forundret over intervjuet der du viser til en lukket kultur på åpenhet. Hvis vi er lukket, er det en kritikk som rammer oss alle. Jeg føler ikke at det er en kritikk som jeg kjenner meg igjen i. Det er uheldig om det fester et inntrykk om at NJ går mot næringen, som jobber for åpenhet.
– Tvert i mot føler jeg at vi har stått samlet og det har vært en styrke.
– Har bestrebet oss på å vise åpenhet
Leder Thomas Spence i NJ tok også ordet:
– Jeg mener vi har bestrevet oss hardt på å vise åpenhet, men så er det enkelte saker: Personalsaker, arbeidsrettssaker og sensitivite saker som vi ikke kan være åpne om.
Frantzen forsvarte seg i arbeidsutvalgsmøtet med at hun er svært opptatt av åpenhet og at det ikke bør være noen overraskelse over at hun kunne komme til å si noe slikt i et intervju.
– Jeg har vært tydelig på at jeg ønsker at organisasjonen skal være åpen og tydelig og flere av medlemmene jeg har snakket med sier at de ikke vet hva vi holder på med og at de ikke kjenner de politisk aktive. Dette understrekte jeg i intervjuet og det står jeg for.
– Men er det en ukultur med dårlig åpenhet? Jeg reagerer på retorikken og kan være enig i at vi kan bli bedre på det, men noen ukultur - det er jeg ikke med på, kontret Sneve:
– Hvis dere føler at dere blir dratt inn i landsstyret med en åpenhetsdebatt fra meg, så tenker jeg at dette er noe vi sammen har kommet fram til, sa hun og stilte flere ganger spørsmål til arbeidsutvalget om hva de egentlig ønsket at hun skulle svare på og om hun skulle forsvare noe hun sa i et intervju.
– Men jeg har ikke hørt at du har tatt opp noe om mangel på åpenhet utover det vi har blitt enig om - i tre møter, spurte Thomas Spence.
– Jeg kan selvsagt understreke til landsstyret at vi var et samlet arbeidsutvalg er med på å snakke om mer åpenhet i NJ, svarte Frantzen.
Kritisk til resten av intervjuet
Arbeidsutvalget var også kritisk til andre deler av intervjuet som Frantzen hadde gjort med Medier24.
Hun uttalte at hun i større grad ønsket å vri organisasjonen til å jobbe mer med de som blir igjen i redaksjonene og ikke bare nedbemanninger.
Thomas Spence svarte med:
– Jeg opplever at vi har full trøkk på nedbemanninger og håndteringen av det, men også at vi står på det andre benet med å være en fagorganisasjon for etikken, arbeidsmiljøet og mye annet. Det må aldri bli slik at NJ skal gjøre det ene på bekostning av det andre - vi skal klare begge deler, svarte Spence.