NJ-leder Hege Iren Frantzen er bekymret for om journalistene vil klare å løse samfunnsoppdraget hvis kuttene fortsetter. Foto: Erik Waatland Erik Waatland
NJ-lederen er bekymret for alle kuttrundene i Medie-Norge: – Det er alvorlig
– Det er ingen grunn til å friskmelde medieøkonomien. Det må politikerne ta på alvor, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen til Medier24.
Norsk Journalistlag (NJ) er involvert i flere av kuttprosessene, og har løpende dialog med både sine medlemmer og de respektive klubbene.
– Rundt 1000 journalister har forsvunnet
Leder Hege Iren Frantzen synes den omfattende nedbemanningen er trist.
– Det er alvorlig for oss at flere medier nå vurderer å kutte ned på antall journalister. Vi har lenge sagt at det er for få journalister som det er. Vi må beholde de vi har – og helst få flere – for å løse samfunnsoppdraget vårt, sier Frantzen til Medier24
– Rundt 1000 journalister har forsvunnet ut av norske redaksjoner siden 2010. Det er mange. Det var en periode hvor det gikk ut én journalist hver dag – uten å bli erstattet, sier hun.
Frantzen er spesielt bekymret for om kuttrundene nå kom overraskende på politikerne, etter en roligere periode i mediebransjen den siste tiden.
– Det er ingen grunn til å friskmelde medieøkonomien. Vi har vært tydelige på det overfor politikerne. Noen har nok trodd at det nå går bra i mediebransjen, og at politikerne ikke trenger å bidra. Det er feil, sier hun.
– Vi trenger fortsatt hjelp og tiltak til å få medieøkonomien til å fungere godt. Man kan ikke lene seg tilbake nå og tenke at det er ordnet opp i. Det må politikerne ta på alvor, understreker Frantzen.
– Vår dialog er tett
Hun vil ikke si noe mer konkret om hvordan NJ nå hjelper sine medlemmer i de respektive mediebedriftene som rammes av kutt.
– Men vi er til stede nå og hjelper og støtter våre medlemmer. Vår dialog med klubbene er tett, og vi bruker mye ressurser på dette. Det er viktig for våre medlemmer og det er viktig for oss, sier Frantzen.
– Det er tøft å komme i en sånn situasjon, så vi bidrar med råd og veiledning. Både til klubbene og til medlemmene. Hvis du er medlem av NJ får du blant annet tilbud om å snakke med en advokat, hvis du vurderer å ta sluttpakke, forteller hun, og legger til at NJ Frilans også er koblet på for å informere i prosessene.
– Hvordan opplever du situasjonen og stemningen rundt i de ulike redaksjonene nå?
– Det er alltid alvorlig med kutt. Dette handler om arbeidsplasser og folks fremtid. Man bekymrer seg for arbeidsplassen sin. Det er tøft å stå i slike runder, sier Frantzen.
– Sluttpakke er et alvorlig valg
– Har du noen generelle råd til de som nå står i nedbemanning eller kan bli rammet av det i fremtiden?
– Hvis du vurderer å ta en sluttpakke, så er det et alvorlig og vanskelig valg. Ta derfor en prat med oss og vår advokat først, slik at du får en konkret vurdering, sier Frantzen.
– Så er det ingen hemmelighet at – og dette har vi vært tydelige på – hvis du velger å gå ut av journalistyrket, så er sjansen for å komme tilbake veldig liten. Det har vi sett flere ganger. Det må man også være klar over når man skal gjøre valget, sier hun.
For ordens skyld: Journalisten Jan Magnus Weiberg-Aurdal er medlem av NJ.