Avtroppende NJ-leder Thomas Spence og påtroppende leder Hege Iren Frantzen (nå nestleder). Frantzen er også styreleder i Journalisten.Gard L. Michalsen
To sluttpakker ga Journalisten millionunderskudd på drifta. Måtte få 1,1 millioner kroner ekstra fra en allerede presset fagforening
Redaktøravgang og nedbemanning kostet fagbladet dyrt - og eieren tok regninga.
Helge Øgrim gikk av som redaktør av fagbladet Journalisten 1. september i fjor, etter ni år i stillingen. I praksis sluttet han før sommeren.
Da hadde NJ, som eier fagbladet, vedtatt at 66-åringen skulle få seks måneders etterlønn - til tross for at han sa opp stillingen selv. I tillegg kom det kostnader til en nedbemanning i annonseavdelingen.
Disse kostnadene ga fagbladet i utgangspunktet et underskudd på nær 1 million kroner på drifta i 2016.
Millionunderskuddet førte til at Norsk Journalistlag, som fagbladet formelt er en avdeling av, måtte komme med en redningspakke. Fagforeningen brukte i fjor 1,1 millioner kroner ekstra fra egenkapitalen, fra en allerede presset økonomi.
Dette i tillegg til de årlige overføringene på nær 4 millioner kroner til Journalisten.
- Ingen debatt om å avvikle Journalisten
Avtroppende NJ-leder Thomas Spence forklarer valget slik:
– Vi overfører rundt 450 kroner per medlem i NJ i driftsstøtte til Journalisten, som er i underkant av fire millioner kroner i året. Den millionen som du refererer til er en engangsutbetaling for å redusere staben. Det mener vi var riktig og nødvendig, sier Spence til Medier24.
– Sekretariatsleder Torbjørn Brenna har uttalt at ingenting er fredet fra nedskjæringer annet enn kjernevirksomheten. Det vil si at dere anser fagbladet som en del av NJs kjernevirksomhet?
– Det viktigste for oss er å beholde journalister i jobb, men vi vil aldri komme dit at det er det eneste vi kan eller skal gjøre. Jeg har ingen tipunktsliste over hva som skal kuttes og ikke, men Journalisten må finne seg i at fire millioner over NJs budsjetter er mye penger.
– Det er ingen debatt om å avvikle Journalisten, men det er en kontinuerlig debatt i styret om økonomi og der er ingen fredet – ei heller Journalisten. Der må vi se på hva som er viktig for medlemmene, sier NJ-lederen.
Nestleder og påtroppende NJ-leder Hege Iren Frantzen er styreleder i Journalisten. Hun vil uttale seg som styreleder:
– Det var et nødvendig grep for å sikre Journalisten videre. De havnet i den situasjonen på grunn av to sluttpakker fra en journalist og en administrativt ansatt, sier Frantzen.
Hun forteller at det økonomisk har vært utfordrende fra fagbladet.
– Midtveis i 2015 lå det an til et underskudd på 600.000 kroner som man klarte å hente inn. Journalisten har hatt en veldig krevende økonomi, men har tatt grep og klart å snu det. Det er gjort en kjempeinnsats av redaksjonen og redaktøren, sier hun.
Lar nytt styre ansette redaktør permanent
Da Øgrim forlot Journalisten, ble journalist Martin Huseby Jensen konstituert som redaktør fram til 1. oktober 2017.
Styret valgte samtidig å holde en stilling vakant, for å bedre økonomien.
– Når skal dere ansette en ny redaktør på permanent basis?
– Styret har vedtatt at de lar det være opp til det nye styret i Journalisten å ta den avgjørelsen. Nytt styre for Journalisten velges på det første landsstyremøtet i april. Det er i så måte en lang konstituering, men vi mente at det var riktig.