Nestleder i NRKJ, Hege Fagerheim, var selv en av utvalgsmedlemmene.
Hun sier at utvalget forholdt seg til vedtak fra landsmøtet i fjor, hvor det heter at de skal: «videreutvikle organisasjonen slik at den er bedre tilpasset alle som utfører redaksjonelt arbeid i norsk mediebransje og de som er på vei inn i yrket.»
Fagerheim tror kritikken fra flere av medlemmene kommer fra en sterk yrkesstolthet.
– Jeg tror det ligger i ryggmargsrefleksen. Journalistikken er utrolig viktig i 2020, sier hun til Medier24.
– Jeg har ikke problem med å forstå redselen for at journalistrollen skal bli utvannet. Det er ikke det vi ønsker og det kommer ikke til å skje. Men heller at vi trekker oss til andre grupper. Jeg tror at vi tåler å ha flere kollegaer, sier Fagerheim.
Fagerheim påpeker at innholdsprodusenter er forskjellige ting i etermediene i forhold til i avisene.
I TV 2 og NRK er nesten alle medlemmene innholdsprodusenter.
Det kan være produsenter, manusredaktører, produksjonsledere, regissører, promoprodusenter, klippere, avviklere av store direktesendinger, programledere og designere.
– Hva tenker du om kritikken mot å åpne opp for innholdsprodusenter?
– Et flertall har foreslått å åpne for alle som jobber i mediehus. Vi har ikke brukt ordet innholdsmarkedsføring. Vi har sagt at jobber du i et redaktørstyrt medium så kan du være medlem, svarer Fagerheim og fortsetter:
– Logikken er at det uansett er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert i mediehuset. Vi har lagt oss på det prinsippet, og da innebærer det at alle som jobber i et mediehus kan bli medlemmer. Vi har trukket en grense mot kommunikasjonsrådgivere.
NJ er ikke en fagforening for en yrkesgruppe
– Lider diskusjonen av et begrepskaos?
– I kommersiell bransje er innholdsprodusenter gjerne assosiert med innholdsmarkedsføring, men også der er den tradisjonelle journalistrollen i endring svarer Fagerheim og fortsetter:
– NJ har blitt mye mer mangfoldig enn det vi var for noen år siden. Derfor håper jeg at vi ikke starter diskusjonen med å konkludere, men at folk tar seg tid til å høre hva som ligger bak den vedtektsendringen vi har foreslått.
Hun påpeker at de som ikke er tradisjonelle journalister betaler kontingent på lik linje som de andre. Hun forteller at de har fått signaler fra disse gruppene som sier at de ikke føler seg sett.
– Jeg synes de fortjener at man starter diskusjonen og gjør seg kjent med hvem vi er. NJ er ikke en fagforening for én enkelt yrkesgruppe. Andre, som godt kan bli medlemmer med dagens vedtekter, sier at de ikke identifiserer seg som journalister, som derfor ikke tror at NJ er en fagforening for dem. Men det er vi, sier Fagerheim.
Hun er klar på at navneendringen også er nødvendig når man skal inkludere alle yrkesgruppene i NJ.
– Det er utrolig viktig å få frem at NJ er sammensatt og mangfoldig, men navnet representerer ikke det.