Sandra Borch foreslår egen seksjon i politiet for trusler og hatefulle ytringer

Gang på gang har Sp-politiker Sandra Borch anmeldt trusler mot henne. Gang på gang til ingen resultater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Jeg har anmeldt drapstrusler og hatefulle ytringer en rekke ganger. Da har jeg hatt truslene svart på hvitt, og brukt tid på å skrive anmeldelsene. Og så har politiet henlagt dem, gang på gang. På grunn av «bevisets stilling».

Det sier Sandra Borch til Medier24, etter en presentasjon på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø i helga som var.

Der fortalte Borch om sine erfaringer med netthets, sammen med TV 2-programleder Mathias Reierth.

Anledningen var TV 2s nettserie Haterne, som er blitt blant kanalens mest sett videoinnhold på nett noen gang.

Programmet er blitt godt mottatt. Men klimaet er ikke blitt noe bedre den siste tida, mener Sp-politiker og samfunnsdebattant Borch:

- Nei, det er blitt verre. Det har også med utviklingen i sosiale medier å gjøre, hvor det dessverre er blitt vanlig å ytre seg langt utover grensene av hva som er greit, og hva som er lovlig, mener Borch.

Konsekvensen av det er at folk ikke deltar i debatter. Borch har selv trukket seg tilbake fra rikspolitikken til lokalpolitikken, og sånn sett blitt en mindre synlig politiker.

- En ting er vi som er offentlige personer og dessverre er blitt vant til det. Men det kommer dessverre mye om ikke-offentlige personer også. Konsekvensen for mange blir at de ikke tør å delta i debattene, eller være politisk aktiv, sier hun.

Foreslår egen politi-seksjon

Det siste er noe av innholdet i de mange positive tilbakemeldingene Sandra Borch har fått etter TV 2-programmet Haterne.

Hun har fått støtte for å stille opp, men det har gjerne vært fulgt av meldinger fra folk som sier at de selv ikke tør å være aktiv i politikk eller offentlig debatt.

Og det er synd, mener Sp-politikeren. Men hva er løsningen?

- Det er ikke så lett, men hele samfunnet må ta tak i det. Jeg håper serien kan være et lite tiltak i riktig retning. Mot at man ikke kan slippe unna med alt man sier på nett, sier Borch.

Det kan heller ikke være slik at politiet ikke gjør noe med slike saker, i det som kan være grove tilfeller av hets, hatefulle ytringer og rene trusler, mener Sp-politikeren.

- Hva bør politiet gjøre, da?

- Jeg forstår jo at det handler om ressurser og å prioritere den type oppgaver. Men TV 2 har klart å finne fram og kontakte disse personene - da må jo politiet også gjøre det.

- Så jeg mener politiet burde få en egen seksjon som jobber med denne typen kriminalitet, og innføre preventive tiltak for å ta tak i dette, sier Borch.

«Det tøffeste jeg har opplevd»

Fra scena på mediekonferansen Svarte Natta fortalte Borch sammen med TV 2-reporter Mathias Reierth om erfaringene med nettserien Haterne.

Foran kamera har flere norske kjente personer konfrontert personer som har truet eller hetset dem i sosiale medier - nå møttes de ansikt til ansikt.

I Borchs tilfelle møtte hun lærerstudenten bak den hetsende Twitter-kontoen drittidiot, som har skrevet en rekke hetsende meldinger mot Borch.

Det ble et sterkt møte for begge.

- Jeg er ganske medievant, men dette gikk inn på meg. Det var sterkt, det er det tøffeste jeg har opplevd. Jeg visste ikke om han ville være sint, eller om han ville beklage. Men det gikk bra - og det ble viktig å møte han, sa Borch til de 200 journalistene i Tromsø lørdag.

TV 2s programleder fortalte også på konferansen om hvordan kanalen jobbet grundig i alle ledd.

Han understreker også overfor Medier24 at programmet ikke ble laget for å få mest mulig klikk - dette handlet om samfunnsoppdraget, med en tydelig ambisjon om å sette temaet på dagsorden.

Og de kommuniserte kontinuerlig med dem som ble konfrontert i programmet.

- Vi hadde hele veien dialog med de som var intervjuet, og kommuniserte med dem både etter opptak og fram mot publisering. Vi lot dem også få komme med ønsker om hvorvidt de skulle være anonyme, sladdet, og lignende, sa Reierth.

Fra salen kom også spørsmålet om hvorfor TV 2 gikk «på» personen bak twitterkontoen drittidiot i episoden med Sandra Borch.

Som debattert i sosiale medier og et debattinnlegg i Aftenposten: Han hadde jo vært intervjuet og beklaget tidligere, i denne saken på Nordlys. 

Men twitterkontoen sluttet ikke å være aktiv etter den saken, sier Reierth.

Hetsen hadde ikke stoppet opp. Derfor mente TV 2 det fortsatt var viktig.

- Han fortsatte å skrive meldinger om meg også, og hetset andre. Og da jeg forstod at han var en anonym lærerstudent, syntes jeg et var enda mer riktig, sa Borch.

Jobber videre med temaet

Serien ble godt mottatt, og til nesten utelukkende positiv respons.

Ja: TV 2 hadde kanskje forventet noe mer kritikk og debatt, sa Mathias Reierth i Tromsø:

- Serien er ikke etisk uproblematisk - det er vi fullt klar over.

- Kunne «netthaterne» som ble intervjuet, og sagt nei til at programmet ble sendt?, lød et spørsmål fra salen.

- Vi hadde som nevnt kontakt med alle, men det ble aldri noe tema, og det er kanskje litt overraskende. Men hvis det hadde blitt det, tror jeg nok redaktørkorpset hadde strukket seg langt for å få til publisering, svarte Reierth.

Noe senere i presentasjonen kunne han imidlertid dele følgende:

- Men; det er en episode vi selv har valgt å ikke publisere. Det handler om forhold ved den personen som ble kontaktet, og som vi gjorde at vi valgte å ikke gå videre med den.

De fem episodene av Haterne er alle sett flere hundre tusen ganger på TV2.no. Hvilket liv de får videre, og om nye sesonger eller konsepter kan være på gang, kunne ikke Mathias Reierth si noe sikkert om i helga.

- Men vi jobber videre med temaet, sier programlederen.

Powered by Labrador CMS