Den ekstreme og høyreradikale nettdebatten øker, mener forskere. Og det meste skjer på Facebook

Trusselen og aktiviteten er økende - særlig i høyreradikale Facebook-grupper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): Forskere ser en økning i aktiviteten på høyreradikale nettforum. Trusselen fra høyreekstremister er økende på grunn av økningen i antall asylsøkere i Norge, skriver Klassekampen.

– Etter et halvår med stort mediefokus på flyktningkrisen i Europa, er det mer aktivitet på disse sidene enn tidligere. Det er kommet flere støttespillere til, og det publiseres mer stoff, for eksempel lenker til nyhetssaker, sier Birgitte Prangerød Hanshuus, vitenskapelig assistent ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

Denne aktiviteten genererer igjen mye aktivitet i form av likes, kommentarer og debatt, sier forskeren.

Etter 22. juli

Etter terrorangrepene 22. juli 2011 ble offentligheten oppmerksom på at debatten hadde flyttet seg «fra gata til data», og gjerningsmannen hadde selv vært aktiv på flere høyreradikale nettsteder, skriver avisen.

Fem år etter ser forskere at debatten øker, spesielt på Facebook.

Haanshuus sier at det er fra 100 til 14.000 medlemmer i høyreradikale Facebook-grupper.

Disse diskuterer innvandring og islam, og snakker om «interne fiender», som politikere, medier og akademikere.

– I dag er det er grunn til å tro at det er på Facebook det meste av høyreradikal debatt foregår.

Hatsk språk

Statsminister Erna Solberg mener det hatske språket som ofte brukes i debatter på nett, først kom tre år etter 22. juli, etter at samfunnsbildet ble dominert av terrorhandlinger i Danmark, Belgia og Frankrike.

– Det oppsto en helt annen retorikk på nett da den ekstreme islamistiske terroren kom nærmere. Slik terror som vi ikke har opplevd ennå, og som passer bedre inn i argumentasjonen til dem som bruker det hatske språket på nett, sa Solberg til NTB torsdag.

Powered by Labrador CMS