Den gang i 2002: Sjefredaktør Hans Kristian Amundsen i Nordlys.

- Tapet av Hans Kristian kom brått og uventet, sier Helge Nitteberg i Nordlys. Slik minnes de presse­mannen

58-åringen ble funnet død etter en joggetur i Finnmark. Slik minnes det nordnorske pressemiljøet den markante eksredaktøren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag ble det kjent at den tidligere pressemannen og Ap-toppen Hans Kristian Amundsen er død.

58-åringen ble meldt savnet da han ikke kom tilbake fra en joggetur ved hjemstedet i Finnmark søndag 29. juli og ble funnet død samme kveld.

Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys sier til Medier24 at det er med stor sorg at de mottok dødsbudskapet.

Nordlys-redaktør Helge Nitteberg (til venstre).

- Det kom selvfølgelig brått og uventet og våre tanker går nå først og fremst til hans familie og nærmeste. Hans Kristian var en markant redaktør og ledet Nordlys i nesten 10 år. På kort tid ble han en kraftfull og synlig stemme i den nasjonale samfunnsdebatten, fra sitt ståsted i Tromsø og Nord-Norge, sier han og fortsetter:

- Det er en markant nordnorsk samfunnsperson som har gått bort.

- En uredd stemme

Amundsen var fra Skoganvarre i Finnmark og har hatt flere lederstillinger i ulike medier.

Han var nyhetsredaktør i Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet og sjefredaktør i Nordlys i nesten ti år før han gikk til politikken i 2011.

Der var han statssekretær for Arbeiderpartiet ved Statsministerens kontor fra 2011 til 2013, da Jens Stoltenberg var statsminister. 

Nitteberg minnes ham som en mann med formidable evner når det gjaldt å formidle. 

- I tillegg var han et politisk dyr, så det var ikke noen stor overraskelse på meg da han tok det uvanlige steget fra å være redaktør til å bli politiker. Han var sterkt engasjert og la aldri skjul på at han trodde på sosialdemokratiet. Han anbefalte leserne opptil flere ganger å stemme på Arbeiderpartiet. Det var omdiskutert, men han sto for det og mente det til siste slutt, sier Nitteberg og fortsetter:

- Men han var en uredd stemme som kunne være rykende uenig med både Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg. 

- Står fram i Nordlys-historien

Hans formidlingsevner ble synlige da han var Stoltenbergs taleskriver etter terrorangrepene 22. juli 2011. 

- Den tiden dokumenterte hans formidable evner til å fortelle og kommunisere og velge de rette ordene til rett tid. Det var han god på. Selv om det ikke var han som fremførte de ordene, så var det veldig gjenkjennelig at han var hovedarkitekten.

- Hva betydde han for deg personlig?

- Han var den som ga meg fast jobb i avisa da jeg var en av mange unge her som fikk muligheter. Hans Kristian tørte å satse på unge og ga oss mange muligheter som vi vokste på.

I nyere tid ledet Amundsen sekretariatet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe fra 2013 til januar 2018. Han sa opp etter en konflikt med partisekretæren.

- Når Nordlys-historien skal skrives, så er han en av de som står fram i den historien. Det er det ingen som helst tvil om, avslutter Nitteberg.

- Så uendelig trist

Sjefredaktør Arne Reginiussen i Finnmark Dagblad sier til Medier24 at dette har vært en veldig trist måned. Tidligere i juli mistet distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark livet i en gyrokopterulykke.

Sjefredaktør Arne Reginiussen i Finnmark Dagblad.

- Det er med stor sorg vi mottok budskapet om Hans Kristians bortgang. Hans Kristian hadde en ekstremt god penn, og var en utrolig viktig stemme for Nord-Norge, både som pressemann og i sitt virke i politikken. Tankene går til familien hans, som har fått Hans Kristian revet vekk så altfor tidlig.

- Porsanger har fostret eksepsjonelle pressefolk, som tilbrakte sine tidlige år i arbeidslivet i Finnmark Dagblad og satte dype spor. Nå er to av de beste borte i løpet av noen få uker, med Morten og Hans Kristian. Det er vanskelig å ta innover seg, sier han.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier meldingen om dødsfallet er uendelig trist.

- Da Jan Henry T. Olsen og Torvald Stoltenberg døde tidligere i sommer, var det Hans Kristians ord vi andre delte og fant trøst i. Nå er ordkunstneren selv borte. På en uke har vi mistet to dyktige pressemenn fra Finnmark, på samme alder og fra samme sted. Det er ufattelig og vondt og minner oss om at livet er skjørt. Våre tanker går til Karen Marie, barna og de øvrige pårørende.

- En sterk stemme på vegne av landsdelen

Generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, kjente Amundsen godt, og forteller at Amundsen vil bli husket som en svært jovial, omgjengelig og morsomt kollega. 

- Hans Kristian var en meget dyktig journalist og redaktør. Han hadde en rekke ulike redaktørstillinger, men vil kanskje først og fremst bli husket for sine ni år som sjefredaktør i Nordlys. Det er en redaktørpost som det stilles store forventinger til, og som blir lagt merke til. Han var en markant redaktør og en sterk stemme på vegne av landsdelen, sier Jensen.

Steinulf Henriksen er leder i Nordnorsk redaktørforening. Han beskriver tapet som ubegripelig. 

- På kort tid har Nord-Norge mistet tre store medieprofiler; Reidar Nielsen, Morten Ruud og nå Hans Kristian Amundsen.  Det er ubegripelig, og savnet er stort. Hans Kristian Amundsen var en svært markant pressemann og redaktør. Han utmerket seg med sine utrolige evner til å formulere seg, enten det var i lederartikler, i debatter eller som taleskriver. Han var en verdifull samtalepartner, og hadde alltid mye god nordnorsk humor på lager, sier Henriksen til Medier24.

Powered by Labrador CMS