Debatten ble arrangert på Dattera til Hagen i Oslo.
Lars Helle (Stabsredaktør i Dagbladet), Veslemøy Østrem (nyhetsredaktør i Vårt Land) og Hanne Taalesen (nyhetsredaktør i Avisa Oslo) var paneldeltakere. Klubbleder i VG, Jørgen Braastad, var ordstyrer.
De beste tipsene
Mange midlertidige ansettelser har lenge vært omtalt som et problem i mediebransjen. I dag ligger andelen på rundt 15 prosent.
De tre i panelet hadde flere tips for de som ønsker seg fast jobb som journalist.
– Lær deg å bruke Excel, og bli flink til å jobbe grafisk og til å visualisere saker. Også er det veldig behov for folk med tallkompetanse og kunnskap om økonomi. Journalister som kan disse tingene finnes nesten ikke i søkerbunken min, sa Veslemøy Østrem i Vårt Land.
Hun la også til at det å jobbe seg til et godt og omfattende nettverk er særdeles viktig.
– Som journalist på leting etter fast jobb må du være bevisst på hva et kildenettverk er, og hvordan du bygger et nettverk. Tenk over hvilke miljøer du vet lite om eller hva du er interessert i, og spør folk om å ta en kaffe. Etter hvert vil de tipse deg når de har en idé til en god sak.
Mange jobber utenfor Oslo
Taalesen fra Avisa Oslo fulgte opp med å si at det lønner seg å bli god på noe som arbeidsgiveren din virkelig trenger.
– Sørg for å bli såpass god til noe at redaktøren ikke klarer seg uten deg. Det kan være mange ulike ting. Mange kan også bli litt «stuck» på desken. Kom deg ut og finn dine egne nyheter.
I tillegg fremhevet hun hvor mange jobber som finnes utenfor hovedstaden. Avisa Oslo er en del av Amedia, som eier mange lokalaviser rundt om i landet.
– Som en del av et stort konsern vil jeg få frem at det er aviser i hele landet som skriker etter kompetanse. En trenger heller ikke å dra mer enn 20 minutter utenfor ring 3.
Bedre tider
Lars Helle fra Dagbladet la til at situasjonen er bedre nå enn den har vært på lenge. Bedre vilkår for arbeidstakere og nye holdninger blant redaktører gjør at det er kortere vei fra midlertidig til fast ansettelse.
– Det holder ikke å bare være flink. Som Østrem nevnte må du ha noen kompetanser til, for eksempel på økonomi eller på andre ting. Så synes jeg dette er en litt fin dag å snakke om dette på, fordi mulighetene er faktisk veldig gode nå. Rundt om i landet er det mange ledige jobber, og de store redaksjonene ser også etter folk som de kan ansette fast.
På spørsmål om midlertidige ansettelser er et strukturelt problem i mediebransjen, svarte Helle følgende:
– Det kan hende det er et strukturelt problem. Men i bransjen vår vil andelen midlertidige ansatte være vanskelig å eliminere fullstendig.
Kan stille krav til arbeidsgiver
At situasjonen er bedre for arbeidstaker, betyr også at de kan stille høyere krav til sine arbeidsgivere, mener Veslemøy Østrem.
– Jeg mener absolutt at forholdene er til stede for at midlertidige ansatte kan stille krav. Jeg tror også at de mediehusene som ikke behandler midlertidige ansatte bra, vil møte seg selv i døra.
Østrem pekte spesielt på to konsekvenser tilknyttet dette.
– Vi vil kunne miste mange kvinner mellom 28 og 35 år som følge av at de ikke får fast jobb før svangerskapspermisjon, og da vil vi også miste mange fremtidige kvinnelige ledere.
– I tillegg ønsker vi oss flere journalister med flerkulturell bakgrunn. Og hvis det skal skje, må vi ha en større trygghet i bransjen. Vi må tilpasse oss deres situasjon, de skal ikke måtte tilpasse seg oss. Det er noe vi må ta på alvor, sa hun.