Illustrasjon, avis, avisillustrasjon, papiravis.
Det kan bli streik etter brudd i forhandlingene mellom MBL og HK Norge. Illustrasjonsfoto

Brudd i forhandlingene mellom MBL og Handel og Kontor - kan gå mot streik

Nå havner tariffoppgjøret hos Riksmegleren.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres

Forhandlingene mellom Handel og Kontor (HK) Norge og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har brutt sammen etter intense diskusjoner.

Partene klarte ikke å enes om årets tariffoppgjør, noe som nå sender saken til mekling hos Riksmekleren.

Handel og Kontor organiserer rundt 250 medlemmer i mediebransjen, opplyser de overfor M24. Det er snakk om yrkesgrupper som selgere, folk som jobber innen marked, økonomi, administrasjon, korrekturleser og tilsvarende.

Partene opplyser om et godt samarbeid i forkant, men sier samtidig at det oppstod det uenighet om justeringstillegget. HK Norge mener deres medlemmer har blitt tilbudt mindre enn andre fagforbund utenfor LO, noe som har skapt betydelig misnøye blant medlemmene. Det opplyser Lena Reitan, forhandlingsleder i HK Norge.

– Vi ser rødt når fagforbund utenfor LO blir tilbudt flere kroner enn våre medlemmer. Vi aksepterer ikke MBLs begrunnelse, som i realiteten er forfordeling av et forbund over et annet. Denne logikken må vi ha hjelp fra Riksmekler til å forstå, opplyser Reitan til egne nettsider.

På den andre siden beklager Øystein Takle Lindholm fra MBL at forhandlingene ikke førte frem, men håper på en konstruktiv løsning gjennom mekling.

Lindholm ønsker ikke å la seg intervjue av Medier24 og skriver følgende i en SMS:

«Det var uenighet om økonomien i oppgjøret. Utover dette har ikke MBL noen kommentarer».

Nå som Medieoverenskomsten går til Riksmekleren, vil en meklingsdato bli fastsatt. Hvis partene fortsatt ikke blir enige, kan det ende med streik, noe som kan få store konsekvenser for mediebransjen.

HK Norge opplyser på egne nettsider at de forbereder sine medlemmer på muligheten for streik og oppfordrer dem til å følge med på videre oppdateringer. 

Grunnen til bruddet er det såkalte justeringstillegget. Dette tillegget settes av per årsverk for medlemmer under Medieoverenskomsten og fordeles lokalt. HK-tillitsvalgte får dermed mulighet til å forhandle om fordelingen av tillegget, spesielt til fordel for lavtlønte og ansatte som ikke har fått lønnsmessig uttelling for sin realkompetanse.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS