I en notis i Hamar Arbeiderblad tidligere denne uken skrev avisen om et møte på biblioteket i Brumunddal, der tidligere journalist Mala Wang-Naveen og Arbeiderpartiet-politiker Kamzy Gunaratnam skulle holde foredrag.
De skulle blant annet snakke om identitet med utgangspunkt i boka «Norsk nok» av Wang-Naveen.
Bildet som var brukt i notisen var av Kamzy Gunaratnam, mens det i bildeteksten stod at det var av Mala Wang-Naveen.
Da avisen skulle rette tabben neste dag ble et korrekt bilde av Wang-Naveen brukt, men her var Mala blitt om til Maria. I tillegg manglet det en «n» i etternavnet.
I et innlegg på Facebook skriver Wang-Naveen at den første saken fikk både hun og Kamzy til å le, og at de la godviljen til.
Tonen er en annen nå:
– Nå er det ganske ugreit, skriver hun på Facebook.
– Karpe har snakket om dette, betydningen av at noen anerkjenner navnet ditt. Sier det riktig. Tar seg bryet med å si det høyt og respektere deg gjennom å prøve å få det riktig, skriver hun videre.
Se ansvarlig redaktør i Hamar Arbeiderblad, Katrine Strøm, sitt tilsvar nederst i saken.
Ble tema
Til Medier24 forteller hun at hun fredag har fått en beklagelse fra journalisten på e-post.
– Jeg er en voksen dame som står trygt i min identitet i dag, men vi var der for å nettopp snakke om disse tingene her. Hadde jeg vært 18-19 år, og skulle til en ny by og holde foredrag foran folk jeg ikke kjenner, så blir jeg to ganger ønsket velkommen med feil bilde og feil navn. Det viser en veldig lav forståelse for hvorfor det er viktig, sier hun.
Notisen ble også temaet under foredraget som ble holdt torsdag.
– Som journalist vet jeg hvor viktig, spesielt for unge mennesker, at navnet ditt er riktig i avisa, sier hun.
– Jeg ser det har vært mange reaksjoner på dette. Det har nok å gjøre med at alle kan sette seg inn i akkurat hvor lite betydningsfull man føler seg når slikt skjer gjentatte ganger. Her var attpåtil identitet og inkludering en viktig del av samtalen.
Legger seg flat
Ansvarlig redaktør i Hamar Arbeiderblad, Katrine Strøm, forteller at da de de skulle legge inn notisen i deres kulturkalender så hadde de bilde av to stykker, der de beskjærte til en person, så valgte de feil navn.
Hun satt selv på konferanse da hun ble gjort oppmerksom på feilen.
– Det første jeg gjorde var å ta kontakt med redaksjonen og den som satt og redigerte tavla og papiravisa, at dette må vi passe på å få inn rettelse på. Så gjorde vi det, sier hun.
Torsdag kveld etter trykketid ble hun gjort klar over at det var kommet feil i rettelsen.
– Det er alle journalisters og redaktørers mareritt, kommenterer hun og understreker at det ikke er greit.
Hun ber om å bli trodd på at dette var et helt tilfeldig og hendelig uhell.
– Utover at det ikke er greit å gjøre feil, så tror jeg at det er litt skummelt å lese inn i det at man ikke anerkjenner en som skal komme og holde foredrag. Den intensjonen var ikke til stede her, og jeg opplever ikke at det er hold for å hevde, sier hun.
– Når det er sagt, så er det flaut å skrive feil navn. Det skulle ikke skjedd i første omgang, og i hvert fall ikke i andre omgang. Vi har gjort vårt beste for å innrømme at det er for dårlig, og jeg mener vi har lagt oss flate. Og jeg sa også unnskyld i går.
Redaktøren forteller at hun har kjøpt boka «Norsk nok» som skal legges ut på bordet i redaksjonen.
– Jeg skjønner at det er mange interessante erfaringer i boka som vi skal sette oss inn i, kommenterer hun.
Samtidig er hun klar på at de kan ikke være mer redd for å gjøre feil overfor enkelte navn enn andre navn.
– Det er ikke noe forskjell i respekt for folk. Hvis vi skriver feil navn så er det respektløst til de vi skriver feil til. Punktum. Det kan ikke være slik at man gjør ekstra urett mot enkelte og ikke mot andre når man gjør en feil. sier hun.