Hamar Arbeiderblad og Hamar Media.

Krever millioner fra HA og redaktøren: Nå starter rettssaken

Robotklipper-selskap krever erstatning fra Hamar Arbeiderblad og redaktør Katrine Strøm etter forbrukersak. 

Publisert

Tirsdag starter rettssaken mellom Hamar Arbeiderblad (HA) og robotklipper–selskapene Norsk Robotklippersenter AS og Robomoweksperten AS i Østre Innlandet tingrett.

Avisen, redaktør Katrine Strøm, og intervjuobjektet i en sak om robotgressklippere er saksøkt for ærekrenkelse.

Bakgrunnen er en forbrukersak fra 2021, hvor intervjuobjektet forteller at hun føler seg lurt av selgeren av en robotgressklipper.

Journalisten har tidligere omtalt rettssaken i flere saker.

I sluttinnleggene, som Medier24 har fått innsyn i, mener saksøker, som eier de to selskapene, at avisens journalist er opptrådt uaktsomt ved å ikke undersøke saken, og mener at intervjuobjektet har kommet med flere injurierende anklager, og opptrådt svikaktig.

Krever millioner

Saksøker mener at de har opplevd «massiv omsetningsnedgang som følge av injuriene». De krever disse erstattet, i tillegg til oppreisning.

Saksøker krever erstatning på 1,08 millioner kroner fra de tre partene HA, redaktør Katrine Strøm, og intervjuobjektet. I tillegg krever de oppreisning på 800.000 kroner fra avisen, 400.000 fra Strøm og 300.000 fra intervjuobjektet.

I avisen og Strøms sluttinnlegg skriver advokat Jon Wessel-Aas av avisen har opptrådt som presse, og redaksjonelt. Han skriver at avisen mener HA mener at saksøkernes anførsel om at HA har begått erstatningsbetingende ærekrenkelser av dem, er grunnløs.

«HAs journalistikk og publisering ligger godt innenfor pressefriheten, slik den er beskyttet av både Grunnloven § 100 og Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 10, jf. menneskerettsloven § 3.», står det i sluttinnlegget.

Tok skjult lydopptak

I sluttinnlegget kommer det fram at selskapet, og ekteparet bak, kontaktet avisen, og vurderte å melde saken inn til Pressens Faglige Utvalg.

Paret møtte så redaktør og nyhetsredaktør i et møte hvor de ble tilbudt å peke på feil og få en oppfølger–sak, noe de ikke benyttet seg av. Avisen hørte ikke mer før de ble initiert et søksmål, to år senere, står det i sluttinnlegget.

Blant bevisene i saken, har saksøker tatt med et skjult lydopptak fra møtet, skriver Journalisten.

Opptaket skal ha blitt gjort uten av HA var klar over det.

Det er satt av to dager til rettssaken. I tillegg til partsforklaring fra redaktør Strøm, er både nyhetsredaktør Rune Steen-Hansen og journalisten som skrev saken kalt inn som vitner. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS