Rainer fikk nok av monopolet: Nå har han startet Facebook-avisa Halden24

«Ordentlig» nettavis kan bli neste steg for Rainer Prang og resten av dugnadsgjengen. Eller kanskje det holder med Facebook?

Publisert Sist oppdatert

Etter at Halden Dagblad gikk inn i 2009, har Halden Arbeiderblad hatt avis-monopol i østfoldbyen.

- Det er ikke bra i en by med 30.000 mennesker, sier Rainer Prang til Medier24.

Vi når han på telefon bak rattet i en travel hverdag, og Prang er for mange et kjent navn:

Etter 20 år som journalist, vaktsjef og programleder i NRK Østfold, sluttet han i vår for å etablere seg som konsulent og frilanser.

Samtidig vokste det fram en idé om å etablere en ny lokalavis for hjembyen.

Og det har han gjort nå, med en «myk start» på Facebook.

Forrige uke åpnet FB-siden Halden24 dørene, og siden har avisa levert store og små nyheter, bilder, reportasjer og fullverdige intervjuer.

Nærmere 1800 personer har i skrivende stund likt siden.

- Folk har registrert at vi er et alternativ, og det er hyggelig. Det er morsomt at folk har likt siden, og engasjert seg så sterkt, sier Prang.

Dugnads-motvekt til betalingsmur

- Hva er planen med Halden24?

- Planen er ganske enkel at vi som bor i denne byen selv må gjøre noe, hvis vi ønsker en alternativ mediekanal. Vi har en lokalavis som ikke dekker bredden nok, samtidig som de leverer gammelt nytt og låser inn nyheter bak en pluss-portal.

- Og da har jeg tatt et initativ for å sette i gang dette dugnadsprosjektet, sier Rainer Prang.

Han er altså koordinator, eller redaktør, for Facebook-siden. Men feeden viser at bidragsyterne har vært mange, og enda flere er invitert til å bidra framover.

Her er ingen sak for liten, og ingen er for stor, som Halden24 skriver om seg selv på Facebook: 

Vi er foreløpig en liten gruppe mennesker med kjærlighet til Halden og haldenserne, som har bestemt oss for å gi kommunens innbyggere gratis nyheter og ultralokalt stoff fra Halden gjennom en dugnad.

Vi håper flere og flere oppdager oss, og at mange haldensere vil bidra med sine egne nyheter, kommentarer, innspill og tips til små og store lokale nyheter på Halden24s Facebookside.

Vurderer egen nettside

Rainer Prang har fått mange tilbakemeldinger den siste uka, og vil bruke dem til å stake ut veien videre for avisa.

Han har også etablert en dialog og samarbeid med Sarpsborg24.no, som ble etablert tidligere år av Morten Øby.

Og kanskje er neste steg å etablere en nettavis på samme måte som Sarpsborg24.

- Vi kjører først på med dette som et dugnadsprosjekt og en ultralokal Facebook-avis, og så får vi se hvordan oppslutningen blir framover. Neste steg kan bli en «ordentlig» nettside med artikler, annonsører og inntekter, sier Rainer Prang.

- Det kommer an på hvordan responsen og interessen fra næringslivet er. Så langt tyder mye på at den er til stede. Men det kommer nok ingen nettside før jul. Foreløpig har vi mer enn nok med å håndtere alle tipsene og innholdet vi får, sier han videre.

- Men det er ikke sikkert dere vil etablere en «tradisjonell» nettavis?

- Nei, kanskje vi ikke behøver det. Jeg er jo veldig spent på hva Facebook Instant Articles kommer til å bli, og hvor bra det vil fungere, sier Rainer Prang, og konstaterer:

– Kanskje fremtiden ikke er en nettside, men bare Facebook? Det er ikke noe poeng å bruke store penger på å legge til rette for en nettside og tilhørende apper og plattformer, hvis Instant Articles blir så bra som det kan se ut til å bli.

Powered by Labrador CMS