Vil løfte fram kvinnelige serietegnere: «Rocky» inviterer til gjesteserie og Strand lyser ut stipend
Bare seks prosent av tegneseriene i norske aviser tegnes av kvinner. - Kjennes ikke bra, sier Håkon Strand i Strand Comics. Nå vil han gjøre noe med det.
NTB
PublisertSist oppdatert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Oslo (NTB-Gitte Johannessen): Bare seks prosent av tegneseriene i norske aviser tegnes av kvinner. Det vil mannen som har vært med på å løfte frem en rekke suksesstriper gjøre noe med.
– Den skjeve kjønnsfordelingen kjennes ikke bra ut, sier Håkon Strand i Strand Comics, som i samarbeid med «Rocky»-redaksjonen nå vil finne frem til flere kvinnelige serieskapere.
Det skjer gjennom å starte en månedlig gjesteserie kun for kvinner i de neste seks numrene av «Rocky»-bladet.
I august – i jubileumsutgave nummer 100 – vil en jury kåre den beste blant bidragsyterne, som vil innkassere et arbeidsstipend på 50.000 kroner.
– En kamp
I pressemeldingen etterlyser Strand og co. «kvinnelige serieskapere som ønsker å gå i Rockys fotspor og kjempe seg til publisering og utbredelse i skandinaviske aviser, blader og nettsteder».
– For det er en kamp å slippe til?
– Ja, sier Håkon Strand, som drar parallellen her hjemme til da «Pondus» kjempet seg gjennom den amerikanske seriemuren på sent 90-tall til å bli den første norske serie på 25 år i en større norsk avis, slik «Rocky» gjorde over grensen..
– I dag står norske striper for rundt 40 prosent i avisene, og vi har fått til en bra fornyelse. Jeg er overbevist om at man kan få til en tilsvarende utvikling for kvinnelige tegnere, og vårt bidrag er i håp om å få det til å skje heller før enn senere, sier Strand til NTB, som har troen på at den utlyste konkurransen vil få frem «spennende nytt».
– Jeg tror vi går glipp av mye bra, og litt andre synsvinkler.
Personlig og samtidsrettet
Selv i Sverige, der kjønnsfordelingen ved tegneserieskolen i Malmö har tippet andre veien – til jentenes fordel, er situasjonen ifølge Håkon Strand «ganske lik».
– Da blir det enda merkeligere.
Strand Comics jobber med rettigheter, salg, syndikering og distribusjon over hele verden, i tillegg til talentutvikling av nye tegnere. Av de seks primære tegnerne i stallen, er én kvinne: Svenske Lina Neidestam, som står bak «Zelda».
– Vi hadde «Nemi» i mange år også, påpeker Strand før han trekker frem nye navn som Strand Comics også har jobbet med. Som «Lille Berlin», tegnet av Ellen Ekman.
Hun er nok en svenske – slik også Frida Malmgren med en annen nykommer på norske breddegrader, «Jentene på Haugen», er.
– De slipper til i Dagbladet nå når Zelda har mammapermisjon, sier Strand.
– Hvorfor valgte dere «Rocky» som åsted for kvinnesatsingen?
– Bladet representerer en type serie som kjennes mer relevant for unge, kvinnelige serieskapere, siden den er personlig og samtidsrelevant, sier Håkon Strand.
Glem pensjonerte lektorer
Han vil gjerne ha flere med på krafttaket. Nærmere bestemt avisene, som han sier «må være med på å ta utviklingen».
– Jeg tror vi trenger å røske litt i strukturen – at avisredaktørene som velger stripene må ta noen nye valg. Avisene virker merkelig følsomme for reaksjoner? Tegneserier engasjerer, og gjør man noen nye valg kan man risikere at det melder seg noen pensjonerte lektorer som ikke liker det, smeller det fra Strand.
Strand Comics og Rocky-redaksjonen gjennomgikk norske aviser og fant at kun seks prosent – eller tre av 50 serier som deler på seriestripeplassene i landets 75 største aviser – er laget av kvinner.
Og det er ikke bare region- og lokalavisene som synder: Heller ikke VG og Aftenposten har daglige striper av kvinnelige serieskapere i sitt 12-serier sterke utvalg, ifølge pressemeldingen.
Årets tegneseriedebutant: – Vil man noe, gjør man det
Under Oslo Comics Expo tidligere denne måneden mottok debutanten Anja Dahle Øverbye prisen Årets Tegneserie 2016, en ny pris som Serieteket / Deichmanske Grünerløkka, Tronsmo bokhandel og Grafill står bak.
Hun vant for «Hundedagar», om oppveksten i Romsdal. Det er en tegneseriebok, et format hun valgte for å kunne fortelle lengre historier.
– Stripe var aldri noe alternativ for meg. Jeg begynte med tegneserier fordi jeg likte å tegne og fortelle historier, sier Anja Dahle Øverbye, som ikke har noen entydig formening om hvorfor jentene ikke kommer hele veien frem og inn i avisene.
– Vil man det sterkt nok, gjør man det. Kanskje jenter føler de må være flinke, og nærmest ha et ferdig produkt før de melder seg? Det vil jeg tippe på, uten at jeg vet, sier Dahle Øverbye, som nylig bidro med en tegneserie i den anmelderroste «Mensen»-utgivelsen, i likhet med blant andre «Zelda»-Neidestam.