Landsstyremedlem Stein Sneve i Norsk Journalistlag. Foto: Erik Waatland

NJs landsstyre mener de har kontroll på økonomien. Men flere spår en brutal framtid og hard hestekur for å komme i balanse igjen

– Det er mørke skyer som både er på vei inn og som har truffet oss, sier AU-medlem Stein Sneve i Norsk Journalistlag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I går skrev Medier24 om Norsk Journalistlag sin økonomi, som står overfor betydelige utfordringer. Sekretariatsleder Torbjørn Brenna innrømte at situasjonen er alvorlig.

I dag møttes landsstyret i NJ, i forkant av organisasjonens landsmøte på Fornebu denne uka. Blant annet for å diskutere økonomien. 

Mørke skyer

Da uttalte Stein Sneve, som også sitter i arbeidsutvalget, at det er en brutal fremtid der man må ta brutale valg.

Overfor Medier24 utdyper han:

– Jeg føler at økonomien i NJ er i rimelig god kontroll, men det er mørke skyer som både er på vei inn og som allerede har truffet oss. Det kommer til å bli beinhardt å holde målet man har satt med å få den i balanse innen 2020. Det vil medføre at man må gjøre noen harde prioriteringer.

– Hva må man prioritere ned?

– Det har ting man som organisasjon må gjøre, for hvis ikke har man ikke eksistensgrunnlag., Så finnes det man bør gjøre hvis man har ekstra økonomi. Også har man det som er kjekt å gjøre.

– Vi har allerede måttet droppe det som er kjekt å gjøre. Nå må vi ta en grundig drøfting av hva som er absolutt nødvendig og plukke ut det som ikke passer inn, sier han.

Medier24 pekte på fem punkter som gjør at NJ har betydelig utfordringer i økonomien fremover.

  1. De siste 10 årene har NJ tapt 13 prosent av den totale medlemsmassen.
  2. Siden 2007 har 17 prosent av fullt betalende medlemmer forsvunnet.
  3. NJ har brukt millioner fra egenkapitalen for å dekke underskuddet.
  4. De neste tre årene må NJ bruke opp mot 15 millioner av egenkapital sin for å dekke underskuddet om de ikke gjør drastiske tiltak.
  5. I verste fall tror NJ at de kan miste opp mot 250 fullt betalende medlemmerårlig.
Landsstyrerepresentant Håkon Okkenhaug i NJ under landsstyremøtet i forkant av landsmøtet tirsdag.

Må kutte

Landsstyremedlem Håkon Okkenhaug har i denne perioden vært det medlemmet som har hatt mest fokus på økonomi.

Han mener at den er under kontroll, men:

– Den er alvorlig hvis vi ikke gjør noe. Vi må sette i gang en prosess der vi ser på hva som er viktig og mindre viktig og ta ting derfra. Og jeg mener prosessen må starte der og ikke si at vi kutter her og der, for da kupper vi hele prosessen, sier han til Medier24.

Okkenhaug mener at NJ har hatt et sterk fokus på å hjelpe medlemmene i nedbemanning. Det kan ha gått på bekostning av å se på sin egen organisasjons utvikling.

– Vi har hatt såpass utvikling i kontingentinntektene at vi har kunnet skyve det litt foran oss, men nå møter alvoret oss også og da må vi ta den prosessen, men det klarer vi.

– Det kommer ikke til å være det artigste vi har gjort, men en organisasjon med så store inntekter som vi har, er det muligheter til å gjøre mindre av noe.

Har tatt grep

Avtroppende leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag sier til Medier24 at økonomien kommer til å være krevende i mange år fremover, men at de har satt inn nødvendige tiltak.

Landsmøtet i Norsk Journalistlag 21. mars 2017 på Fornebu i Oslo.

– Vi har tatt grep for å redusere kostnadene i takt med fallende inntekter. Vi må også være forberedt på fortsatt fallende inntekter på grunn av medlemsfall. Og det har vært et betydelig antall medlemmer som har falt ifra bare de siste månedene, sier han og peker på flere ting:

– Vi fikk også en senvirkning av sluttpakker fra i fjor og året før og vi vet ikke helt hvor det stopper. Styret har blitt enige om at NJ må være i bærekraftig balanse innen tre år. Det betyr at et underskudd på fire millioner i 2017 skal bli til et plussresultat i 2020. Det innebærer at det blir mindre penger å forvalte fremover.

– Hva har dere allerede gjort for å spare inn midler?

– Det har kommet en ny holdning og tenkning inn i organisasjonen når det kommer til å redusere kostnader. Blant annet er bruken av hotell og fly redusert. Dette gjør vi uten å redusere den journalistfaglige aktiviteten, avslutter han.

  • For ordens skyld: Undertegnede var kollega med Håkon Okkenhaug i Trønder-Avisa frem til 1. september i fjor.
Powered by Labrador CMS