De fem jentene i SKAM-gjengen: Noora (Josefine Frida Pettersen),Vilde (Ulrikke Falch), Sana (Iman Meskini), Chris (Ina Svenningsdal) og Eva (Lisa Teige).NRK
Etter 4 sesonger, mange hundre videoklipp og millioner av seere: Om en dag eller to er det slutt for SKAM. Helt over, lover NRK
- Men vi jobber med nye serier og konsepter for samme målgruppe, sier redaksjonssjef Håkon Moslet i P3.
- Vi ble nok tatt litt på senga av at det ble så stort!
Det sier redaksjonssjef Håkon Moslet når han skal oppsummere nesten to elleville år med SKAM.
Det begynte som et nettfenomen med noen titusen seere høsten 2015.
Så begynte det å ta av rundt jul. I januar oppdaget Aftenposten serien. Og resten er historie: Nettsidene fikk plutselig 1 million brukere. Og de mer tradisjonelle «episodene» fikk også over 1 million seere.
Fire sesonger, mange høydepunkt, diskusjoner og kronikker senere har det blitt.
Men nå er det slutt: Denne helga får vi det som skal bli tidenes siste SKAM-klipp.
Hva den grande finalen vil by på, er naturlig nok hemmelig. Som det meste annet i serien - hvor både skuespillere og manusforfatter Julie Andem har holdt en lav profil.
Ja, til og med når siste klipp kommer er litt hemmelig. Først lørdag klokka 23.30 er den tiende og siste episoden satt på sendeplanen på NRK3.
Det vil si at siste klipp vil komme på skam.p3.no en eller annen gang før det.
- Når da?
- Nei, det kan jeg ikke si, svarer Håkon Moslet muntert.
- Men det blir en fin avslutning!
(Og den våkne seer vil kanskje ha fått med seg at Sana skal ha Eid-fest hjemme hos seg på lørdag).
...husker du Gullruten 2016?
Utvikler nye serier over samme lest
- Og nå er det helt slutt?
- SKAM er slutt. Det er helt sikkert. Dette kommer nå som en naturlig avslutning, og manusforfatter Julie mente det var riktig for serien å gi seg - å avslutte på topp, sier Moslet.
Etter fire sesonger som overoppfylte alle mål NRK kunne sette seg.
Bestillingen for prosjektet som ble til SKAM var å nå tenåringene som noen år tidligere hadde sett på nettserier som «Jenter» og «Mia».
Og hva var målet? Hvor mange seere og brukere ville man nå?
- Redaksjonen hadde satt seg et veldig hårete mål om å få 500.000 ukentlige, unike brukere på nettsiden. Det var jo veldig ambisiøst, og vi nådde det midt i sesong 2, forteller Håkon Moslet.
- Men så gikk det noen uker, og plutselig var det over 1 million brukere på nettsidene...
I høstferien 2015 snakket han med noen av skuespillerne om hvordan det var å bli gjenkjent av «noen» på bussen. Et halvt år senere ble Moslet & co nærmest PR-rådgivere på heltid, for et ustanselig trykk fra medier og andre.
- Da måtte vi bare rigge oss, sørge for at redaksjonen hadde nødvendige ressurser og ikke minst passe på at redaksjonen fikk jobbe i fred og fortsette å ha et sterkt fokus på målgruppa. Det var det aller viktigste, sier Moslet.
- Noen har antydet at den siste sesongen er mer rettet mot den unge målgruppa, og derfor har hatt litt lavere tall - er det noe i det?
- Den er litt annerledes, i hvert fall. Den har ikke hatt den ville forelskelsen og et par i full blomst som sesong 2 og 3 hadde, men handler litt mer om Sanas indre prosess og hennes kamper. Kjærlighetshistorien har vært mer subtil.
- Men også sesong 4 har hatt enorm trafikk. Forrige uke hadde vi godt over 1 million unike brukere, og denne uka blir nok også en av de beste siden starten, mener Moslet.
...SKAMs sterkeste stund? «O' helga natt» rett før jul 2016:
Færre seere - eller?
Flere medier meldte tidligere i år at fjerde sesong av SKAM fikk færre seere. I absolutte tall er det i og for seg riktig.
Men er det egentlig det?
Hvor mange som faktisk ser på SKAM er ikke helt enkelt å slå fast, av flere årsaker. For det første fordi serien kan ses på minst to måter:
Gjennom såkalt vanlige episoder på rundt 30 minutter, som sendes på TV og NRKs «tradisjonelle» nett-TV. Rundt 100.000 ser det første, på det meste så over 1 million på nett-TV.
Men de yngste, og etterhvert også voksne seere, bruker i all hovedsak nettsidene p3.no/skam, hvor det kommer daglige klipp. Siden i fjor vinter har nettsidene hatt pluss minus 1 million unike brukere per uke, når det er sesong.
I 2017 har særlig de vanlige episodene på nett-TV falt stort, til rundt 300.000 seere.
Så er det fortsatt mange seere, i et fallende TV-marked.
Og nedgangen har minst to forklaringer, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRK:
For det første flytter konsumet seg til nettsidene.
Men ikke minst fordi det i vinter ble innført geoblokkering, av hensyn til musikkrettigheter.
Episodene på nett-TV ble tilgjengelig kun for norske brukere, mens SKAMs egne nettsider også er tilgjengelig for hele Norden. (Og alle i resten av verden som kan bruke en VPN-løsning).
Det vil si at mange nordiske seere kan ha flyttet seg fra NRKs nett-TV til seriens egne nettsider. Mens mange globale følgere ikke lenger får tilgang.
Et annet viktig poeng er at serien har lang levetid, påpeker Lund Sørensen:
- De tidligere sesongen har hatt en lengre «akkumuleringsperiode», så vi kommer nok til å se at dise tallene vokser, sier han.
Et apropos her er at da Medier24 i påska 2016 omtalte starten på andre sesong, så hadde første episode fått «hele 218.000 seere» på NRKs nett-TV.
I dag er den samme episoden sett av 1,5 millioner på spilleren.
...slik snakket Moslet og prosjektleder Marianne Boland om SKAM høsten 2016:
- Vi blir aldri lei av å snakke om SKAM! Det sier Håkon Moslet og Marianne Furevold, etter fredagens foredrag på Mediekonferansen. Vi snakket med dem om hva som ligger bak suksessen, hvordan seertallene ser ut for sesong 3 - og hvor mange sesonger det kommer?
Det er relativt imponerende for en norskprodusert dramaserie rettet mot ungdom.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og resten av NRK-ledelsen har kunnet sole seg i glansen det siste halvannet året for det serien har blitt til.
Men hvordan blir livet etter SKAM?
Det spørsmålet har han fått før, og svarte slik da Medier24 spurte under NRKs høstlansering torsdag formiddag:
- Livet etter SKAM blir enda bedre enn før! Jeg har fått det spørsmålet mange ganger, og syns det snur problemstillingen på hodet.
- Det blir ikke vanskelig, men vi får noe å strekke oss etter. Og så er det jo fantastisk at vi har hatt dette prosjektet, som ble en helt suksess ingen kunne forutse, sier Eriksen.
Kringkastingssjefen understreker at det er ikke tilfeldig at SKAM ble en suksess; NRK har de seneste åra laget «lignende serier» for barn og unge etter samme metodikk.
Men de som har sett på SKAM i to år - hva skal de se på? NRK-sjefen forteller heller ikke så mye:
- Jeg er helt sikker på at P3ung har som ambisjon at man ikke skal savne SKAM så lenge!
...hør mer i dette intervjuet fra torsdagens høstlansering i NRK - blant annet om hvordan kringkastingssjefen selv ser på SKAM:
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om NRK-høsten og livet etter SKAM: