Oslo (NTB-André Lorentsen):
Den tidligere politimannen Stein-Robin Kleven Bergh (54) fra Eidskog i Hedmark har saksøkt Justisdepartementet fordi han mener at avskjedigelsen strider mot tjenestemannsloven og mot hans ytringsfrihet.
Onsdag møter han i retten for å få jobben tilbake.
Bergh ble sagt opp fra sin stilling i Hedmark politidistrikt etter flere kontroversielle ytringer på Facebook.
Først ble han avskjediget i 2013 etter at han kalte daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) et «krapyl».
Han fikk senere jobben tilbake, men ble så avskjediget på nytt i 2015 etter nye ytringer på Facebook rettet mot Ap-nestleder Hadia Tajik. Da skrev politimannen blant annet:
Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for Ap. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?
Frp-politiker
Bergh har vært kommunestyrepolitiker for Fremskrittspartiet. Berghs daværende advokat John Christian Elden forklarte tidligere i år stevningen med at Justisdepartementet som ansvarlig arbeidsgiver må tåle Frp-politikk.
– Vi mener det ikke er avskjedsgrunn fra politiet at en politimann på fritiden engasjerer seg som politiker med friske fremskrittsmeninger, sa Elden til Glåmdalen i mars.
Flere politiansatte, blant annet to politimestre og tillitsvalgte i politiet, er stevnet som vitner i saken
Til Nettavisen sier Stein-Robin Kleven Bergh at han ser fram til at saken kommer opp i retten.
– Jeg ser ingen grunn til å angre. Det hele er vanvittig, og jeg føler meg urettferdig behandlet, sier han.
«Utilbørlig atferd»
Eks-politimannen representeres av advokat Hugo Rolf Hansen hos advokatfirmaet Elden:
– Spørsmålet er om hans ytringer strider mot det som er ytringsfrihet, og om det han har ytret kan lede til avskjed. Han er jo lokalpolitiker, og ytringene kom i den forbindelse, og utenfor arbeidstiden i politiet, sier Hansen til Nettavisen.
Justisdepartementet på sin side mener de har en god sak, og i sluttinnlegget fra regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge heter det blant annet:
«Staten fastholder at lovens vilkår for avskjed er oppfylt, i det saksøker ved sin virksomhet på Facebook har utvist en atferd som er utilbørlig og har brutt ned den aktelsen og tillit som er nødvendig for stillingen».