- De siste fem årene har jeg drømt om leve av forfatterskapet. Nå blir drømmen virkelighet

Etter 37 år i mediebransjen, tar Jan Ove Ekeberg sluttpakke og gir seg i TV 2.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Signe Rosenlund-Hauglid): Lederen av økonominyhetene på TV 2 Nyhetskanalen, Jan Ove Ekeberg (62), har tatt ut sluttpakke for å bli forfatter på heltid.

Med 37 år bak seg i mediebransjen har nyhetsankeret Jan Ove Ekeberg bestemt seg for å bruke all sin tid på å fortsette serien om Harald Hardråde.

– De siste fem årene har jeg drømt om å kunne leve av forfatterskapet, og nå har drømmen blitt virkelighet, sier Ekeberg til NTB.

Etter at han ga ut sin første bok «Statsministeren. Makten og mennesket», en biografi om Gro Harlem Brundtland i 1996, har journalisten gitt ut 13 bøker ved siden av jobben.

Den ferskeste, «Den siste vikingkongen. Krigens læregutt», ble mottatt med en sekser fra Dagbladets anmelder og har ligget på bestselgerlista i over fem uker.

Nå vokser interessen for fortellingen om Norges siste vikingkonge på det internasjonale markedet.

Tidsepoke som slår an

De siste ukene har Ekeberg skrevet kontrakt med det danske forlaget Rosinante & Co, som også har utgitt kjente forfattere som John le Carré og Jojo Moyes.

Forfatteren har skissert opp ytterligere to bøker som skal følge opp «Den siste vikingkongen», som også vil bli utgitt i Tyskland, hvor det nå pågår en budrunde om rettighetene.

Ekeberg forteller at han gleder seg til friheten forfattertilværelsen vil gi ham.

– Det blir selvfølgelig rart å forlate TV 2 etter 23 år, men jeg tror jeg vil venne meg til det veldig fort. Jeg vil få frihet til å jobbe og reise og gjøre andre ting. Som forfatter sitter du ikke bare og skriver, du må ut i verden og fortelle om bøkene også, utdyper han til NTB.

Selv tviler han på at han vil vende tilbake til mediebransjen på fulltid, selv om han kanskje vil ta noen småjobber.

Ekeberg tror noe av grunnen til at han har gjort suksess etter at boken «I sverdets tid» kom i 2011, er at stadig flere viser en voldsom interesse for vikingtiden.

Derfor blir det ekstra viktig for ham å skrive romaner som er historisk troverdige.

– Jeg vil gi leserne en opplevelse de også kan lære litt av, sier han.

Japan neste?

De siste årene har Ekeberg blitt god venn med krimforfatteren Jørn Lier Horst, som gir ut bøker på samme forlag.

Horst, som er blitt utgitt i Japan, nevnte Ekebergs navn da han ble spurt på en japansk pressekonferanse hvilken annen norsk forfatter han trodde kunne slå an på det japanske bokmarkedet.

Dagen etter ringte en japansk agent som ønsket å jobbe med Ekebergs bøker.

– Jeg har sendt ham en melding på Facebook og takket i ettertid, det er en ganske morsom historie, sier Ekeberg og ler.

Men interessen for bøkene stopper ikke der. De to siste ukene har agenten hans fått henvendelser fra Sverige, Nederland, Tyrkia, Brasil, Bulgaria og England.

– Det er en helt formidabel respons tatt i betraktning at ingen av dem har lest mer enn 20 sider av boka, for mer er ikke oversatt til engelsk, utdyper han.

Ekeberg vil ha sin siste dag på jobb i TV 2 i slutten av august, og håper nå å utgi en bok i året de kommende årene.

– Jeg vil skrive best mulig bøker, og håper jeg har lært meg å skrive historiske romaner som kan nå et bredt publikum, sier han.

Powered by Labrador CMS