Flere mediefolk kritiserer Haddy Njie-boken: – Det står til stryk

BT-kommentator Jens Kihls kritikk av boken får massiv støtte. – Dette aktualiserer igjen behovet for en Vær varsom-plakat for sakprosa, sier NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Debatten har gått friskt etter at Haddy Njie lanserte sin nye bok «Dagbok» i forrige uke, der hun forteller om hvordan hun og ektemannen Trond Giske opplevde tiden rundt da varslene mot ham dukket opp vinteren 2017/18.  

BTs politiske kommentator, Jens Kihl, publiserte søndag en kritisk kommentar med tittelen «Ei blytung bør på varslarane», der han peker på det han mener er flere problematiske aspekter ved publiseringen av boken. 

Kihl reagerer blant annet på at Njie hevder at varslerne lyver, og han forstår ikke hvordan Gyldendal som et seriøst forlag kunne sette dette på trykk. 

Dagbladet meldte forrige fredag at ingen av kvinnene som hadde varslet om Giskes oppførsel ble kontaktet om boka i forkant av publisering. 

Sørheim: – Det er veldig alvorlig

Kommentaren har skapt stort engasjement. På Kihls åpne Facebook-side - der han har delt kommentaren - er det flere profilerte mediefolk  som deltar i debatten og støtter Kihls kritikk.

Blant dem er nyhetsredaktør i NTB, Sarah Sørheim:

«Boken er en rystende affære. Den er gnistrende godt skrevet. Og gir en verdifull innsikt i hvordan denne siden opplevde saken. Det har generelt vært en mangel ved mye av journalistikken rundt metoo. MEN: det er nesten sjokkerende hvor langt hun går i å avfeie varslene og legge alt på Hadia Tajik og en påstått maktkamp. Uten å dokumentere disse påstandene. Det kunne aldri blitt publisert i en avis, og jeg er mildt sagt overrasket over at Gyldendal gjør dette. Haddys historie hadde vært like sterkt uten», skriver Sørheim.

Sørheim utdyper kritikken overfor Medier24:

Sarah Sørheim 

– Det er spesielt to ting jeg vil trekke frem: Njie går veldig langt i å hevde at varslene kommer som et resultat av en maktkamp. At det er Hadia Tajik som står bak og orkestrerer det hele. Det er en påstand som er veldig oppsiktsvekkende hvis det stemmer, men den begrunnes ikke. Det gis heller ikke mulighet for Tajik å svare på den. Det er veldig alvorlig. Og hvis det stemmer, så sier man samtidig at varslene ikke er reelle. Også det er en alvorlig påstand, sier Sørheim.

– Hun går også veldig langt i å identifisere noen av varslerne i boken. Det kunne vært gjort med langt større varsomhet, og burde vært tatt ut, sier Sørheim.

 

– Dårlig forlagsarbeid

Hun etterlyser bedre forhåndsarbeid fra Gyldendal forlag. 

– Jeg sitter ikke med fasiten her. Men jeg reagerer på at når man kommer med så alvorlige påstander om faktiske forhold, så må det enten dokumenteres eller så må de som blir utsatt for anklagene få anledning til svare for seg. Ingen av delene ble gjort i denne boka. Dette er dårlig forlagsarbeid, sier Sørheim.

Og legger til:

– Dette aktualiserer igjen behovet for en Vær varsom-plakat for sakprosa. Eller i det minste en tydeligere bevissthet fra forlagene rundt etikken, og spesielt retten til imøtegåelse, sier hun.

Sørheim synes boken et godt skrevet, og gir i utgangspunktet et interessant og viktig perspektiv fra «den andre siden» av metoo-dekningen.

– Men den går altfor langt med sine udokumenterte påstander om faktiske forhold. Det ville ikke svekket Njies beretning hvis man tok dem ut, sier Sørheim.  

 

Nordlys-redaktør Helge Nitteberg.

Nordlys med støtte til varsler på lederplass

Flere profilerte mediefolk har også gitt innlegget til Kihl en like, som for eksempel TV 2 Hjelper deg-programleder Solveig Barstad, nyhetsredaktør i Dagsavisen Lars West Johnsen, presseetiker og Medier24-spaltist Trygve Aas Olsen, Schibsted-ansatt og tidligere VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, BT-kommentatorene Morten Myksvoll og Frøy Gulbrandsen og E24s sjefredaktør Gard L. Michalsen.

Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, har også gitt en digital tommel opp. Avisen går mandag i tillegg ut på lederplass med sin støtte til en av varslerne, Sunniva Andreassen.

Med tittelen «Vi tror på deg, Sunniva», skrives det blant annet:

«Haddy Njie er i sin fulle rett til å skrive om sine opplevelser, men hun ville tjent på å la være å gå ut mot troverdigheten til Sunniva Andreassen.»

Kihl om Gyldendals vurdering: – Står til stryk 

Kihl selv sier til Medier24 at det har vært stor respons etter kommentaren, og at det er kommet inn mange hyggelige tilbakemeldinger.

Han legger ingenting i mellom når han skal beskrive Gyldendals vurderinger og håndtering i forbindelse med bokslippet:

 

– Den står til stryk. Denne boken trengs, fordi vi har godt av å lese hvordan saken har vært for Giske- og Njie-familien. Men boken burde aldri vært gitt ut i den formen den nå er. Når varsleren Sunniva Andreassen omtaler det som et «bakholdsangrep», så sier det litt om situasjonen. At hun og andre ikke en gang har fått vite at en slik bok var på vei, slik at de kunne forberedt seg til påkjenningen, er en svært dårlig vurdering fra Gyldendals side, sier Kihl.

BT-kommentatoren skriver at Gyldendal med dette «flytter en grense for hva en kan påstå i en bok i Norge». Nå frykter Kihl at flere bøker kan følge etter i fremtiden.

– Ja, jeg gjør egentlig det. Hvorfor skulle Gyldendal og andre stoppe her? Det finnes stadig nye, nedre grenser å bryte, sier han. 

– Er du enig med Sarah Sørheim i at boken kunne blitt like hardtslående uten alle påstandene og beskyldningene, eller om de eventuelt hadde stått på trykk med tilsvar?

– Ja, det tror jeg. For meg som journalist er det ikke angrepene på varslerne som gir inntrykk, men omtalen av oss i medie. Det mener jeg vi skal ta med oss og lære av, sier Kihl. 

Gyldendals redaktør for sakprosa, Cathrine Sandnes, er forelagt kritikken fra Sørheim og Kihl,  men har ikke svart på Medier24s henvendelse. 

Sandnes sa imidlertid følgende til Dagbladet forrige fredag:

- Vi har gjort vårt ytterste for å ivareta varslerne, og samtidig skrive det som er nødvendig for å forstå Haddy Njies versjon.

Sandnes bekreftet samtidig overfor avisen at ingen av varslerne som er omtalt i boken ble varslet på forhånd. 

– NRK lar henne få koseprate uimotsagt

Njies besøk på NRK-programmet Lindmo fredag for å promotere boken har også provosert mange. I helgen ytret flere profilerte stemmer seg kritisk på sosiale medier

Flere stusset spesielt på at Njie ble intervjuet uten at noen motstemmer kom til orde i programmet. 

Professor ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund, var blant dem som uttrykte seg kritisk overfor NRK:

«Det er ikke noen særlig grunn til å kritisere Haddy Njie. Men god grunn til å kritisere @NRKno som lar henne få koseprate uimotsagt hos #lindmo som et ledd i sin boklansering. Her må motstemmer slippe til!», skrev han på Twitter.

Mandag ble det også kjent at det foreløpig er kommet inn 13 klager på programmet til Kringkastingsrådet.

Powered by Labrador CMS