Europa-korrespondent Guri Norstrøm på sykkel utenfor Riksdagsbygningen i Berlin, før en direkterapport i Dagsrevyen. FOTO: NRK

NRKs Berlin-korrespondent Guri Norstrøm har gitt stafettpinnen videre: – Nå skal jeg sove ut

– Hvis folk spør om å få besøke meg i Berlin pleier jeg å si at de gjerne må komme, men at de ikke må komme alene. For jeg aner ikke om jeg er hjemme, men nøkkelen ligger hos naboen, sier Guri Norstrøm.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det har mildt sagt vært fire innholdsrike, spennende og givende år for utenrikskorrespondent Guri Norstrøm. Fireårsperioden gikk i gang med et brak da migrantkrisen kom i 2015, etterfulgt av terrorangrepene og fremveksten av de ytre høyrepartiene.

Nå vender Norstrøm snuta tilbake mot Marienlyst, men først venter en ferie på to måneder – og det lengste hun skal reise vekk i sommer blir enten på hytta eller til Sverige. 

– Berlin er i gode hender, sier Norstrøm og refererer til Bruland.

Nå er posten gitt videre til Roger Sevrin Bruland.

– Det har selvfølgelig vært veldig rart å pakke ned og minnes tilbake til disse fire årene.

Norstrøm forlater Berlin med blandede følelser. 

– Det er selvfølgelig vemodig og et stort kapittel som lukkes. Samtidig er det nok veldig sunt både for NRK og korrespondentene at det byttes ut og at man ikke har sånne «evighetskorrespondenter». Det er viktig for alle at det kommer nye øyne med nytt perspektiv, mener hun. 

– Veldig rart

Et provisorisk radiostudio utenfor ei kirke i Barcelona i november 2017 under demonstrasjonene for løsrivelse av Catalonia fra Spania. FOTO: NRK

Norstrøm forteller om fire hektiske og spennende år, og at det blir rart å komme hjem.

– Det føles ut som at jeg har vært veldig lenge borte, samtidig har det gått utrolig fort.

Det har ikke vært mye tid til å sitte stille for Nordstrøm - de siste årene har det vært mange store hendelser i Europa å ta tak i.

– Det har skjedd enormt mye i Europa på fire år. I 2015 begynte migrantkrisen og så terrorangrepene. Deretter framvekst av de ytre høyrepartiene. Akkurat nå ser det ut til at miljøsakene er viktigere enn innvandring. Det blir veldig spennende å se om den grønne-bølgen er kommet for å bli, og hvor lenge det varer, sier hun. 

Under migrantkrisen på Keleti-jernbanestasjonen i Budapest, sommeren 2015. FOTO: NRK

Det å få møte så mange menneskeskjebner som berøres direkte av storpolitikken rundt i Europa ser hun på som noe unikt.

– Det er et enormt privilegium å få være korrespondent, å få følge ting så tett i fire år. I tillegg er jeg veldig glad og stolt over at vi har et så stort korrespondent-nettverk. Man blir jo veldig tett på de andre korrespondentene, og får etterhvert et veldig kollegialt forhold. 

Det er stort sett god stemning i NRKs korrespondent-team. Her er en blid Guri på samling for NRKs utenrikskorrespondenter i februar. 

– Jeg vet ikke hvor jeg er den neste halvtimen

Den aller største forskjellen fremover blir at Norstrøm ikke trenger å være på vakt døgnet rundt. 

– Som utenrikskorrespondent kan du bli vekket midt på natten og må alltid være klar til å rykke. Jeg vet ikke hvor jeg er den neste halvtimen, som jeg pleier å si, forteller hun.

Som utenriksjournalist på Marienlyst blir dagene litt annerledes, tror Nordstrøm. 

Vikar på NRKs kontor i Moskva, sommer 2018. «Superenkel forskning viser at de fleste korrespondenter i Moskva har vært høyere enn 160,5. Heldigvis fant vi en kasse jeg kunne stå på under direkterapporten»

– Hvis jeg har fri så har jeg fri. Da er det noen andre som har ansvaret, og jeg kan styre min egen tid mye mer. Hvis folk spør om å få besøke meg i Berlin pleier jeg å si at de gjerne må komme, men at de ikke må komme alene. For jeg aner ikke om jeg er hjemme, men nøkkelen ligger hos naboen.

I tillegg slipper Norstrøm å si «kanskje» om hun blir invitert til middag neste fredag.

– Du skal jobbe med utenriks fra Oslo, får du mulighet til å reise noe ut? Eller blir det mest dekning fra kontoret? 

– Det blir nok begge deler, det kommer litt an på meg og hvilke initiativ jeg tar også. Vi har en hjemmeredaksjon som også reiser mye ut, men det blir nok ikke like mye som tidligere, sier hun. 

Norstrøm er godt kjent med sjefene og kollegaene sine på Marienlyst, og ser fram til jobbe i en redaksjon igjen.

Men først blir det sommerferie. 

– Først skal jeg organisere meg, ta imot flyttelass og komme i orden her hjemme. Også skal jeg bare være i Norge og Sverige, på hytta og i Oslo og rundt omkring hos oss slekt og venner, sier hun og legger til:

Ved grensegjerdet mellom Ungarn og Serbia i mai 2019. FOTO: NRK.

–Nå skal jeg sove ut.

Powered by Labrador CMS