Gundel Krauss Dahl. Foto fra 2015

MINNEORD:

Gundel Krauss Dahl er død

Gundel Krauss Dahl (17. november 1933 – 13. februar 2022) hadde over 30 års fartstid som NRKs stemme i utlandet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

"En av kortbølgestemmene fra hjemlandet har stilnet."

Gundel var utdannet ved Journalistakademiet i Oslo og var fra 1958 knyttet til NRK, en stor del av tiden som redaksjonssjef i avdeling for sendinger til utlandet, Utenlandssendingen.

Hun har også arbeidet med NRKs interne opplæring for programmedarbeidere i radio, og var en periode leder for programredaksjonen og prosjektsjef for NRK Radio.

På 60-tallet tilrettela hun lærebøkene og kommenterte BBC-serien ”Walter and Connie”- engelskopplæring via NRK. Første læreboken ble solgt i over 103 000 eksemplarer.

Gundel Krauss Dahl hadde over 30 års fartstid som NRKs stemme i utlandet i Utenlandssendingen eller «Sjømannsradioen» som den også ble kalt.

Gundel Krauss Dahl med lærebok i engelsk.

På midten av nittitallet og etter over flere års ambulerende virke i "Det hvite hus" på Marienlyst kom Krauss Dahl tilbake i Utenlandssendingen hvor hun i sin tid innledet sin journalistiske karrière. Utenlandssendingen var en god rekrutteringsanstalt for NRK-ansatte, det var mange som begynte sin karriere der.

I forbindelse med nedleggingen av Utenlandssendingen i 1998 og etter nøyaktig 50 års drift uttalte hun til Aftenposten:

«Sendingen er billig norgesreklame. Min mening er at det er sløseri å rasere et slikt tilbud som NRK har bygd opp over lang tid, og som det ikke blir lett å stable på bena igjen.»

Gundel var også engasjert i internasjonalt samarbeid og har hatt styreverv i International Association of Women in Radio and Television (IAWRT), der hun i en fireårsperiode var president.

Fred over Gundels minne.

Powered by Labrador CMS