Gro Hammerseng-Edin gleder seg til å få ta fatt på sin nye jobb.

Fersk TV 2-kommentator smeller til mot sports­redaksjonene: – For få har vært villige til prioritere kvinner

Tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin blir en av Norges første kvinnelige sportskommentatorer. – Det var viktig å si ja, sier hun til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag formiddag ble kjent at Gro Hammerseng-Edin er ansatt som TV 2s nye sportskommentator.

Den tidligere håndballstjernen har tidligere vært knyttet til kanalen som ekspertkommentator på TV, men nå skal hun jobbe fulltid som meningsbærende stemme i redaksjonen til TV 2 Sporten. 

Så vidt Medier24 kjenner til blir Hammerseng-Edin dermed en av de første kvinnelige sportskommentatoren i noen av de store riksdekkende mediehusene.

Flere redaksjoner har hatt både kvinnelige TV-kommentatorer, ekspertkommentatorer og rene eksperter tidligere – men ikke en rendyrket meningsbærende kommentator anno 2020. 

– Ekstra drivkraft å si ja

Det er derfor på høy tid, mener hun selv. 

– Jeg tenker at det var en ekstra drivkraft til å våge å si ja. Jeg er svært glad for muligheten. I noen roller er det fortsatt få eller ingen kvinner. Det er det heldigvis mulig å endre på, skriver Hammerseng-Edin i en melding til Medier24. 

– Det er slik jeg ser det viktig å si ja når sjansen byr seg og det treffer så godt med hva jeg brenner for, fortsetter hun. 

Og utdyper: 

– Jobben appellerer veldig til meg i seg selv. På den måten var det enkelt å si ja. Det er like fullt lov å si at dette var noe som det var viktig å si ja til også fordi vi etter mitt syn trenger å se kvinner i en del roller i samfunnet hvor det fortsatt er svært mannsdominert, sier Hammerseng-Edin.

For ordens skyld: Hammerseng-Edin er på tiden på et humanitært oppdrag i Tanzania og sliter med dårlig mobildekning, og svarer derfor skriftlig. 

 

Gro Hammerseng-Edin (til høyre) har allerede erfaring som TV 2s håndballekspert. Her i tospann med programleder og journalist Julie Strømsvåg. 

– Tar lang tid å endre på

Gro Hammerseng-Edin sier hun kombinere egne hjertesaker med det aktuelle nyhetsbildet.   
Håndballstjernen Gro Hammerseng jubler for EM-gull til Norge i2010. Foto

Medier24 avdekket i fjor sommer at kjønnsfordelingen også er skjev blant kvinnelige sportseksperter, der hele ni av ti eksperter er menn i de største norske sportsredaksjonene.

Den gangen kom TV 2 Sporten best ut med sine sju kvinnelige eksperter. Sportsredaksjonen har også markert seg de siste årene med å utvikle og synliggjøre flere kvinnelige reportere og programledere. 

Hammerseng-Edin understreker at den høye kvinneandelen i TV 2 Sporten var med på å avgjøre valget hennes.

– Det hadde definitivt noe å si for meg, ja, sier hun. 

– Hvorfor har det ikke vært utviklet og satset mer på kvinnelige kommentatorer og eksperter i norsk sportsjournalistikk, tror du?

– Det er et stort spørsmål. For stort til å svare kort på her. Det er definitivt noe jeg tenker vil være naturlig for meg å skrive noe om i min nye rolle, melder Hammerseng-Edin.

– Et kort svar vil være at jeg tror det handler mye om historie, og hvordan rollefordelingen har vært tidligere. Det tar lang tid å endre på dette. Endringen krever bevisst strategi og prioritering, hvilket jeg tror litt for få har vært villige til å investere nok tid og ressurser i, sier hun. 

Og legger til: 

– Noe tyder på at vi kvinner i enkelte tilfeller trenger å bli spurt direkte. 

 

– Løfte fram hjertesaker

På spørsmål om hva hun nå ønsker å løfte fram og ha fokus på, er Hammerseng-Edin veldig klar:

– Jeg har en intensjon om å kombinere det å løfte fram egne hjertesaker med å leve litt med i nyhetsbildet.

– Det kan være alt fra å reise spørsmål om idretten egentlig i praksis er for alle? Det kan være å mene noe om hva slags standard jeg synes vi bør ha på Fair play i Idretts-Norge, eller hvordan det står til med frivilligheten i norsk idrett. Et annet eksempel kan være å våge å gå i dybden på saker om kropp, vekt, idrett og etiske gråsoner. Eller spørsmålet du stilte meg: Hvorfor er det så kvinner i disse rollene?, sier Hammerseng-Edin.

Og understreker: 

– Jeg har klare tanker om hva jeg synes burde prege det offentlige ordskiftet. Nå får jeg anledning til å være med på å sette en standard for det.

Et langt liv i idretten og utallige intervjusituasjoner og møter med nettopp journalister gjør henne også godt rustet før hennes egen inntreden i Presse-Norge.

– Det er en fordel å ha vært litt på begge sider. Det gir perspektiv som jeg ellers ikke ville hatt, sier hun. 

Hammerseng-Edin tiltrer i sin nye jobb 16. mars. 

  • For ordens skyld: Journalisten Jan Magnus Weiberg-Aurdal jobbet i TV 2 Sporten mellom 2006 og 2016.

Powered by Labrador CMS