«Teknologien vil føre til store endringer i måten vi organiserer samfunnet og arbeidet på»

Jonas Gahr Støre har vært i Silicon Valley for å besøke globale giganter og norske gründere.

Publisert Sist oppdatert

San Francisco/Oslo (NTB-Andreas Løf): Førerløse biler og kunstig intelligens vil føre til store endringer i offentlig sektor. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener politikerne må legge til rette for at de som mister jobben får nytt arbeid.

Den siste uken har Støre besøkt Silicon Valley i San Francisco, et av verdens ledende innovasjonsmiljøer.

– Det har vært veldig spennende. Vi har besøkt blant annet Google, Tesla, HP, i tillegg til norske gründere og oppstartsbedrifter i området, sier Støre til NTB.

Hovedtema for reisen var å få svar på hvordan teknologi og det digitale skiftet vil påvirke arbeidsplasser og samfunnet som helhet i fremtiden.

– Vi har spurt folk vi har møtt om hvilke trender vi vil se i fremtiden, og kunstig intelligens og robotisering er blant annet blitt trukket fram. Her vil det snart skje gjennombrudd som vil føre til store endringer i måten vi organiserer samfunnet og arbeider på, sier han.

Påvirker offentlige tjenester

Særlig organisasjonen av helse, utdanning, transport og offentlig sektors virksomhet vil bli påvirket av teknologiske gjennombrudd i fremtiden.

– Fellesnevneren for det vi har lært her, har vært at teknologien påvirker politikken mye mer direkte enn den har gjort til nå, sier 55-åringen.

Særlig førerløse biler og kunstig intelligens innenfor helsesektoren trekker han fram som nært forestående innovasjoner Norge må forholde seg til.

– Dette vil utfordre politikken, og politikk og teknologi vil måtte ha en tettere dialog enn det vi har hatt til nå. Ingen av disse endringene kan gjennomføres uten at lovgivningen tilpasses, sier Støre.

Må inn i kompetansereform

Støre har tidligere uttalt at nye arbeidsplasser blir det viktigste for Arbeiderpartiet inn mot stortingsvalget neste år, og teknologien som nå er rett rundt hjørnet, vil by på store politiske utfordringer fremover.

– Dette kommer. Her er førerløse biler rett rundt hjørnet, og vi må arbeide med å legge til rette for det. De teknologiske endringene kommer til å kreve aktiv tilrettelegging av arbeidslivet, sier han.

Støre tror teknologi vil erstatte mennesker på mange områder, og at man derfor må få dette inn i en bred kompetansereform.

– Myndighetene må være aktive med å gi de som mister jobber, kompetanse til å få nye, det er en viktig oppgave vi trenger å løse. Samtidig gjør teknologi det mulig å løse oppgaver som per i dag er uløste, sier han.

Norske gründere må ut i verden

Silicon Valley anses for å være et av verdens ledende «økosystemer» for innovasjon og gründerskap, og Støre mener Norge kan lære mye av dette miljøet.

– Det viktigste vi kan gjøre for å legge til rette for entreprenører i Norge, er å sørge for at de får gode miljøer og nettverk. De må få tilgang på kapital i den første sårbare fasen, sier Støre.

Selv om man får lagt til rette for innovasjon i Norge, mener Støre likevel at ingenting kan erstatte erfaringen man får av å reise ut.

– Mye av det vi har sett, handler om modige mennesker som har reist ut for å møte nye markeder, avslutter Støre.

Turen går videre til Washington der han skal besøke president Barack Obamas teknologiske rådgivere.

Powered by Labrador CMS